fbpx

Η Ακράτεια Ούρων

Το Πρόβλημα στο Φαρμακείο

«Μέχρι τώρα, δεν είχα αντιμετωπίσει πρόβλημα νυχτερινής ενούρησης, αλλά εδώ και κάποιο καιρό, το βράδυ δεν προλαβαίνω να πάω στην τουαλέτα. Χρειάζομαι πάνες για την ακράτεια»

Η Απάντηση του Φαρμακοποιού

«Εάν η τουαλέτα είναι μακριά από το δωμάτιό σας, έχετε μια “πάπια” κοντά σας για να αποφύγετε τη μεγάλη διαδρομή τη νύχτα. Θα πρότεινα αν θέλετε για προστασία να φορέσετε πάνα ακράτειας μόνο τη νύχτα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι βέβαια να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.»

Η Ακράτεια Ούρων

Η ακράτεια είναι υπεύθυνη για την απώλεια της αξιοπρέπειας, της αυτονομίας αλλά και για την κοινωνική απόρριψη του ηλικιωμένου, ενώ είναι και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν σε ιδρύματα/οίκους ευγηρίας.

Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί συστηματικά και απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του ηλικιωμένου και του περιβάλλοντός του.

Καταρρίψτε τους Μύθους

Η ακράτεια των ούρων δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Η ηλικία δεν ευθύνεται για την ακράτεια.

Ωστόσο, οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα με την αύξηση της ηλικίας μπορούν να συνεισφέρουν στην εμφάνισή της.

Μερικοί άνθρωποι με ακράτεια ούρων, νομίζουν ότι εάν μειώσουν την ποσότητα υγρών που πίνουν, θα ελαττώσουν το πρόβλημα ακράτειας που παρουσιάζουν.

Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη, διότι η στέρηση υγρών που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αυξάνει τη συγκέντρωση των ούρων.

Το αποτέλεσμα της αύξησης συγκέντρωσης ούρων είναι ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για επείγουσα ούρηση, άσχημη μυρωδιά των ούρων και ακόμη και μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

Τύποι Ακράτειας

Η ακράτεια των ούρων έχει πολλές και διάφορες αιτίες.

• Οργανικές, όταν οι σφιγκτήρες του ουρικού συστήματος δε λειτουργούν σωστά.

• Λειτουργικές, οι οποίες έχουν σχέση με τις δυσκολίες του ατόμου και του περιβάλλοντός του: σωματική ανικανότητα, απομακρυσμένες τουαλέτες στο σπίτι, δυσκολία στην επικοινωνία κ.α.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ παροδικής ακράτειας και χρόνιας ακράτειας.

Η παροδική ακράτεια είναι πιο συχνά μια αναστρέψιμη κατάσταση, η οποία όμως δεν πρέπει να αγνοηθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη αυτοσυγκράτησης, στην αλλαγή του περιβάλλοντός όπου οι τουαλέτες δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα, αλλά και σε ασθένειες όπως λοίμωξη του ουροποιητικού, οξεία κατακράτηση ούρων, διανοητική σύγχυση κτλ.

Η χρήση πάνας ακράτειας θα ήταν λάθος σε τέτοιες περιπτώσεις και θα μείωνε αισθητά την αυτονομία του ασθενούς.

Τέτοιες κινήσεις επιδεινώνουν την ακράτεια των ούρων.

Αναζητήστε την Ιατρική Συμβουλή

Αν παρουσιάσετε ακράτεια δεν θα πρέπει να εφησυχάσετε.

Είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης.

Αρχικά, ξεκινήστε να κρατάτε σημειώσεις:

Πόσες φορές πήγατε στην τουαλέτα το τελευταίο 24ωρο.

Σημειώστε πόσες φορές και, κατά προσέγγιση, την ποσότητα των ούρων.

Το «ημερολόγιο» αυτό θα φανεί πολύ χρήσιμο στον ιατρό που θα επισκεφτείτε.

Υπάρχουν Βοηθήματα για την Ακράτεια

Τα βοηθήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και σε περιπτώσεις αποτυχίας της θεραπείας ή όταν υπάρχει συγκεκριμένο οργανικό πρόβλημα.

Διακρίνονται σε προϊόντα απορρόφησης (πάνες) ή μη απορροφητικά (καθετήρες).

Ελέγξτε την απορροφητικότητα τους.

Η Ακράτεια Ούρων

Εάν χρειάζονται περισσότερες από 4 αλλαγές πάνας τη μέρα, σημαίνει πως πρέπει να επιλεγεί πάνα μεγαλύτερης απορροφητικότητας.

Θυμηθείτε να αλλάζετε τακτικά τα προστατευτικά του στρώματος για την αποφυγή διαβροχής του.

Διατροφή και Τρόπος Ζωής

Η ακράτεια είναι πολλές φορές ανεπιθύμητη ενέργεια κάποιων φαρμάκων.

Τα αντιχολινεργικά που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο της οξείας ακράτειας, μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η θεραπεία με οξυβουτυνίνη, η τολτεροδίνη και τρόσπιο, εκτός από την ξηροστομία, τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα, μπορεί να προκαλέσει και υπνηλία, θολή όραση ή σύγχυση, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται (αυξημένο κίνδυνο πτώσεων).

Με την παραμικρή ένδειξη κατακράτησης ούρων, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Παρά την ακράτεια, ο καθημερινός όγκος των υγρών που καταναλώνονται δε θα πρέπει να μειωθεί.

Σε περίπτωση που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο νυχτερινή ενούρηση, φροντίστε να καταναλώνετε υγρά μόνο στη διάρκεια της ημέρας.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων