fbpx

Αυστραλία - Πώς Μπορούν οι Φαρμακοποιοί να «Πολεμήσουν» τον Κορωνοϊό και τους Μύθους Γύρω από Αυτόν

Οι φαρμακοποιοί στην Αυστραλία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαχείριση του πανικού, καθώς και των μύθων που κυκλοφορούν σχετικά με τον κορωνοϊό.

Το φαρμακείο έχει πολύ σημαντικό ρόλο στο να εκπαιδεύει το ευρύ κοινό σχετικά με τις κατάλληλες προφυλάξεις και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό, καθώς και να διαλύσει τους μύθους που κυκλοφορούν.

 

«Με τα αποθέματα απολυμαντικών για τα χέρια και τις μάσκες προσώπου να μειώνονται δραματικά, καθώς οι Αυστραλοί τρέχουν να προστατευθούν από μολυσματικές ασθένειες, οι φαρμακοποιοί είναι αντιμέτωποι με πολλούς ανήσυχους ασθενείς» αναφέρει ο Dr Christopher Freeman, πρόεδρος της Φαρμακευτικής Ένωσης Αυστραλίας (Pharmaceutical Society of Australia - PSA).

Οι πολίτες στην Αυστραλία, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτή την περίοδο, βιώνουν έντονη ανησυχία σχετικά με τον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρουν Αυστραλοί φαρμακοποιοί, από όταν ξεκίνησαν οι φόβοι για τον κορωνοϊό, οι επαγγελματίες του κλάδου είναι πολύ απασχολημένοι, ενώ αντιμετωπίζουν και την ταραχή των πελατών τους.

Το προσωπικό των Φαρμακείων τονίζει στους πελάτες πως η προσωπική υγιεινή είναι πιο σημαντική από τη χρήση απολυμαντικών για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών.

Οι Αυστραλοί φαρμακοποιοί αναφέρουν πως το επάγγελμα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση λόγω του νέου ιού.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα στοιχείο πανικού - ειδικά αν οι άνθρωποι έχουν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα για διακοπές - κάτι που έκαναν πολλοί Αυστραλοί» τονίζει ο Γιώργος Τάμπασης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών της Αυστραλίας.

Αν και οι υγειονομικές αρχές τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος να φορούν οι πολίτες μάσκες, ο πανικός παραμένει, με τη ζήτηση για μάσκες να αυξάνεται παρά τις συμβουλές των ειδικών και τα αποθέματά τους, όπως είναι λογικό, να μειώνονται.

Υπάρχει, ωστόσο, η σύσταση τα φαρμακεία να διατηρούν αποθέματα σε μάσκες για όσους εμφανίζουν συμπτώματα και έχουν ταξιδέψει στην Κίνα - άρα υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό.

Υπάρχουν πέντε βασικοί μύθοι για τον κορωνοϊό που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, τονίζουν οι αρχές της Αυστραλίας.

Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι ακούγεται πως οι Αυστραλοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιοχές της Chinatown, καθώς και τα προάστια με υψηλά ποσοστά Αυστραλών με καταγωγή από την Κίνα.

«Τέσσερα άτομα έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, μέχρι στιγμής, στη χώρα, ωστόσο, οι ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση και δεν είναι επικίνδυνοι για τον υπόλοιπο πληθυσμό», τόνισε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της χώρας, Dr Kerry Chant.

Ο καθηγητής Freeman, με τη σειρά του, ανέφερε πως υπάρχει «ρατσισμός» σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό.

«Έχω ακούσει κάποιες άσχημες ιστορίες ανεπίσημα, καθώς κάποιοι αποφεύγουν ανθρώπους συγκεκριμένης καταγωγής φοβούμενοι ότι μπορεί να έχουν τον κορωνοϊό» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως κάτι τέτοιο είναι, φυσικά, «εντελώς αναληθές».

Ένας δεύτερος μύθος είναι ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί αν αγγίξει κανείς συσκευασίες από εισαγόμενα τρόφιμα - γεγονός και πάλι αναληθές καθώς ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει για πολλή ώρα εκτός οργανισμού, οπότε τα εισαγόμενα προϊόντα δεν αποτελούν κίνδυνο.

Τρίτον, ορισμένοι πιστεύουν ότι το σκόρδο και το σησαμέλαιο έχουν προληπτική δράση ενάντια στο νέο ιό.

Ωστόσο, η καλύτερη συμβουλή είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, οι πολίτες να πλένουν καλά τα χέρια τους και αν εμφανίσουν συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού να προστατεύουν κατάλληλα τους γύρω τους.

Αυτές οι τεχνικές εμποδίζουν τη μετάδοση όλων των ιών και των μικροβίων και όχι μόνο του κορωνοϊός.

Επίσης, είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί σε πιο θανατηφόρο στέλεχος, αλλά και ότι μπορεί να μεταδοθεί από κατοικίδια ζώα.

Ο καθηγητής Freeman τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα εξηγώντας στους πελάτες τους πώς να φορέσουν σωστά τη μάσκα - όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Το φαρμακείο έχει πολύ σημαντικό ρόλο στο να εκπαιδεύσει το ευρύ κοινό σχετικά με τις κατάλληλες προφυλάξεις και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς και να διαλύσει τους μύθους που κυκλοφορούν.

 

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του πανικού που έχει ξεσπάσει, βοηθώντας τους πελάτες τους να αντιμετωπίσουν αυτούς τους φόβους.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.