fbpx

Η Επιλογή του Κατάλληλου Λογισμικού για το Φαρμακείο

Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν προγράμματα ειδικά για φαρμακεία.

Ο φαρμακοποιός βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα για το ποιο πρόγραμμα τελικά να επιλέξει.

Κανένας ειδικός όμως δεν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το ποιο πρόγραμμα είναι το καλύτερο, καθώς η επιλογή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση κάθε φαρμοποιού.

Η Επιλογή του Κατάλληλου Λογισμικού για το Φαρμακείο

Το βασικότερο κριτήριο επιλογής αποτελεί το γεγονός ότι το πρόγραμμα διαχείρισης φαρμακείου θα πρέπει να καλύπτει και τους δυο ρόλους του φαρμακοποιού: αυτόν του επιστήμονα φαρμακοποιού, που είναι να δίνει συμβουλές για τα προβλήματα υγείας, ομορφιάς και ευ ζην των πελατών του και αυτόν του “manager”, που διευθύνει μια επιχείρηση, για την οποία είναι υπεύθυνος, προκειμένου αυτή να λειτουργεί σωστά και κερδοφόρα.

Ως επιστήμονας υγείας, ο φαρμακοποιός οφείλει να δίνει σωστές και ακριβείς συμβουλές προς τους ασθενείς του.

Για να επιτευχθεί αυτό, το πρόγραμμα που καλείται να επιλέξει πρέπει να έχει τη δυνατότητα δημιουργίας αρχείου πελατών και να διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε φάρμακο, δηλαδή ενδείξεις, δοσολογία, ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις.

Παράλληλα, ένα σωστά ολοκληρωμένο πρόγραμμα μηχανοργάνωσης θα πρέπει να βοηθά τον φαρμακοποιό στη διαχείριση των εμπορευμάτων της επιχείρησής του, όπως για παράδειγμα στη δημιουργία της παραγγελίας και στη διαχείριση των αποθεμάτων της αποθήκης του.

Είναι δεδομένο ότι μια τεχνολογική καινοτομία, όπως είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα, απαιτεί μια “αμφίδρομη σχέση” μεταξύ της εταιρείας που το διαθέτει και του χρήστη, ώστε η εφαρμογή του να στεφθεί με επιτυχία και να είναι και οι δύο πλευρές ευχαριστημένες.

Πολλοί φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πόσο μάλλον για ένα πρόγραμμα διαχείρισης φαρμακείου.

Πολλοί φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πόσο μάλλον για ένα πρόγραμμα διαχείρισης φαρμακείου.

Μέχρι την πλήρη κατανόηση ενός τέτοιου προγράμματος, χρειάζεται εξειδικευμένη υποστήριξη, την οποία οφείλει να παρέχει η εταιρεία για να βοηθήσει το χρήστη στην εκμάθηση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι συνεχώς δίπλα του για να λύνει όλες τις απορίες και τα προβλήματά του.

Φυσικά, η υποστήριξη αυτή θα πρέπει να συνεχίζεται παράλληλα με τη χρήση του προγράμματος, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που απαιτούνται αλλαγές (π.χ. αλλαγή τιμών) και τροποποιήσεις με το πέρασμα του χρόνου.

Γι’ αυτό, ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής πρέπει να είναι και η εγγυήση που θα λάβει ο φαρμακοποιός για την εξυπηρέτησή του ανά πάσα στιγμή, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά την εκτέλεση των τόσο σημαντικών εργασιών του.

Οι ανάγκες του φαρμακείου μεταβάλλονται και αυξάνονται συνεχώς και ο φαρμακοποιός δεν πρόκειται να κάνει μια τέτοια επένδυση σε χρόνο και χρήμα, αν δεν είναι σίγουρος ότι αυτή μπορεί να προσαρμοστεί για να καλύψει και τις μελλοντικές ανάγκες του.

Τέτοιες φυσικά αποτελούν - μεταξύ άλλων - η σύνδεση στο διαδίκτυο, η αποστολή παραγγελιών μέσω του διαδικτύου, η χρήση του barcode, ενώ μελλοντικά συζητείται και η αποστολή των συνταγών μέσω διαδικτύου από το γιατρό στον φαρμακοποιό, καθώς και η αποστολή των νέων τιμών αρκετών προϊόντων από τις εταιρείες στον φαρμακοποιό.

Έτσι, ο φαρμακοποιός πρέπει να σιγουρευτεί ότι το πρόγραμμα που θα επιλέξει μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες μελλοντικές του ανάγκες.

Συνεπώς, γίνεται τελικά αντιληπτό ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη λίστα κριτηρίων που πρέπει να ακολουθείται, καθώς η επιλογή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων