Παρά τη σημαντική πρόοδο της ιατρικής, οι λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό έχει αναζωπυρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από το ρόλο συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως η φρουκτόζη, στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης και της άμυνας του οργανισμού.
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Ina Bergheim από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης έδειξε για πρώτη φορά ότι τα μονοκύτταρα, μια ομάδα σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος, αντιδρούν πιο έντονα σε βακτηριακές τοξίνες μετά την κατανάλωση φρουκτόζης από τον άνθρωπο. Η αντίδραση αυτή αποδείχθηκε επιβλαβής και όχι προστατευτική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των υποδοχέων που αναγνωρίζουν τις βακτηριακές τοξίνες αυξήθηκαν, καθιστώντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε φλεγμονώδεις διεργασίες.
Για να διερευνήσουν αυτό το φαινόμενο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο τυχαιοποιημένες μελέτες με τη συμμετοχή υγιών ενηλίκων. Συνέκριναν την ανοσολογική απόκριση μετά την κατανάλωση ροφημάτων με την φρουκτόζη ως γλυκαντική ουσία, με την απόκριση μετά την κατανάλωση ροφημάτων με την γλυκόζη ως γλυκαντική ουσία.
Παράλληλα η ομάδα εξέτασε απομονωμένα μονοκύτταρα και χρησιμοποίησε δοκιμές κυτταρικής καλλιέργειας για να αναλύσει σε βάθος τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η πρόσληψη φρουκτόζης, σε αντίθεση με τη γλυκόζη, φάνηκε να οδηγεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις του υποδοχέα Toll-like 2 (TLR2) στα μονοκύτταρα. Ο υποδοχέας Toll-like 2 διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον έλεγχο της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η αύξηση του TLR2 συνδέθηκε με μεγαλύτερη ευαισθησία στο λιποτεϊχοϊκό οξύ, μια βακτηριακή τοξίνη. Όπως εξηγούν οι ερευνητές «η συγκέντρωση των υποδοχέων για τέτοιες τοξίνες στον οργανισμό αυξήθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι αυξήθηκε και η φλεγμονώδης αντίδραση». Οι ίδιοι ανέφεραν επίσης αυξημένη απελευθέρωση προφλεγμονωδών μεσολαβητών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν πώς η μακροχρόνια, αυξημένη κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον κίνδυνο μόλυνσης, ειδικά σε άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου II, που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία.
Η επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology.