fbpx

Ο Ρόλος του Φαρμακοποιού στη Φλεβική Ανεπάρκεια

Πόδια κουρασμένα, πρησμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο!

Πολλοί έχετε και οι ίδιοι προσωπική εμπειρία από αυτό το πρόβλημα, μια και το επάγγελμα του Φαρμακοποιού απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασία!

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους μηχανισμούς γι’ αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία δεν είναι αθώα σε αρκετές περιπτώσεις αν αγνοηθούν και να δώσετε στους ασθενείς/πελάτες σας χρήσιμες συμβουλές για να τα αντιμετωπίσουν σωστά και έγκαιρα.

Τι είναι Φλεβική Ανεπάρκεια

Ο Ρόλος του Φαρμακοποιού στη Φλεβική Ανεπάρκεια

Φλεβική Ανεπάρκεια (ΦΑ) είναι μία αλληλουχία αλλοιώσεων που συμβαίνουν στα κάτω άκρα όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά.

Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί πού μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά.

Αυτό επιτυγχάνεται με μία σειρά βαλβίδων οι οποίες, ως φράγματα, ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε ορισμένες καταστάσεις αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά, αφήνοντας κενό μεταξύ τους και έτσι δεν μπορούν να εμποδίσουν την παλινδρόμηση του αίματος, με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες και στους ιστούς.

Υπάρχουν δύο μορφές φλεβικής ανεπάρκειας, η ανεπάρκεια των επιφανειακών και η ανεπάρκεια των εσωτερικών φλεβών του ποδιού.

Πιο σοβαρή θεωρείται η εσωτερική φλεβική ανεπάρκεια.

Ποια Eίναι τα Kύρια Συμπτώματα

Στο πρώτο στάδιο τα συμπτώματα είναι πόνος, αίσθημα τάσης και βάρους στα πόδια καθώς επίσης και κράμπες.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα φλεβικά σχήματα), το τρίτο στάδιο την εμφάνιση οιδήματος (πρησμένα πόδια), ενώ στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος και προχωράνε σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση κιρσών ή ευρυαγγειών.

Ποιοι Είναι οι Παράγοντες Προδιάθεσης

Οι κύριοι παράγοντες προδιάθεσης είναι:

Γενετικoί παράγοντες: π.χ. αριθμός βαλβίδων στα φλεβικά αγγεία.

Ηλικία: η ΦΑ αυξάνεται με την ηλικία στους άνδρες και στις γυναίκες.

Για τις γυναίκες: π.χ. εγκυμοσύνη, αριθμός τοκετών, χρήση αντισυλληπτικών, κλπ.

Δευτερεύοντες παράγοντες προδιάθεσης θεωρούνται η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, μεγάλα διαστήματα σε όρθια ή καθιστή στάση, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, ατυχήματα, εγχειρήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων, η δυσκοιλιότητα και η κακή διατροφή.

Παράγοντες επίσης που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και να δημιουργήσουν πρήξιμο στα πόδια είναι και η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες, αντιφλεγμονώδη).

Οι μισοί περίπου Έλληνες ταλαιπωρούνται από κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας, αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

Οι γυναίκες αποδεικνύονται 5 φορές πιο ευπαθείς από τους άνδρες λόγω ορμονών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΦΑ είναι μια ενοχλητική κατάσταση για τον ασθενή, που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του στο κοινωνικό του περιβάλλον, ο Φαρμακοποιός πρέπει να συμβάλλει στην προσέγγιση του ασθενή με ΦΑ, όχι μόνο προτρέποντάς τον να επισκεφτεί τον γιατρό του, αλλά και καθησυχάζοντάς τον σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή και την αποτελεσματικότητά της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Τα Βήματα για μια Επιτυχημένη Προσέγγιση

1. Ενημερώστε και Εξηγήστε την Πάθηση.

Η Φλεβική Ανεπάρκεια ενέχει μεγάλο κίνδυνο, εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η δημιουργία φλεβικών ελκών που αλλοιώνουν την ποιότητα του δέρματος, ενώ ακόμη πιο επικίνδυνη και απειλητική είναι η δημιουργία θρομβοφλεβίτιδας, θρομβώσεων δηλαδή που ονομάζονται κιρσοί, όπου το αίμα μέσα στις φλέβες πήζει και εμποδίζει την ομαλή του κυκλοφορία.

Πιο επικίνδυνες είναι οι εσωτερικές, αλλά εξίσου επώδυνες αποδεικνύονται και οι επιφανειακές θρομβοφλεβίτιδες.

Πιο επικίνδυνες είναι οι εσωτερικές, αλλά εξίσου επώδυνες αποδεικνύονται και οι επιφανειακές θρομβοφλεβίτιδες.

2. Προτρέψτε τον ασθενή να αρχίζει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να τηρεί γενικούς κανόνες αντιμετώπισης, όπως: απώλεια σωματικού βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, χρήση κατάλληλων υποδημάτων, αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας (τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα, θερμά λουτρά, ηλιοθεραπεία), αποφυγή χρήσης στενών ενδυμάτων.

Το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία και το κολύμπι και γενικά η αεροβική γυμναστική, είναι ασκήσεις που βοηθούν να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος με τον σωστό τρόπο.

Αντίθετα, να αποφεύγονται οι γυμναστικές ασκήσεις με βάρη που ασκούν πίεση και προκαλούν πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος.

3. Τονίστε ότι πολύ πριν φτάσει η κατάσταση στο χειρουργικό τραπέζι ακολουθείται συντηρητική αγωγή, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία του φλεβικού συστήματος μέσω της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και της χρήσης ειδικών ιατρικών καλτσών (ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης).

Επίσης, η χρήση ειδικής ελαστικής κάλτσας, σε συνδυασμό με κάποια κατάλληλα προϊόντα τοπικής εφαρμογής (π.χ. τζελ με φλαβονοειδή) μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά στο στάδιο της συντηρητικής θεραπείας, προσφέροντας άμεσο αίσθημα ξεκούρασης και ανακούφισης στα βαριά και ταλαιπωρημένα πόδια.

Η Χρήση Ειδικών Ιατρικών Καλτσών Στοχεύει:

1. Στη βελτίωση της φλεβικής επαναφοράς, στη μείωση του οιδήματος, με αποτέλεσμα την προοδευτική αποκατάσταση των δερματικών αλλοιώσεων.

2. Στην αύξηση της λεμφικής παροχέτευσης.

3. Στην αντιθρομβωτική δράση λόγω της εξάλειψης της συσσώρευσης του αίματος.

Προσέξτε όμως γιατί αντενδεικνύονται σε περιπτώσεις με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων, σηπτική θρομβοφλεβίτιδα και κυανή επώδυνη φλεγμονή!

Επίσης το καλοκαίρι, που το πρόβλημα είναι πιο έντονο, κανείς δεν θέλει να φορέσει κάλτσες.

Η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να απαλλάξει από αίσθημα βάρους και πρηξίματος και να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

Η Φαρμακευτική Αγωγή

Η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να απαλλάξει από αίσθημα βάρους και πρηξίματος και να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

Τα φάρμακα μπορούν να:

• Διατηρήσουν τη φυσιολογική ενδοθηλιακή λειτουργία των φλεβιδίων.

• Σποκαταστήσουν την ενδοθηλιακή λειτουργία των φλεβιδίων.

• Σφραγίσουν το ενδοθήλιο των φλεβιδίων.

• Αυξήσουν τον φλεβικό τόνο.

• Αναστείλουν τη συσσώρευση ερυθροκυττάρων.

• Αναστείλουν τη συγκόλληση λευκοκυττάρων στο ενδοθήλιο.

Η Παράλληλη Τοπική Αγωγή

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο μαζί με τα φάρμακα σε μορφή δισκίων που συχνά γράφονται από τον γιατρό, να προτείνετε συμπληρωματικά ένα κατάλληλο τοπικό προϊόν, προκειμένου να βοηθήσετε τους ασθενείς σας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καυσαλγίας (καψίματος) και του κνησμού (φαγούρας) των άκρων.

www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων