fbpx

Ευάλωτοι στον Κορωνοϊό οι Ασθενείς με Υπέρταση ή Παχυσαρκία

Πιο ευάλωτους στις επιπλοκές καθιστά όσους νοσήσουν από COVID-19 ο συνδυασμός παχυσαρκίας και υπέρτασης, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Ευάλωτοι στον Κορωνοϊό οι Ασθενείς με Υπέρταση ή Παχυσαρκία

Οι μελέτες αυτές έρχονται να ενισχύσουν άλλα δεδομένα που υποδείκνυαν ότι παχύσαρκοι και υπερτασικοί αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη COVID-19 και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, αν προσβληθούν από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν -μεταξύ άλλων- στην Ετήσια Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Παχυσαρκίας, Διαβήτη και Ασθενών Υψηλού Κινδύνου (Working Group on Obesity, Diabetes and the High Risk Patient) της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης (European Society Of Hypertension), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στη Χαλκιδική.

Στη συνάντηση, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την υπέρταση, ενώ μεγάλη έμφαση δόθηκε στον συσχετισμό των παθήσεων με την COVID-19.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης.

Επιδείνωση προβλημάτων υγείας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των πολιτών.

«Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας των πολιτών στις χώρες που επλήγησαν απ' αυτήν.

Τα προβλήματα υγείας χειροτέρεψαν, καθώς οι πολίτες είτε δεν είχαν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που επιβαρύνθηκαν ή κατέρρευσαν είτε με δική τους ευθύνη ανέβαλαν την αντιμετώπισή τους, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι ενώ εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα, φοβούμενοι να επισκεφθούν κάποια νοσηλευτική μονάδα, παραμέλησαν την υγεία τους, όπως επίσης και ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι οποίοι ανέβαλαν την επίσκεψή τους στον γιατρό λόγω της πανδημίας, με συνέπεια να υποστούν σοβαρές συνέπειες και επιβάρυνση της υγείας τους.

Και στον τομέα της πρόληψης, όμως, η εικόνα είναι δυσμενής, διότι αρκετοί πολίτες έχουν σταματήσει τα τακτικά τσεκ απ, φοβούμενοι να απευθυνθούν σε υπηρεσίες υγείας, όπως ιατρεία και νοσοκομεία, λόγω της COVID-19», επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και επικεφαλής του Working Group της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης Βασίλειος Κώτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και η περίοδος του lockdown άφησε τα σημάδια της στη σωματική και ψυχική υγεία.

Η επίδραση του εγκλεισμού στον ψυχισμό φαίνεται να είναι μακροπρόθεσμη, αφού έρευνες δείχνουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους σε πολλές ομάδες πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και για αρκετό καιρό μετά το lockdown και τον τερματισμό της κοινωνικής απομόνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.