Τον ρόλο της διατροφής στις καρδιακές παθήσεις επεσήμανε νέα μελέτη, ερευνητών από τα πανεπιστήμια Northwestern Medicine και Cornell.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και για πρόωρο θάνατο.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine” συνδέει την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος – και ιδιαίτερα επεξεργασμένου – με 3 έως και 7% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και αύξηση κατά 3% της πιθανότητας θανάτου από όλα τα αίτια.
Επίσης, όπως έδειξε η έρευνα, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες κοτόπουλου εβδομαδιαίως αντιμετώπιζαν κατά 4% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνιζουν πως το θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας ώστε να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Αναφέρουν, δε, ότι όσον αφορά το κοτόπουλο, είναι πιθανό ο μεγαλύτερος κίνδυνος να σχετίζεται με τον τρόπο μαγειρέματος και όχι με το ίδιο το κοτόπουλο.