fbpx

Οι Άνδρες και τα Προβλήματά τους

Θάλεγε κανείς ότι το «ισχυρό φύλο» σε γενικές γραμμές δεν δίνει την αρμόζουσα προσοχή για τη φροντίδα της υγείας του.

Οι άνδρες είναι «κακοί» ασθενείς και παραμελούν την πρόληψη.

Αντίθετα, δεν θα αμφισβητούσε κανείς ότι τους απασχολούν περισσότερο οι σεξουαλικές, φυσικές και πνευματικές επιδόσεις τους!

Είναι δεδομένο ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες έχουν την τάση να παραμελούν την υγεία τους.

Τα τελευταία χρόνια παρ’ όλο που το προσδόκιμο όριο ζωής έχει ανέβει, εν τούτοις μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει μια διαφορά της τάξης των 4,5 ετών υπέρ των τελευταίων. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες συμβουλεύονται συχνότερα τον γιατρό και φυσικά επισκέπτονται συχνότερα τα φαρμακεία.

Δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον σε διατροφικές συστάσεις και είναι πιο ευαίσθητες σε προβλήματα βάρους.

Αντίθετα, μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών κάνει σπορ και επιδίδεται στη φυσική άσκηση για γράμμωση του σώματος τους απ’ ότι οι γυναίκες.

Επίσης, χαμηλότερο ποσοστό έχουν οι άνδρες σε προβλήματα ψυχολογικά, στρες και αϋπνίας, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες είναι ένα προνομιούχο «κοινό στόχος» για το marketing της υγείας!

Οι άνδρες πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πάθηση για να πάνε στον γιατρό.

Η πρόληψη δεν έχει γίνει συνείδηση γι’ αυτούς, ακόμη και για παθήσεις σοβαρές όπως ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του παχέως εντέρου που θίγει περισσότερο τους άνδρες.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, διαθέτουμε τα μέσα και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και δεν μένει παρά να ενισχύσουμε όλοι οι επαγγελματίες υγείας την επικοινωνία μας προς τους άνδρες για την πρόληψη και την φροντίδα της υγείας τους.

Οι Άνδρες και τα Προβλήματά τους

Ας δούμε μερικά ιδιαίτερα ανδρικά προβλήματα:

1. Η Κατάθλιψη Συχνά Αγγίζει και τους Άνδρες

Παρόλο που η κατάθλιψη είναι μια ως επί το πλείστον γυναικεία παθολογία, εν τούτοις προσβάλει και τους άνδρες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας.

Οι περισσότεροι όμως άνδρες την παραμελούν.

Ας υπενθυμίσουμε ότι η κατάθλιψη αγγίζει όλες τις ηλικίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα, με τις γυναίκες να κατέχουν υπερδιπλάσιο ποσοστό.

Η Δυσκολία Προσέγγισης στον Ειδικό Γιατρό

Εάν λέμε ότι το ήμισυ των πασχόντων από κατάθλιψη επισκέπτονται τον ειδικό γιατρό, αυτό το ποσοστό είναι ακόμη πιο μικρό όσο αφορά τους άνδρες.

Οι άνδρες δεν εκδηλώνουν την καταθλιπτική τους κατάσταση όσο οι γυναίκες και έχουν την τάση να την κρύβουν από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Κλείνονται στον εαυτό τους, αρνούνται να μιλήσουν για το πρόβλημά τους ακόμη και στους οικείους τους και φυσικά αρνούνται να καταφύγουν στον ειδικό γιατρό.

Αυτά δικαιολογούν και την μη έγκαιρη διάγνωση, καθώς και την καταφυγή τους στον αλκοολισμό ή σε εθιστικές ουσίες, αλλά και την εριστική και επιθετική τους συμπεριφορά που περιπλέκει την διάγνωση.

Η Θεραπεία Κοινή Τόσο για Άνδρες όσο και για Γυναίκες

Ο στόχος της θεραπείας όποιο και να είναι το φύλο, είναι η γρήγορη επανένταξη για να αποφύγουμε τις υποτροπές και τη χρονιότητα.

Ας υπενθυμίσουμε ότι μια τέτοια κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και διαρκέσει μεταξύ 6-10 μήνες, έχει 75% πιθανότητες να ξαναεπανέλθει μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Συνεπώς είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα για να προσφύγει το άτομο στον ειδικό γιατρό. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 20% των καταθλιπτικών ασθενών εκδηλώνουν τάσεις αυτοκτονίας.

Η ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά παραμένουν η θεραπεία εκλογής.

2. Διαταραχές Στύσης

Για τους άνδρες οι επιδόσεις τους στο σεξ, είναι κάτι πολύ σημαντικό και τους απασχολεί ιδιαίτερα!

Μετά τα 45, η ανεπάρκεια στύσης είναι μια συχνή κατάσταση σ’ αυτούς και για την αντιμετώπισή της απαιτείται να αξιολογηθούν τόσο ψυχοκοινωνικοί όσο και ιατρικοί παράγοντες.

Η διαταραχή της στύσης ορίζεται σαν μια ανικανότητα του άνδρα να πετύχει μία στύση ικανής σκληρότητας για να έχει μια διείσδυση ικανοποιητική στον γυναικείο κόλπο και κατ’ επέκταση μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.

Αυτός ο ορισμός παρόλο που παραμένει υποκειμενικός και ειδικός, θέτει το ζευγάρι στο επίκεντρο της αναζήτησης λύσης.

Ας δούμε λοιπόν εδώ σε τι μπορεί ο φαρμακοποιός να συνεισφέρει:

►Αναζητήστε Πάντα τα Ψυχογενή Αίτια

Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι συχνά πολυσύνθετα αλλά ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πάντα παρών.

Κάθε πρόβλημα στύσης επιδρά στον ψυχισμό, στη συμπεριφορά και στην εικόνα της σεξουαλικότητας και προκαλεί έναν άγχος επίδοσης που βάζει το ζευγάρι σε ένα συνεχή κύκλο και φόβου για την αποτυχία.

Πριν λοιπόν συστήσουμε σε ένα πελάτη να καταφύγει στον ειδικό ουρολόγο απαιτείται ένας διάλογος μαζί του για να ανακαλύψουμε αν υπάρχουν διαταραχές της libido, ή διαταραχές στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτωσης, αλλά και να ανακαλύψουμε τα πιθανά αίτια.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το περιβάλλον που ο άνδρας ζει την σεξουαλικότητά του.

Είναι μόνος ή έχει σύντροφο, αλλάζει συχνά συντρόφους ή έχει μακρά αποχή από το σεξ;

Επίσης θα πρέπει να μάθουμε για συνύπαρξη παραγόντων που επιδρούν στη σεξουαλικότητα ( κατάχρηση αλκοόλ ή τσιγάρων, χρήση κάνναβις, σωματική αδράνεια) αλλά και γεγονότων (ανεργία, συνταξιοδότηση, θάνατος προσφιλούς ατόμου, διαζύγιο).

►Συμπτώματα και Πρώτα Παράπονα

Μετά τα 45 οι διαταραχές στύσεις είναι κάτι το σύνηθες για τον άνδρα, μετά από μια περίοδο ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής.

Είναι σπάνιο να πάει κάποιος στον γιατρό για συμβουλή μετά τα 45 του, για συμπτώματα που ήδη είχε από την αρχή της σεξουαλικής του ζωής.

Το ποιο συχνό σύμπτωμα που αναφέρεται, είναι η ανεπάρκεια στύσης που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη τη σεξουαλική επαφή με διείσδυση, αλλά χωρίς να εμποδίζεται πλήρως τη σεξουαλική συνεύρεση.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή, μόνιμη ή περιστασιακή.

Η παρουσία πρωινών ή νυκτερινών αυτόματων στύσεων υποδηλώνει ότι οι τοπικοί μηχανισμοί στύσης διατηρούνται.

Παράπονα που αφορούν διαταραχές της διάθεσης για σεξ αναφέρονται συχνά στους άνδρες μετά τα 45, καθώς και προβλήματα καθυστέρησης εκσπερμάτωσης ή επώδυνης εκσπερμάτωσης ή απουσία εκσπερμάτωσης.

►Ο Απαραίτητος Έλεγχος

Τα 2/3 των περιπτώσεων σε όλες τις ηλικίες αφορούν διαταραχές λειτουργικές και το 1/3 μια οργανική πάθηση όπως διαβήτης, καρδιοπάθειες, αδένωμα του προστάτη, νευρολογικές παθήσεις, ιατρογενείς παθήσεις, μειωμένα ανδρογόνα.

Ένας έλεγχος για τις ως άνω παθήσεις επιβάλλεται λοιπόν.

Επίσης ο έλεγχος του PSA (prostatic specific antigen) πρέπει να γίνεται συστηματικά μετά τα 50 και φυσικά ένας ορμονικός έλεγχος όταν υπάρχουν σημάδια υπογοναδισμού.

►Οι Λύσεις για την Κάθε Περίπτωση

Σε μια διαταραχή στύσης πρόσφατη και επίμονη, χωρίς μεταβολή της σεξουαλικής επιθυμίας και της εκσπερμάτωσης, σε έναν ασθενή που επιθυμεί την αποκατάστασή της, συνταγογράφονται οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης του τύπου 5 ( IPDE 5) για λήψη από του στόματος.

Η μόνη αντένδειξη τους είναι ο συνδυασμός με νιτρώδη (κίνδυνος σοβαρής υπότασης) καθώς και η ύπαρξη σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας. Φυσικά ο καρδιακός κίνδυνος συνδέεται με τη όλη σεξουαλική δραστηριότητα και όχι με την συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Σε περίπτωση αποτυχίας της από του στόματος αγωγής, καταφεύγουμε σε τοπικές θεραπείες: ένεση στο πέος ή στην ουρήθρα προσταγλανδίνης Ε ή τοποθέτηση μιας μηχανικής υποστήριξης με μόσχευμα.

Φυσικά σε ολική ανικανότητα στύσης με διαταραχή της libido και προβλήματα στο ζευγάρι, το θέμα απαιτεί μια συνδυαζόμενη φροντίδα από σεξολόγο και ψυχολόγο.

Η «per os» Θεραπεία

Οι IPDE 5 διευκολύνουν τη μυοχαλάρωση και την εισροή αίματος στα αγγεία του πέους και αποτελούν τη αγωγή εκλογής όποτε υπάρχει η επιθυμία για σέξ, στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών με διαταραχές στύσης. Τρία μόρια, η sildenafil (VIAGRA) vardenafil (LEVITRA) και tadanafil (CIALIS), αποτελούν το θεραπευτικό οπλοστάσιο.

Χορηγούνται από το στόμα ,ένα δισκίο την ημέρα, μισή με μια ώρα πριν την σεξουαλική πράξη, ή πιο συχνά σε μικρότερη δόση.

Για την αποτελεσματικότητα τους απαραίτητη είναι η σεξουαλική επιθυμία και διέγερση.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει απογοήτευση αν με τη πρώτη λήψη δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί θα υπάρξει βελτίωση μετά 4-6 λήψεις.

Η μη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα κριθεί μόνον όταν μετά από 8 τουλάχιστον λήψεις του ίδιου σκευάσματος στη μέγιστη δόση, δεν δώσει αποτέλεσμα.

Όσο για τη διάρκεια δράσης αυτών των μορίων, αυτή κυμαίνεται από 4-5 ώρες μέχρι και 36 ώρες (CIALIS), οπότε και δεν υπάρχει το επείγον μετά τη λήψη τους να υπάρξει γρήγορα μια σεξουαλική επαφή.

Μια επικοινωνία που απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς.

Ας λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι:

• Το σεξ παραμένει ταμπού ακόμη και σήμερα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

• Μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου υπάρχει συχνά μια δυσκολία έκφρασης και από τις 2 πλευρές.

3. Τα Ιδιαίτερα Συμπληρώματα Διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής ειδικά για άνδρες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ενδιαφέρουσα τάση.

Προϊόντα ειδικά για το αδυνάτισμα ή την τριχόπτωση αλλά και την σεξουαλική επίδοση, είναι γεμάτα υποσχέσεις!

Ο τομέας του εξειδικευμένου ανδρικού συμπληρώματος όμως παραμένει πολύ μικρός.

Κυρίως οι άνδρες καταναλώνουν τονωτικά της φυσικής τους κατάστασης που διατίθενται και για τα δύο φύλα.

Τονωτικά με συνδυασμούς βιταμινών C, B, E , μαγνήσιο , ψευδάργυρο, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία, με στόχο να βοηθηθούν στις επιδόσεις τους στο διάβασμα , στον φόρτο εργασίας αλλά και στην άσκηση.

Επίσης, στον τομέα των φυτικών συστατικών δείχνουν προτίμηση στη σπιρουλίνα, στο ginseng, στο guarana.

Όσο για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις έχουν κυκλοφορήσει συμπληρώματα διατροφής με Βιταμίνες Β, ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος), αμινοξέα (ταυρίνη, αργινίνη και φυτικά εκχυλίσματα, που υπόσχονται μια αύξηση των επιδόσεων.

Τέλος, σε τομείς που αφορούν περισσότερο την υγεία, η κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής υπόσχεται λύσεις όχι μόνο πρόληψης αλλά και βελτίωσης.

Για πόνους των αρθρώσεων, για προβλήματα χοληστερίνης και καρδιαγγειακά, για υπέρταση και διαβήτη, υπάρχουν τα κατάλληλα συμπληρώματα που ο καταναλωτής μπορεί να βρει στο φαρμακείο.

www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων