fbpx

Φροντίζοντας την Υγεία στην Ώριμη Ηλικία

Οι δραστήριοι σημερινοί μεσήλικες επιθυμούν να παραμείνουν νέοι και υγιείς. Ας επικεντρωθούμε στις υγιεινές-διαιτητικές συμβουλές στο Φαρμακείο, για τις πλέον συχνές παθήσεις σε αυτές τις ηλικίες.

Παράγοντες Κινδύνου Καρδιαγγειακών Παθήσεων
Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου που ελέγχονται είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία ή δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα, ενώ αυτοί που δεν ελέγχονται είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, το φύλο.

Όποιος όμως και αν είναι ο παράγοντας κινδύνου, μια κοινή προσέγγιση επιβάλλεται και αφορά τα μέτρα στη διατροφή και στον τρόπο ζωής για μια ολοκληρωμένη φροντίδα.

Για τον διαβήτη που είναι ο υπ' αριθμόν ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή «επιβάλλονται» η τακτική μέτρηση του σακχάρου, η άσκηση και οι κατάλληλες διατροφικές συνήθειες.

Φροντίζοντας την Υγεία στην Ώριμη Ηλικία

Για την υπέρταση που απασχολεί σχεδόν το 40% των ατόμων πάνω από 65 ετών, εκτός από τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της από τον ιατρό, συνιστάται η συχνή αυτομέτρηση με τα σύγχρονα πιεσόμετρα.

Οι συμβουλές διατροφής πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρών και πτωχών σε κορεσμένα λίπη.

Παράλληλα, είναι απαραίτητος ο έλεγχος του βάρους και η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ.

Εμμηνόπαυση και Οστεοπόρωση

Η εμμηνόπαυση με τις συχνές της ενοχλητικές εκδηλώσεις και τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, απασχολεί σχεδόν όλες τις γυναίκες μετά τα πενήντα.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της περιλαμβάνει κυρίως μέτρα όπως η άσκηση (π.χ. περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα), ημερήσια πρόσληψη 1200 mg ασβεστίου και βιταμίνης D 400-800 UI, μείωση βάρους σε φυσιολογικά όρια και διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητη επίσης, και η φαρμακευτική αγωγή επιβάλλεται για Τ-score ≤ -3 (Bishosphonates, raloxifene, ranelate de strondium).

Η ορμονική υποκατάσταση ενδείκνυται σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος και με δυσανεξία στα άλλα φάρμακα, καθώς επίσης και για διαταραχές της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, νυκτερινή εφίδρωση) που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Στις γυναίκες που η ορμονική υποκατάσταση αντενδείκνυται, συμπληρώματα διατροφής με φυτο-οιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση των εξάψεων.

Βαριά Πόδια και Φλεβικές Διαταραχές

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια εκφράζεται με συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους στα πόδια και πόνος, οιδήματα αλλά και σπασμένα αγγεία και κιρσούς.

Οι παράγοντες κινδύνου εκτός από την ηλικία, είναι η κληρονομικότητα, το βάρος και οι ορμόνες.

Σχεδόν τα μισά άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα δεν πάνε στον Ιατρό.

Συμβουλές όπως το περπάτημα, η ανόρθωση των ποδιών κατά την ξεκούραση, η αποφυγή ζέστης, παράλληλα με τη λήψη φλεβοτονωτικών τοπικά ή από το στόμα και η χρήση καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητες στο φαρμακείο.

Οι Αρθροπάθειες

Με την πάροδο της ηλικίας οι υπάρχουσες ρευματοπάθειες (οσφυαλγία, πόνος στα γόνατα, αυχενικό) επιδεινώνονται.

Στη φάση της έξαρσης τα αναλγητικά, τα μυοχαλαρωτικά και τα αντιφλεγμονώδη έχουν τον λόγο, μαζί με τα κατάλληλα ορθοπεδικά βοηθήματα.

Η άσκηση για την ενίσχυση των μυών και η απώλεια βάρους είναι στην πρώτη γραμμή της συμβουλής στο Φαρμακείο, μαζί με την αποφυγή άρσης βαρών, ενώ αντενδείκνυνται και τα ψηλοτάκουνα ή τα τελείως ίσια παπούτσια.

Διαταραχές του Ουροποιητικού και της Σεξουαλικής Ζωής

Η ακράτεια ούρων και στα δυο φύλα οφείλεται στη χαλάρωση των σφικτήρων της ουροδόχου κύστης.

Στον άνδρα, η κυριότερη αιτία είναι ο προστάτης.

Οι πάνες ακράτειας είναι ένα βοήθημα, αλλά αναμφισβήτητα συνιστώνται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση.

Ας μην ξεχνάμε συμβουλές όπως : «συνεχίζετε να πίνετε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα (όχι μετά τις 6μμ), αποφύγετε κατανάλωση καφέ και αλκοόλ».

Στους άνδρες η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι σχεδόν αναπόφευκτη με την πάροδο της ηλικίας.

Εάν όμως υπάρχουν συμπτώματα είναι παθολογική και συνιστάται φαρμακευτική αγωγή και ετήσιος έλεγχος του προστάτη.

Η εγχείρηση συνιστάται σε περίπτωση αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής ή σε περίπτωση κακοήθειας.

Η στυτική δυσλειτουργία απασχολεί πάνω από το 30% των ανδρών άνω των 40 ετών και μόνο το 20% αυτών καταφεύγουν στον ειδικό.

Μεταξύ 40-70 ετών η συχνότητα της ΣΔ πολλαπλασιάζεται επί 2 έως 4.

Οι αναστολείς της PDE 5 αποτελούν θεραπεία εκλογής και αντενδείκνυνται με την παράλληλη λήψη νιτρωδών.

Οι τοπικές ενέσεις PGE1 συνιστώνται σε περίπτωση αντενδείξεων ή αποτυχίας των ΙPDE 5.

Διαταραχές του Αναπνευστικού

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ) και το άσθμα είναι οι πιο συχνές διαταραχές του αναπνευστικού με τη πάροδο της ηλικίας.

Η κύρια αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα της (παραγωγικός βήχας, δύσπνοια και δυσκολία στην προσπάθεια) εμφανίζονται όταν έχει χαθεί το ήμισυ της αναπνευστικής ικανότητας.

Η μέτρηση της οξυγόνωσης του αίματος με ένα ηλεκτρονικό mini-σπιρόμετρο πρέπει να γίνεται σε όλους του καπνιστές, αλλά κυρίως σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους αναπνευστικά προβλήματα και να παραπέμψουμε στη συνέχεια το άτομο στον πνευμονολόγο.

Όσο για το άσθμα, οι αιτίες είναι: τα αλλεργιογόνα, το κάπνισμα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Φροντίζοντας την Υγεία στην Ώριμη Ηλικία

Το θεραπευτικό οπλοστάσιο είναι μεγάλο και στη φάση συντήρησης και στη φάση παροξυσμών.

Διαταραχές του Ύπνου

Με την ηλικία οι ρυθμοί στον ύπνο αλλάζουν.

Παρατηρούμε συχνά αϋπνίες, δυσκολίες στον ύπνο, συχνά και παρατεταμένα ξυπνήματα κατά τη νύχτα, άπνοια κατά τον ύπνο.

Απέναντι σε όλα αυτά τα παράπονα οι συμβουλές υγιεινής ζωής είναι στην πρώτη γραμμή όπως: φυσικές δραστηριότητες που κάπως κουράζουν και οδηγούν γρήγορα στον ύπνο, αποφυγή του καφέ, όχι βαριά γεύματα το βράδυ.

Το επόμενο βήμα συμβουλής στο Φαρμακείο είναι η φυτοθεραπεία με μια σειρά από εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Η φαρμακευτική αγωγή θα προταθεί μόνο από τον ιατρό, όταν όλα τα προηγούμενα βήματα θα έχουν αποτύχει.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων