Η προσθήκη του φαρμάκου Repatha της Amgen για τη χοληστερόλη στη συνήθη θεραπεία μείωσε τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 25% σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που δεν είχαν υποστεί ποτέ καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που παρουσιάστηκε το Σάββατο.
Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 12.000 ασθενείς και παρουσιάστηκε λεπτομερώς στο επιστημονικό συνέδριο της American Heart Association στη Νέα Ορλεάνη, το ενέσιμο φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο πρώτου καρδιακού επεισοδίου κατά 36%. Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις και τις τάσεις στον τομέα της υγείας με το ενημερωτικό δελτίο Reuters Health Rounds.
Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ένα φάρμακο της κατηγορίας των αναστολέων PCSK9 αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην πρωτογενή πρόληψη, ανοίγοντας τη χρήση του σε περισσότερους ασθενείς, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jay Bradner, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Amgen.
Το Repatha μείωσε επίσης τον σχετικό κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου κατά 21% στη δοκιμή, αν και το αποτέλεσμα αυτό δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό. Τον Αύγουστο, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επέκτεινε την έγκριση του Repatha ώστε να περιλαμβάνει ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων λόγω ανεξέλεγκτης «κακής» LDL χοληστερόλης, καταργώντας την προηγούμενη απαίτηση να έχει διαγνωστεί ο ασθενής με καρδιαγγειακή νόσο.
Το να έχεις την ετικέτα είναι υπέροχο, αλλά το να έχεις τα δεδομένα είναι σημαντικό», είπε ο Bradner, σημειώνοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας και άλλοι πληρωτές χρειάζονται αυτές τις λεπτομέρειες για να καθορίσουν την κάλυψη. Το Repatha στοχεύει στην PCSK9, μια πρωτεΐνη που διατηρεί τη χοληστερόλη LDL στο αίμα, και βοηθά τα άτομα που δεν επωφελούνται από τα παλαιότερα χάπια στατίνης, τα οποία εμποδίζουν την παραγωγή κακής χοληστερόλης από το ήπαρ.
Οι πωλήσεις του φαρμάκου, που εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2015, αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας συνολικά τα 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2025. Τον περασμένο μήνα, η Amgen ξεκίνησε την απευθείας πώληση του Repatha σε ασθενείς που πληρώνουν μετρητά στις ΗΠΑ, στην τιμή των 239 δολαρίων το μήνα, δηλαδή σχεδόν 60% κάτω από την τιμή καταλόγου του φαρμάκου, που είναι 573 δολάρια.
Πηγή: reuters