fbpx

Υγεία: Κοινωνικό Αγαθό ή Εμπορεύσιμο Είδος;

Αναμφισβήτητα όλοι μας γνωρίζουμε πως η οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι άνευ προηγουμένου και παρ’ όλα αυτά οι κρατικοί φορείς εξακολουθούν να επιδεινώνουν την κατάσταση με τη λήψη αποφάσεων και οικονομικών μέτρων που οδηγούν στον υποβιβασμό του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Στο χώρο του Φαρμακείου με τις υπάρχουσες συνθήκες, η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, η διαφορά πρωτότυπου - γενόσημου φαρμάκου και ο αυξανόμενος αριθμός φαρμάκων αρνητικής λίστας, προκαλούν σ’ ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αδυναμία να προμηθευτεί έστω και τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την πάθησή του.

Μάλιστα με το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής των ασθενών θα πρέπει ο ασφαλισμένος να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη μιας και καλείται να πληρώνει μεγαλύτερη ή εξ ολοκλήρου τη διαφορά της τιμής των φαρμάκων του.

Για πολλοστή φορά το Υπουργείο Υγείας με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πυροδοτεί τις αντιδράσεις και προκαλεί αναταραχές στη χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους, με τους χρονίως πάσχοντες σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.

Health

Δυσάρεστες όμως είναι και οι εικόνες των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Με τον αριθμό των καρκινοπαθών, των αιμοκαθαιρόμενων και άλλων ομάδων ασθενών, όπως οι μεταμοσχευμένοι που χρήζουν άμεσης χορήγησης εξειδικευμένων σκευασμάτων, να αυξάνεται είναι αυτονόητη η διόγκωση του προβλήματος και το ερώτημα που γεννάται είναι «μήπως δεν είμαστε στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης αλλά εντός αυτής;»

Ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι που εξακολουθεί να παραμένει στο χώρο είναι και η έλλειψη φαρμάκων.

Οι συνεχείς ανακοστολογήσεις με το δείκτη σε καθοδική κίνηση ανάγκασαν πολλές Φαρμακευτικές εταιρείες να προβούν στην απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων αφού δεν είναι πλέον εύφορο το ελληνικό έδαφος, με άγνωστο το πότε και το αν θα ξαναδιατεθούν στην αγορά.

Σκευάσματα ακόμα και ευρείας κατανάλωσης όπως π.χ. για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, υπέρταση κλπ. έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των Φαρμακείων.

Η αναζήτηση λύσεων είναι ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι και η εφαρμογή τους ακόμη δυσκολότερη δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας.

Ίσως αν εξορθολογίζονταν οι κρατικές δαπάνες να μπορούσε να γίνει πιο εφικτή η εξεύρεση οικονομικών πόρων και ενδεχομένως να είχε π.χ. αποφευχθεί η μείωση των προνοιακών επιδομάτων.

Είναι καιρός λοιπόν για άμεσες και γενναίες αποφάσεις που θα φέρουν ριζικές αλλαγές και ωφέλιμα αποτελέσματα σε όλους τους Έλληνες πολίτες και οι οποιεσδήποτε εσωτερικές διαμάχες ας παραμεριστούν για το δημόσιο συμφέρον.

Ας δώσουμε όλοι μας τον καλύτερο μας εαυτό στην προάσπιση του μεγαλύτερου κοινωνικού αγαθού:

Την Υγεία!

Ειρήνη Παπαδοπούλου
Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.