fbpx

Η Πανδημία COVID-19 και ο Ρόλος των Φαρμακείων ανά τον Κόσμο

Οι φαρμακοποιοί ανά τον κόσμο βίωσαν και βιώνουν την πανδημία COVID-19 πολύ διαφορετικά, αλλά όλοι πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση ενίσχυσε τον ρόλο τους και τους οδήγησε να αναπτύξουν νέες δυνατότητες.

Η Πανδημία COVID-19 και ο Ρόλος των Φαρμακείων ανά τον Κόσμο

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP), θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να διατηρήσουν αυτούς τους νέους τομείς δραστηριότητας μετά την κρίση.

Ο Scott Knoer, διευθυντής της American Pharmacists Association, APhA, με έδρα τη Μινεσότα, αναφέρει πως όλοι ήταν απολύτως απροετοίμαστοι για την πανδημία, και δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα πάντα για την ανταπόκριση σε αυτήν.

Τα πράγματα βελτιώθηκαν σταδιακά και τα φαρμακεία, που ήταν μια από τις λίγες επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές κατά τη διάρκεια του “lockdown”, αύξησαν τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων των φαρμάκων σε σπίτια σε ορισμένες χώρες που η νομοθεσία τους το επιτρέπει.

Επιπλέον, σε άλλες χώρες, οι φαρμακοποιοί έχουν εξουσιοδοτηθεί να κάνουν εξετάσεις για την COVID-19 στο φαρμακείο, οι οποίες αναλύονται από εργαστήρια και τα αποτελέσματα επιστρέφονται στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν τους ασθενείς.

Εκτός αυτού, πολύ συχνά αντισταθμίζουν το κλείσιμο των ιατρείων προσφέροντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, ένας τομέας που έχει αναπτυχθεί πολύ έντονα.

Ωστόσο, ο Scott Knoer σημειώνει πως ακόμη και αν ο ρόλος των φαρμακοποιών έχει αναδειχθεί ως πιο σημαντικός από ποτέ, πολλά μικρά ανεξάρτητα φαρμακεία που έχασαν μεγάλο μέρος της βάσης των ασθενών τους, με μείωση των εσόδων τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

Ομοίως, καθώς οι ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία έχουν χάσει τεράστια χρηματικά ποσά, ως αποτέλεσμα της μείωσης των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων τους, έχουν απολύσει προσωπικό από τα φαρμακεία τους, παρόλο που η απασχόληση αυξάνεται.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι οι περισσότερες από τις νέες παροχές που παρείχαν οι φαρμακοποιοί πραγματοποιήθηκαν λόγω του επείγοντος της κατάστασης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η APhA κινητοποιείται για να διασφαλίσει ότι αυτές οι παροχές θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά την κρίση.

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στη Νέα Ζηλανδία, φαίνεται να επικρατεί μια πιο ειρηνική κατάσταση.

Οι γιατροί δηλώνουν πως, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, είχαν χρόνο να δουν την πανδημία να έρχεται και να προετοιμαστούν για αυτήν.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η χώρα, που είναι πολύ απομονωμένη, είχε μόνο 1.476 περιπτώσεις ανά 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο εγκλεισμός έχει βοηθήσει την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συνταγών και ενίσχυσε τη συμβουλευτική δραστηριότητα των φαρμακοποιών, με τη χρήση βίντεο και τηλεφώνου, η οποία επεκτάθηκε, προκειμένου να αντισταθμίσει το κλείσιμο των ιατρείων.

Οι φαρμακοποιοί, που έχουν ήδη εξουσιοδοτηθεί να εμβολιάζουν, έχουν επίσης δει αυτή την δραστηριότητα να αυξάνεται, ειδικά όσον αφορά την εποχική γρίπη.

Σήμερα, οι φαρμακοποιοί στη Νέα Ζηλανδία πραγματοποιούν επίσης πολλές εξετάσεις για την COVID-19 στο φαρμακείο.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτήν την κρίση, ενώ παράλληλα προσφέρει οικονομική βοήθεια στους φαρμακοποιούς για να αντισταθμίσουν τη μείωση του εισοδήματος που υπέστησαν λόγω της πανδημίας.

Οι αρμοδιότητες των φαρμακοποιών έχουν επίσης αυξηθεί και στην Ευρώπη και αφορούν κυρίως τη φαρμακοεπαγρύπνηση και την επιδημιολογία, όπως αναφέρεται από πολλούς φαρμακοποιούς.

Πολλά φαρμακεία της Ισπανίας, που απασχολούνται με την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών των αντιπηκτικών και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών και στατινών, έλαβαν μέρος σε μελέτες για την πρόληψη της COVID-19 με τη λήψη υδροξυχλωροκίνης.

 

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν αποκάλυψαν σημαντική διαφορά στην επίπτωση μεταξύ ασθενών που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη και εκείνων που δεν έλαβαν.

Επιπλέον, εξέτασαν τις πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ σε σχέση με την εξέλιξη των περιπτώσεων COVID-19 και έδειξαν ότι γενικά, μια ισχυρή αύξηση των πωλήσεων παρατηρείται μια εβδομάδα πριν από την εμφάνιση κρουσμάτων με COVID-19 στην περιοχή.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.