Μία μόνο δόση από το εμβόλιο HPV φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με τις δύο δόσεις για τη πρόληψη της ιογενούς λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.
Ο ιός HPV είναι εξαιρετικά διαδεδομένος και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη υποχωρεί από μόνη της, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να παραμείνει, προκαλώντας καρκίνους που εμφανίζονται χρόνια αργότερα, με πιο χαρακτηριστικό τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, αλλά και σπανιότερους τύπους τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά του HPV περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Παρότι είναι διαθέσιμος δωρεάν σε συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες, η χώρα εξακολουθεί να υστερεί σε εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό στόχο εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σκοτώνει περίπου 340.000 γυναίκες παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα νέα ευρήματα από την μεγάλη μελέτη στην Κόστα Ρίκα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακόμη και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου η πρόσβαση στον εμβολιασμό συναντά εμπόδια.
Με επικεφαλής ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 20.000 κορίτσια ηλικίας 12 έως 16 ετών. Οι ερευνητές δοκίμασαν δύο διαφορετικά εμβόλια HPV που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, χορηγώντας στο μισό των κοριτσιών το ένα είδος εμβολίου και στο υπόλοιπο το άλλο. Έξι μήνες αργότερα, το μισό των κοριτσιών έλαβε μια δεύτερη δόση του εμβολίου που τους είχε χορηγηθεί, ενώ το υπόλοιπο έλαβε ένα ανεξάρτητο παιδικό εμβόλιο.
Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια με τακτικές εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας για τα πιο επικίνδυνα στελέχη του HPV. Τα ποσοστά λοίμωξης συγκρίθηκαν με μια ξεχωριστή ομάδα που δεν είχε εμβολιαστεί.
Μία μόνο δόση εμβολίου HPV φάνηκε να προσφέρει περίπου 97% προστασία, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο των δύο δόσεων, ανέφεραν οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ και της Υπηρεσίας Βιοϊατρικής Έρευνας της Κόστα Ρίκα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν προτείνει ότι μία μόνο θα δόση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική, αλλά τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ισχυρή προστασία για τουλάχιστον πέντε χρόνια, συμπλήρωσαν οι ίδιοι.
Στην Ελλάδα, το εμβόλιο HPV προσφέρεται δωρεάν για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-18 ετών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με τον εμβολιασμό να συνιστάται πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας για καλύτερα αποτελέσματα.
Το εμβόλιο προστατεύει από εννέα τύπους HPV (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) και χορηγείται σε δύο ή τρεις δόσεις ανάλογα με την ηλικία.
Η επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.