fbpx

Αντιμετωπίζοντας τη Δυσκοιλιότητα με τη Δύναμη της Φύσης

Η Ερώτηση στο Φαρμακείο:

«Πρόκειται να φύγω για διακοπές και φοβάμαι ότι θα έρθω για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Έχετε μήπως να μου προτείνετε κάτι που θα με βοηθήσει;»

Η απάντηση σας μπορεί να είναι:

«Υπάρχουν ήπια φυτικά καθαρτικά με γρήγορη δράση που θα σας προσφέρουν ανακούφιση. Μη ξεχνάτε όμως παράλληλα να καταναλώνετε άφθονα υγρά».

Η δυσκοιλιότητα πλήττει 3 φορές περισσότερες το γυναικείο φύλο σε σχέση με το ανδρικό.

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται ένας αριθμός κενώσεων μικρότερος ή ίσος με τρεις φορές την εβδομάδα, με σκληρά κόπρανα και δύσκολη αποβολή τους ή ακόμη η ατελής κένωση ακόμη και αν υπάρχει μία κένωση ημερησίως.

Μπορεί να πρόκειται για περιστασιακή δυσκοιλιότητα (ταξίδι, αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, εγκυμοσύνη, γαλουχία, άγχος) ή χρόνια.

Γεγονός είναι ότι πλήττει 3 φορές περισσότερες το γυναικείο φύλο σε σχέση με το ανδρικό.

Φυτοθεραπευτική Προσέγγιση

Διεγερτικά του Έντερου: Ανθρακινόνες (σέννα, κασκάρα), αλόη, καστορέλαιο.

Επιδρούν άμεσα στο µυεντερικό πλέγµα, αυξάνοντας την εντερική κινητικότητα και την απέκκριση νερού.

Περιορισμοί: Δεν χορηγούνται σε ασθενείς µε υποψία απόφραξης, σε φλεγμονές του εντέρου (κολίτιδες), χρόνιες παθήσεις του εντέρου (νόσος του Crohn), σε περιπτώσεις αφυδάτωσης, σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις ταυτόχρονης φαρμακευτικής υποκαλιαιμικής αγωγής ή αγωγής με διγοξίνη (digoxin), όπως και σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες.

Να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χορήγηση με θυρεοειδικές ορμόνες, βιταμίνες (κυρίως της Β12), παράγωγα κουμερίνης, καρμπαμαζεπίνη, λίθιο, λόγω καθυστέρησης στην απορρόφηση της δραστικής ουσίας των δευτέρων.

Προσοχή! Η μακροχρόνια χρήση πιθανώς να προκαλέσει melanosis coli και αδράνεια του εντέρου.

Υπάρχουν ήπια φυτικά καθαρτικά με γρήγορη δράση που θα σας προσφέρουν ανακούφιση. Μη ξεχνάτε όμως παράλληλα να καταναλώνετε άφθονα υγρά

Ιδανικά να περιορίζεται η χρήση σε 1-2 εβδομάδες προς αποφυγή εξάρτησης.

Η υπερδοσολογία μπορεί να επιφέρει κολικούς και κοιλιακά άλγη, διάρροια με σοβαρές επιπτώσεις στην ηλεκτρολυτική φυσική ισορροπία και κατά συνέπεια στην καρδιακή και μυϊκή λειτουργία.

Διογκωτικές Ουσίες: Ψύλλιον, πηκτίνη, guar, κυτταρίνη.

Όντας πλούσιες σε ίνες, αυξάνουν τη µάζα των κοπράνων και βελτιώνουν τη σύστασή τους.

Ασφαλής η μακροχρόνια χρήση. Απαραίτητη η άφθονη λήψη νερού.

Περιορισμοί: ∆εν ωφελούν τους ασθενείς µε µειωµένη κινητικότητα του εντέρου.

Αντενέργειες: Αύξηση της παραγωγής αερίων, τυμπανισμό και δυσφορία.

Οσμωτικά Καθαρτικά: Μάννα. Υπεροσµωτική ουσία που δρα προκαλώντας κατακράτηση νερού στον εντερικό αυλό.

Απαραίτητη η συχνήλήψη άφθονου νερού.

Περιορισμοί: Προκαλούν ηλεκτρολυτικές διαταραχές, προσοχή σε ασθενείς µε ΧΝΑ.

Πρεβιοτικά: Ινουλίνη. Αποτελεί διαλυτή φυτική ίνα. Ως πρεβιοτικό αποτελεί την «τροφή» των προβιοτικών («καλών» βακτηριδίων).

Ως συνέπεια, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των φιλικών βακτηρίων, βοηθώντας κατ’ επέκταση το πεπτικό σύστημα του οργανισμού να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Αρωμαθεραπευτική Προσέγγιση

Προτείνεται ως επικουρική θεραπεία που στοχεύει στην αύξηση της εντερικής κινητικότητας.

Χρησιμοποιούνται το αιθέριο έλαιο μέντας και το αιθέριο έλαιο τζίντζερ.

Τζίντζερ: Δερματική χορήγηση σε max συγκέντρωση 20%, προς αποφυγή ερεθισμών.

Από του στόματος χορήγηση: 1 σταγόνα σε 1 κουτάλι σούπας μέλι, διαλυμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Κάρδαμο: Σπασμολυτικό με ερεθιστική δράση, αν χρησιμοποιηθεί στην καθαρή μορφή.

Ελπινίκη Μπισκανάκη, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων