fbpx

Λύσεις για Ανάκαμψη του Φαρμακείου

Ήρθε η ώρα να αντισταθμιστεί η πτώση της δραστηριότητας που καταγράφηκε στα φαρμακεία τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια της καραντίνας και να προετοιμαστεί η ανάκαμψη.

Νέες ανάγκες προκύπτουν από τις αλλαγές συμπεριφοράς των ασθενών που αντιμετωπίζουν πλέον την πανδημία και μέσω ψηφιακών λύσεων.

Λύσεις για Ανάκαμψη του Φαρμακείου.

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας τον Ιούνιο, είναι τα καλά νέα, αλλά οι τζίροι παραμένουν ακόμη κάτω από αυτούς της ίδιας περιόδου του 2019.

Τα σενάρια επανέναρξης της δραστηριότητας θα εξαρτηθούν προφανώς από την εξέλιξη της επιδημίας, διότι δεν γνωρίζουμε ποιες επιπτώσεις θα έχει η επάνοδος στην καθημερινότητα, αλλά και η αυξανόμενη κυκλοφορία των πληθυσμών με τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ωστόσο, αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά τις επόμενες εβδομάδες, η δραστηριότητα στα φαρμακεία θα πρέπει να επανέλθει κοντά στα κανονικά της επίπεδα από τον Ιούλιο, χωρίς όμως θεαματική ανάκαμψη ή μαζική επίδραση στην κάλυψη της απώλειας των προηγούμενων μηνών, όπως λένε οι ειδικοί της αγοράς.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ομαλοποιηθεί, ειδικά εφόσον τα ιατρεία θα γεμίσουν ξανά.

Αποδεχτείτε τον αργό ρυθμό ανάκαμψης

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, που ωφέλησε λογικά τα συνοικιακά φαρμακεία, οι μειώσεις στον τζίρο ήταν πολύ διαφορετικές.

Τα φαρμακεία που σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στον κύκλο εργασιών τους, όπως αυτά σε εμπορικά κέντρα, στο κέντρο αστικών πόλεων, σε τουριστικές ή έντονα επιχειρηματικές περιοχές, δεν θα ανακάμψουν τόσο γρήγορα όσο τα συνοικιακά.

Η διατήρηση της τηλεργασίας σε πολλές ακόμη επιχειρήσεις δεν θα ενθαρρύνει την ανάκαμψη αυτού του τύπου φαρμακείου, που εξαρτάται πολύ περισσότερο από περαστικούς.

Αυτά τα φαρμακεία θα χρειαστούν πιθανώς λίγους μήνες για να επιστρέψουν στο επίπεδο δραστηριότητας πριν από την κρίση και θα ανακάμψουν όταν όλοι οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στις επιχειρήσεις τους χωρίς φόβο, αλλά και όταν ο κόσμος αρχίσει να κυκλοφορεί και να ψωνίζει όπως παλιά.

Ας σημειωθεί ιδιαίτερα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών που συνδέεται με την επικείμενη οικονομική κρίση και που μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την ανάκαμψη της δραστηριότητας.

Αυτός είναι πράγματι ένας από τους μεγάλους φόβους! Οι πωλήσεις παραφαρμάκων, προϊόντων συμβουλής και ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., έχουν ήδη αξιοσημείωτη πτώση της τάξης κατά ΜΟ του -20%.

Διατηρήστε τους πελάτες που έχετε κερδίσει

Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των ασθενών και κυρίως νέων πελατών κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, τα συνοικιακά φαρμακεία θα μπορούσαν να κερδίσουν μόνιμα τους πελάτες που τους επισκέφτηκαν λόγω εγγύτητας του φαρμακείου από την οικία τους.

Αυτό πιθανότατα ισχύει για τα φαρμακεία που πραγματικά έδωσαν έμφαση στη συμβουλή προς τους νέους αυτούς πελάτες, και που εκτός από την πρακτικότητα της προσβασιμότητας, ανταποκρίθηκαν και στις προσδοκίες τους.

Βλέπετε σε κάθε κρίση, υπάρχουν και ευκαιρίες! Για να διατηρηθεί όμως αυτή η νέα πελατεία, τα άτομα του φαρμακείου πρέπει να είναι εξαιρετικά, και να εργάζονται προσεγγίζοντας την ανθρώπινη διάσταση των ασθενών.

Εκτός και αν υπάρξουν ριζοσπαστικές αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά, ο καταναλωτής θα επανέλθει σταδιακά στις συνήθειες του, επιστρέφοντας σε μέρη με υψηλή κίνηση (εμπορικά κέντρα, σταθμοί, αεροδρόμια).

Η οικονομική κρίση όμως θα επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη του κοινού και κινδυνεύει να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων σε μη μονοπωλιακά προϊόντα.

Εκείνοι που θα ευνοηθούν είναι τα φαρμακεία που ανήκουν σε δίκτυα ή σε άλλα συνεργατικά σχήματα και μπορούν να έχουν ανταγωνιστικές τιμές.

Διαφορετικά, πολλά φαρμακεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Προσδιορίστε τις κατηγορίες με αυξανόμενη τάση

Οι κατηγορίες που αναδείχθηκαν στην αρχή της πανδημίας, ήταν τα αντισηπτικά υδροαλκοολικά τζελ, τα προϊόντα για την υγιεινή και ενυδάτωση των χεριών, τα συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού (βιταμίνη C, Βιταμίνη D…) και τα προϊόντα που προσανατολίζονται στα φυσικά συστατικά.

Η πιο μαζική χρήση ορισμένων ψηφιακών υπηρεσιών (άυλη συνταγογράφιση, ηλεκτρονικές παραγγελίες και αγορές, εκτενείς πληροφορίες σε ιστότοπους φαρμακείων), αλλά και η τηλεφωνική αναζήτηση συμβουλών, αποτελούν όλα ευκαιρίες για το άμεσο μέλλον.

Ακόμα και όταν οι κανόνες της ασφάλειας της υγείας αποδυναμωθούν σταδιακά, αυτές οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να παραμείνουν μόνιμα, επειδή έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους.

Εξίσου ρεαλιστικό είναι, ότι τα φαρμακεία που προτείνουν χαμηλές τιμές στα OTC και παραφάρμακα ή έχουν αναπτύξει ένα eshop, με απαρατήρητη φυσικά προϋπόθεση τη διατήρηση ενός βιώσιμου κέρδους, θα κερδίζουν πελατεία.

Η διαφοροποίηση επίσης σε υπηρεσίες και προϊόντα, η οποία δεν αποτελεί προνόμιο μεγάλων φαρμακείων, είναι μια ευκαιρία για τα μικρά συνοικιακά φαρμακεία.

Η συμβουλή μας; Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να καταγράψετε με τους συνεργάτες σας τι θα μπορούσατε να αναπτύξετε, όχι μόνο για γρήγορη ανάκαμψη αλλά και για να ακολουθήσετε τις εξελίξεις.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων