fbpx

Τα Προβιοτικά στο Φαρμακείο

Προβιοτικά, μια λέξη με ελληνικές ρίζες που σημαίνει «για τη ζωή, υπέρ της ζωής».

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, που όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες ωφελούν τον άνθρωπο.

Τα Προβιοτικά δεν Είναι Κάτι Ξένο για το Σώμα

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια ίδια ή παρόμοια με αυτά που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μας, για παράδειγμα στο έντερο μας, τον γυναικείο κόλπο, τη στοματική κοιλότητα και αλλού.

Ειδικά στο έντερο μας υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που ονομάζονται συνολικά χλωρίδα του εντέρου ή εντερική μικροχλωρίδα.

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, η ύπαρξη δηλαδή των κατάλληλων πληθυσμών βακτηρίων στο έντερο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και ολόκληρου του σώματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υγεία του εντέρου είναι προϋπόθεση για την υγεία του οργανισμού, καθώς εκεί λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η κακή διατροφή, τα ταξίδια, η λήψη αντιβίωσης κ.α.

Η επαναφορά της είναι απαραίτητη ούτως ώστε να λειτουργεί σωστά το έντερο, να γίνονται σωστές κενώσεις, να μην παρουσιάζονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φουσκώματα και βέβαια για να γίνεται σωστή απορρόφηση των τροφών.

Τα Προβιοτικά στο Φαρμακείο

Η Δράση των Προβιοτικών

Σύμφωνα με μελέτες, τα προβιοτικά:

• Προωθούν τη γενικότερη υγεία και καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

• Βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας με φυσικό τρόπο, επαναφέροντας την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου.

Συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), όπως τα φουσκώματα, τους μετεωρισμούς, τις διαταραχές στις κενώσεις κ.α.

• Μειώνουν τον κίνδυνο διάρροιας λόγω λήψης αντιβίωσης. Ορισμένα προβιοτικά φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών στον κόλπο.

• Μειώνουν τον κίνδυνο της διάρροιας των ταξιδιωτών.

• Βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού ή του κόλπου, ειδικά αν συνδυαστούν με Cranberry.

• Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και το προστατεύουν από παθογόνα.

Βοηθούν στην πέψη της λακτόζης και μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, κυρίως ήπιας μορφής.

• Μπορεί να βοηθούν σε περιπτώσεις ατοπικού εκζέματος σε βρέφη και παιδιά, ακόμα και να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσής του στα νεογέννητα όταν λαμβάνονται από τις εγκύους.

Οι μελέτες για τα προβιοτικά είναι ήδη πάρα πολλές και συνεχίζονται, διερευνώντας τη δράση τους και σε άλλους τομείς της υγείας.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολλά υποσχόμενα!

Ήξερες ότι:

• 1 στους 5 Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα

• 1 στους 8 Έλληνες πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

• Η διάρροια των ταξιδιωτών επηρεάζει το 20-50% των ταξιδιωτών

• Η Ελλάδα έρχεται 1η στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών

• Μόνο το 2009, το 40% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν, εκτός από το παθογόνο βακτήριο για το οποίο έχουν χορηγηθεί, και μεγάλο ποσοστό των ωφέλιμων βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερό μας

• Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις

Η Κατάλληλη Επικοινωνία στο Φαρμακείο

Τα Προβιοτικά στο Φαρμακείο

Η επιτυχημένη επικοινωνία των προβιοτικών από το φαρμακοποιό στον καταναλωτή έχει 2 βασικές προϋποθέσεις:

1. Καλή γνώση των προβιοτικών από τον Φαρμακοποιό και το προσωπικό του Φαρμακείου.

Τα προβιοτικά είναι μια έννοια που πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ή δεν καταλαβαίνουν.

Το προσωπικό του φαρμακείου πρέπει να γνωρίζει τι είναι και πως δρουν και να βρει τον πιο εύκολο και κατανοητό τρόπο για να εξηγήσει στον πελάτη του γιατί είναι τόσο ωφέλιμα.

2. Να επιλέξει να συνεργαστεί με εταιρίες που μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την ποιότητα, τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών τους.

Επειδή τα προβιοτικά είναι «κάτι ζωντανό», οι συνθήκες καλλιέργειάς τους και στη συνέχεια η παραγωγή των προϊόντων πρέπει να γίνεται υπό αυστηρές συνθήκες.

Η ύπαρξη απλώς ενός προβιοτικού μέσα σε μία κάψουλα δεν εξασφαλίζει ότι αυτό είναι ζωντανό ή ακόμα κι αν είναι, ότι αυτό θα φτάσει ζωντανό στο έντερο.

Εμπιστευτείτε εταιρίες που μπορούν να σας το εγγυηθούν!

Επίσης, επιλέξτε εταιρίες με στοχευμένα προϊόντα (εξειδικευμένες συνθέσεις), που προτείνουν διαφορετικούς συνδυασμούς προβιοτικών ανάλογα με την ανάγκη.

Δεδομένου ότι τα προβιοτικά αποτελούν μια αναπτυσσόμενη κατηγορία, κάθε Φαρμακοποιός αξίζει να βρει τρόπους και μέσα, που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει αυτή την κατηγορία.

Οι Προτάσεις μας

• Εκμεταλλευτείτε τα υλικά και τις παροχές που σας δίνουν οι εταιρίες

• Οργανώστε ενέργειες στο Φαρμακείο σας με επιστήμονες υγείας που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τα προβιοτικά

• Επενδύστε στην εκπαίδευσή παρακολουθώντας σεμινάρια για τα προβιοτικά όποτε σας δίνεται η ευκαιρία

Ελένη Αθανασοπούλου, Διευθύντρια Marketing της Douni Health Products AE

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων