fbpx

Η Σωστή Διαχείριση Αποθέματος

Η σωστή διαχείριση του αποθέματος (στοκ) είναι αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία του φαρμακείου, καθώς ενισχύει την οργάνωση των αγορών και δημιουργεί ακριβείς παραγγελίες.

Πώς μπορείτε να οργανώσετε την αποθήκη σας χωρίς να αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα αποθέματος;

Αποθέματος

Υπολογίστε τις συνέπειες των ελλείψεων

Σε περίπτωση, που υπάρχουν συχνές και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις, οι πελάτες σας θα απογοητευτούν και με την πάροδο του χρόνου θα μειωθεί η προσέλκυσή τους στο φαρμακείο σας.

Για την όσο το δυνατόν αποφυγή ελλείψεων, είναι απαραίτητη η πρόληψη, μέσω μιας συνεχούς παρακολούθησης και της μηχανοργάνωσής σας και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σχέσεων και συναλλαγών με τους προμηθευτές σας.

Εξορθολογήστε τους κωδικούς

Το συνολικό κόστος των προμηθειών, του αποθέματος και των δυνητικών ελλείψεων είναι αναλογικό με τον αριθμό των κωδικών που υπάρχουν στο φαρμακείο προς διαχείριση.

Οι κωδικοί, οι οποίοι είναι ακίνητοι ή δεν έχουν αυξημένη ζήτηση θα πρέπει να αντικατασταθούν με κωδικούς με μεγάλη ζήτηση, έτσι ώστε η παρακολούθηση της κατάστασης του αποθέματος να είναι πιο εύκολη αλλά και η ρευστότητα του φαρμακείου να αυξηθεί από την ταχεία ανακύκλωσή τους.

Ορίστε ένα απόθεμα προειδοποίησης και ασφάλειας

Για να μειωθεί το ποσοστό των ελλείψεων, πρέπει να ορίσετε ένα απόθεμα προειδοποίησης και ένα απόθεμα ασφάλειας.

Το πρώτο, θα σας προειδοποιεί ώστε να γνωρίζετε πότε πρέπει να γίνει η παραγγελία και το δεύτερο για να μην μείνετε χωρίς κωδικούς σε περίπτωση που καθυστερήσει η παραγγελία.

Το απόθεμα ασφάλειας θα πρέπει να το υπολογίζετε σύμφωνα με την εμπειρία σας και την κινητικότητα που υπάρχει στο φαρμακείο σας.

Η μηχανογραφημένη διαχείριση του αποθέματος επιτρέπει τον έλεγχο και τη ρύθμιση των παραπάνω.

Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό του μέσου όρου των πωλήσεων και των εποχιακών προϊόντων, το ποσοστό του αποθέματος μπορεί να γίνει μηδενικό.

Για θεραπείες πιο ειδικές, όπως κωδικοί με μικρή πώληση κατά τη διάρκεια του χρόνου, μπορείτε, μέσω της μηχανογράφησης, να προγραμματίσετε παραγγελίες κωδικών για κάποιους ασθενείς και έτσι να έχετε εξασφαλισμένο ότι θα έχετε αποθέματα για την ανανέωση μιας συνταγής.

Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα

Σε περίπτωση που υπάρξει μια συγκεκριμένη έλλειψη του αποθέματος, θα πρέπει να προσδιορίσετε την αιτία που συνέβη αυτό, ώστε να αποτρέψετε να ξανασυμβεί.

Ήταν δικός σας λάθος; Ενός συνεργάτη; Του προμηθευτή; Ή ευθύνεται η καθυστέρηση της παραγγελίας;

Θα πρέπει, αναλόγως την περίπτωση, να δείτε την παραγγελία, να διορθώσετε το λάθος, να δημιουργήσετε μια λίστα με τους κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη και να την παρακολουθείτε εγκαίρως.

Stok

Σε γενικές γραμμές, οι ελλείψεις μπορούν να μειωθούν λόγω δικής σας υπαιτιότητας:

• θέτοντας συχνούς ελέγχους στην αποθήκη, κυρίως κατά τη λήψη παραγγελιών,

• περιορίζοντας στο ελάχιστο τις παρεμβάσεις, δίνοντας το δικαίωμα μόνο σε ορισμένους συνεργάτες να οργανώσουν και να αλλάξουν τους κωδικούς,

• επιβεβαιώνοντας ότι όλες τις κινήσεις του αποθέματος είναι αποθηκευμένες στο λογισμικό.

Μάθετε πως να υπολογίζετε το απόθεμα προειδοποίησης

Μέσος όρος πωλήσεων x χρόνος παράδοσης + απόθεμα ασφάλειας.

Πχ, κρατάτε ένα απόθεμα 10 κουτιών σε έναν κωδικό Α.

Οι μέσες εβδομαδιαίες πωλήσεις σε αυτόν τον κωδικό είναι 6 κουτιά την εβδομάδα.

Ο χρόνος παράδοσης είναι 0,5 την εβδομάδα.

Το σημείο παραγγελίας θα είναι ίσο με :
6 μονάδες/εβδομάδα x 0,5 εβδομάδα + 3 μονάδες (απόθεμα ασφάλειας) = 6 κουτιά

Συνεπώς η παραγγελία θα πρέπει να σταλεί μόλις το απόθεμα πέσει κάτω από 6.

Κλείνοντας ας σημειωθεί ότι οι συνεχώς αυξανόμενες ελλείψεις σε στρατηγικά φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν δημιουργήσει πραγματικό πονοκέφαλο στα φαρμακεία που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους και πιστεύουμε ότι η πολιτεία μέσω του ΕΟΦ μπορεί εν μέρει να ελέγξει το θέμα, χωρίς φυσικά να μπορεί να απαγορεύσει παντελώς τις παράλληλες εξαγωγές.

www.PharmaManage.gr 

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων