fbpx

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η Επίδρασή τους στον Άνθρωπο

Είναι γνωστό πως αποτελεί ζωτική σημασία να δίνουμε τη δέουσα προσοχή όχι μόνο στη φυσική μας ύπαρξη, αλλά και στο μυαλό και την ψυχή μας, δηλαδή στο άυλο αλλά ουσιαστικό μέρος του ποιοι είμαστε.

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», λέει το αρχαίο ρητό.

Ενώ γνωρίζουμε πολλά για τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα μάτια και το μυαλό μας αντιμετωπίζουν καθημερινά κάτι που δημιουργεί τεράστια απογοήτευση, άγχος, ακόμη και οργή.

Και αυτό είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter έχουν ενσωματωθεί βαθιά στην κοινωνία μας (και στις ψυχές μας), αλλά όχι απαραίτητα για το καλό μας.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η Επίδρασή τους στον Άνθρωπο

Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει πλατφόρμες όπου πηγαίνουμε για να μοιραστούμε τις ιδέες μας, να χλευάσουμε τις ιδέες των άλλων και να κατηγορήσουμε το γεγονός ότι κανείς στο διαδίκτυο δεν είναι καλός.

Γιατί να το συζητήσουμε αυτό σε μία ιστοσελίδα που απευθύνεται σε φαρμακοποιούς;

Επειδή η διαπεραστική φύση των κοινωνικών μέσων μας αγγίζει σχεδόν όλους.

Τα μικρά παιδιά (δυστυχώς) έχουν πρόσβαση σε smartphones, ενώ οι ηλικιωμένοι, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους, ξοδεύουν ώρες ψάχνοντας στο διαδίκτυο, σχολιάζοντας δημοσιεύσεις και αναρτώντας τις δικές τους.

Είναι ένα φαινόμενο που αφορά κάθε ηλικία.

Ενώ όλες αυτές οι εφαρμογές και οι ιστότοποι αρχικά φάνηκαν να είναι αβλαβείς τρόποι διασκέδασης, η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι φαίνεται να προκαλούν πραγματική συναισθηματική βλάβη στους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν έντονα, προκαλώντας αυξανόμενο άγχος και κατάθλιψη.

Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν κυρίως στις επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στους εφήβους, ωστόσο η αλήθεια είναι πως ακόμα και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν από την ψεύτικη υπόσχεση των κοινωνικών μέσων.

Το λυπηρό είναι το εξής: Τα κοινωνικά μέσα έχουν σχεδιαστεί για να μας εθίζουν.

Για ποιο λόγο;

Γιατί οι εθισμένοι συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν.

Αφού είναι δωρεάν, γιατί όχι, σωστά;

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η Επίδρασή τους στον Άνθρωπο

Λοιπόν, αν το σκεφτείτε, μπορεί να είναι δωρεάν αλλά χρησιμοποιώντας τα, είμαστε στην ουσία ένα προϊόν που πωλείται σε διαφημιζόμενους.

Και κάθε φορά που δημοσιεύουμε ή απαντάμε σε μια ανάρτηση, τα προϊόντα αυτά (οι χρήστες δηλαδή) λαμβάνουν περισσότερες προβολές.

Ακόμη χειρότερα, οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιάσει πολύπλοκους αλγόριθμους για να παρακολουθούν τι κάνουμε και να βάζουν συνεχώς αμφιλεγόμενα πράγματα στην οθόνη μας, κάνοντάς μας να συνεχίζουμε να κάνουμε κλικ και να συνεχίζουμε να διαφωνούμε.

Και αυτό τελικά μας κάνει πιο θυμωμένους, μας κουράζει, μας κλέβει το χιούμορ, τη χαρά και την ελπίδα και ευνοεί μόνο αυτούς που μας υποδουλώνουν σε αυτές τις οθόνες, μεγάλες και μικρές.

Ωστόσο, παρόλο που όλα αυτά είναι δωρεάν, μας κλέβουν κάτι πολύ χειρότερο από το χρήμα.

Μας κλέβουν την ηρεμία μας.

Και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε δραματικά τη συμμετοχή μας στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.