fbpx

Mελέτη για τα Προϊόντα Αυτοθεραπείας στη Γαλλία

Το γαλλικό περιοδικό «60 εκατομμύρια καταναλωτές» διερεύνησε τους κινδύνους των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Μελετήθηκαν συνολικά 132 προϊόντα (72 συμπληρώματα διατροφής και 60 ΜΗΣΥΦΑ). Mελέτη για τα Προϊόντα Αυτοθεραπείας στη Γαλλία

Σε αυτό το ειδικό τεύχος για την αυτοθεραπεία, το περιοδικό καλύπτει φάρμακα για κρυολογήματα και γρίπη, κοιλιακό άλγος, διαταραχές του στρες και του ύπνου, πόνο και πυρετό, βήχα και πονόλαιμο.

Φυσικά, το συμπέρασμα είναι ήδη γνωστό σε όλους: τα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα!

Πράγματι, μόνο το 10% των ΜΗΣΥΦΑ που μελετήθηκαν είναι πλήρως ασφαλή στην αυτοθεραπεία.

Ορισμένα προϊόντα, επομένως, αποδίδουν καλά.

Αυτά περιλαμβάνουν προϊόντα για πεπτικές διαταραχές, για διαταραχές του στρες και του ύπνου και για πόνο.

Ωστόσο, κανένα προϊόν δεν είναι τόσο ασφαλές για χορήγηση, σύμφωνα με τη μελέτη, για προβλήματα κρυολογήματος ή για πονόλαιμο και βήχα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι μεταξύ των ουσιών που πρέπει να δοθούν με προσοχή, είναι συγκεκριμένα η ψευδοεφεδρίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, η οποία μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επιπλέον, η οξομεμαζίνη που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του βήχα, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή κίνδυνο υπνηλίας. Όσον αφορά την παρακεταμόλη, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις (πάνω από 3 έως 4 g την ημέρα για ενήλικες, ανάλογα με την περίπτωση) ή σε συνδυασμό με αλκοόλ, μπορεί να βλάψει το συκώτι.

Τα παραπάνω είναι θέματα γνωστά στους φαρμακοποιούς αλλά είναι σημαντικό να επισημαίνονται στους καταναλωτές.

Η μελέτη εξέτασε παράλληλα και τα συμπληρώματα διατροφής και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 25% μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο καλύτερο προϊόν, το 55% πρέπει να αποφεύγεται και μόνο το 20% αυτών συνιστάται με ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, η μελατονίνη, που χρησιμοποιείται σε περισσότερα από τα μισά συμπληρώματα διατροφής ύπνου, μπορεί να επηρεάσει τον κιρκαδικό ρυθμό ή να προκαλέσει ναυτία, ζάλη και μερικές φορές σπασμούς.

Η μελατονίνη θεωρείται φάρμακο σε δόσεις από 2 mg και πάνω.

Επομένως, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν συμπληρώματα με δόση 2 mg ή λίγο μικρότερη, ίσως θα ήταν πιο κατάλληλο να χαρακτηρίζεται ως φάρμακο, ανεξάρτητα από τη δοσολογία της.

Τέλος, αυτή η μελέτη οδήγησε το Περιοδικό «60 εκατομμύρια καταναλωτές» να απαιτήσει κανονιστικές αλλαγές για τα εργαστήρια, προκειμένου να βελτιωθεί η ενημέρωση των καταναλωτών για την ασφάλεια λήψης των προϊόντων αυτοθεραπείας και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Ειδικότερα, να αναγράφονται σαφείς και ευανάγνωστες οδηγίες στα κουτιά των ΜΗΣΥΦΑ, όπως και στα κουτιά των συμπληρωμάτων διατροφής και να υπάρχουν σαφείς και ευανάγνωστες πληροφορίες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις και τις παρενέργειες των φυτών ή την περίσσεια βιταμινών.

Επιπλέον, ζητούν να αναφέρεται με έντονα γράμματα η παρουσία αιθέριων ελαίων στις οδηγίες, με τους κινδύνους που σχετίζονται με την πρόσληψή τους και να συστηματοποιηθεί η παρουσία λογότυπων «Απαγορεύεται για εγκύους» ή «Απαγορεύεται για παιδιά» στα κουτιά, τις φιάλες, τα σωληνάρια και τα φυλλάδια των σχετικών φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων