fbpx

Η Κατάλληλη Φροντίδα των Ατόμων που Αθλούνται

Τον τελευταίο καιρό στο φαρμακείο, ενισχύεται ένας τομέας που μπορεί να αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα, τόσο από πλευράς επαγγελματικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, όσο και από την άποψη προστιθέμενης αξίας στην εξειδίκευση ενός φαρμακείου, σαν σημείο αναφοράς του αθλούμενου κοινού.

Η Κατάλληλη Φροντίδα των Ατόμων που Αθλούνται.

Μια περίπτωση στον πάγκο

Ένας σαραντάρης που αθλείται αισθάνεται κουρασμένος και θέλει κάποια προϊόντα που θα τον τονώσουν.

Η συμβουλή σας

Η κόπωση των μυών συσχετίζεται συχνά με γενική κόπωση.

Μια ιατρική επίσκεψη θα πρέπει να συνιστάται για να αξιολογηθεί η κατάσταση καθώς και η μέτρηση της πίεσης.

Μια καλή ανάκαμψη απαιτεί ξεκούραση, ανεξάρτητα από το άθλημα στο οποίο επιδίδεται ο πελάτης- ασθενής.

Αυτό συνεπάγεται την προσαρμογή της προπόνησης ή ακόμη και την αναστολή της.

Οι συμβουλές μπορεί να περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ή και ένα προϊόν που συνιστάται για ανάκτηση ενέργειας μετά από άσκηση, αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αντένδειξη.

Τα άτομα που αθλούνται αποτελούν σήμερα μια μεγάλη κατηγορία δυνητικών πελατών για το φαρμακείο.

Συχνά όμως απευθύνονται, είτε στα γυμναστήρια, είτε στο internet για να αναζητήσουν τα απαραίτητα προϊόντα, λόγω της περιορισμένης ποικιλίας των ανάλογων προϊόντων στα φαρμακεία.

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του κοινού επιδίδεται στην αυτοθεραπεία, χωρίς να συμβουλεύεται ειδικούς του αθλητικού τομέα.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι άνθρωποι που έχουν ασκήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιο άθλημα και θεωρούν πως κατέχουν τη γνώση, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σφαλμάτων ή λανθασμένων αξιολογήσεων.

Πέρα από τα συμπληρώματα πολυβιταμινών και πρωτεϊνών - αμινοξέων, φυτοθεραπευτικών και ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διαιτητικής και μυϊκής υποστήριξης, όπως επίσης και συσκευές (οξύμετρα, ρολόγια με διάφορες λειτουργίες, ζυγαριές), καθώς και ενεργειακά προϊόντα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημαντική προσφορά και ευκαιρία εξειδίκευσης και κατάρτισης του φαρμακοποιού σε αυτήν την κατηγορία κοινού.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το νερό αποβάλλεται με τον ιδρώτα.

Οι χρήσιμες συμβουλές σας

Ενυδάτωση

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το νερό αποβάλλεται με τον ιδρώτα.

Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει στο σώμα να προσαρμοστεί στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Έχει όμως τον συνακόλουθο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να αντισταθμιστεί η απώλεια ύδατος και μάλιστα να προβλεφθεί με την κατανάλωσή του στην αρχή της άσκησης.

Το νερό παραμένει το πιο κατάλληλο ποτό κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι η βάση, με γεύματα που αποτελούνται από φρούτα, λαχανικά και μια περιορισμένη πρόσληψη λίπους, αλατιού και ζάχαρης.

Στους αθλητές μπορεί να είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί η διατροφή, τηρώντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αρχές.

Προθέρμανση μυών πριν από την άσκηση

Η προθέρμανση είναι ένα ουσιαστικό βήμα, δεδομένου ότι καθιστά δυνατή την εκκίνηση της προσπάθειας με μη τραυματικό τρόπο για αποφυγή των τραυματισμών.

Η προθέρμανση έχει ως στόχο να μαλακώσει τις αρθρώσεις και να εκτίνει τους μύες.

Επιτρέπει επίσης στο σώμα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον (κλίμα, υψόμετρο).

Ένας αριθμός εκτάσεων συνιστάται επίσης μετά την άσκηση, για τη μείωση του πόνου και του πόνου των μυών ειδικότερα.

Αποκατάσταση

Η κόπωση μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικές επαναλαμβανόμενες βλάβες.

Στους αθλητές, αυτές οι διαρκείς βλάβες συνήθως σχετίζονται με υπερβολική πίεση στο σώμα λόγω κακού αποθέματος ενέργειας ή ακατάλληλης προπόνησης.

Απαιτείται περίοδος αποκατάστασης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη άσκηση ή πλήρη ανάπαυση.

Δεν υπάρχει ηλικία για να ξεκινήσει κανείς, αλλά με σύνεση

Το άθλημα μπορεί να το ξεκινήσει κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία με προφυλάξεις.

Στην παιδική ηλικία, η έναρξη του αθλητισμού, χωρίς πίεση, προάγει την ευεξία του παιδιού, με οφέλη όσον αφορά τον ύπνο, την κοινωνική ένταξη και την υγεία γενικότερα.

Κατά την εφηβική περίοδο, όταν το σώμα αλλάζει και αναπτύσσεται, συνιστάται ιατρική παρακολούθηση.

Εκτιμάται ότι οι φυσικές ικανότητες μειώνονται με την ηλικία, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται εξαιτίας της μυοσκελετικής φθοράς και οι μεταβολές στις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ικανότητες αποτελούν κίνδυνο.

Ασθένειες και αθλητισμός

Η σωματική δραστηριότητα συνιστάται για άτομα με καλή υγεία αλλά και για άτομα με χρόνια νοσήματα.

Μεταξύ των υποστηρικτικών θεραπειών στην ογκολογία, η προσαρμοσμένη ήπια γυμναστική έχει οφέλη στην ανακούφιση του πόνου και στην ψυχολογική ευεξία.

Οι περισσότεροι χρόνιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την άθληση εάν είναι κατάλληλη και εξατομικευμένη.

Αθλητισμός και φαρμακοθεραπεία δεν τα πάνε πάντοτε καλά…

Στον αγωνιστικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι απαραίτητο να προωθείται η σωστή χρήση των φαρμάκων.

Ορισμένοι από τους αθλητές έχουν δυσμενές προφίλ ασφαλείας όταν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση και επιχειρείται η αυτοθεραπεία.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μυϊκές, όπως κράμπες (από φάρμακα μείωσης χοληστερόλης, διουρητικά), τενοντίτιδα (από αντιβιοτικά συμπεριλαμβανομένων των κινολονών), πόνος αρθρώσεων ή νευρολογικά, όπως ζάλη ή υπνηλία.

Συμπληρώματα διατροφής: οι συστάσεις μας

Η πρόληψη του ντόπινγκ που συνδέεται με τη χρήση εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής για αύξηση των επιδόσεων σε αθλητές, αποτελεί προτεραιότητα στις συστάσεις σας ως φαρμακοποιός.

Η περιεκτικότητα ορισμένων από αυτά σε θρεπτικά συστατικά, αποκάλυψαν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, κυρίως καρδιαγγειακές και ψυχικές.

Άτομα με καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου, πρόβλημα νεφρών ή ήπατος ή νευροψυχιατρική διαταραχή, συνιστάται να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους.

Αυτή η σύσταση ισχύει για παιδιά, εφήβους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Είναι επίσης αναγκαίο να αποφεύγεται η ανάμειξη διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύγχρονες εκτιμήσεις

Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων δίνουν αξιόλογη αύξηση του Ελληνικού πληθυσμού που ασχολείται με τον αθλητισμό σε συνεχή βάση και σημαντικά στοιχεία πολιτών που εστιάζουν στην άσκηση κάποιου αθλήματος με στόχο το ευ ζην.

Ο εξειδικευμένος και καταρτισμένος Έλληνας φαρμακοποιός αποτελεί τον αρωγό στην επίτευξη των στόχων της υγιούς άθλησης που φέρεται μέσα από τη ρήση της κληρονομιάς μας «νους υγιής εν σώματι υγιή».

Σοφία Τσαλουχίδου, Φαρμακοποιός, Ερευνήτρια, L.U.de.S. University, Lugano Switzerland & Academy of Nutritional Medicine, London

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων