fbpx

Πρώτες Βοήθειες σε Μικροτραυματισμούς και Εγκαύματα

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών στις 14 Σεπτεμβρίου σας προτείνουμε ένα σύντομο εκπαιδευτικό άρθρο για να φρεσκάρετε τις γνώσεις ώστε να είστε σε θέση να:

  • Προτείνετε τα κατάλληλα προϊόντα σε μικροτραυματισμούς ή εγκαύματα
  • Παρέχετε τις κατάλληλες συμβουλές για να απαλύνετε τη βλάβη

Sofargen LR

ΤΡΑΥΜΑΤΑ

Ως τραύμα ορίζεται οποιαδήποτε βίαιη καταστροφή των ιστών, εσωτερική ή εξωτερική, ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκάλεσε. Η βαρύτητα του αξιολογείται ανάλογα με την έκταση, το βάθος και την εμφάνιση του, αλλά και από το σημείο που προκλήθηκε, το αντικείμενο, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε και από τυχών παρουσία ξένων σωματιδίων πάνω σε αυτό.

Αντιμετώπιση στο φαρμακείο

Τραύματα που αιμορραγούν

Εφαρμόζουμε μια αποστειρωμένη γάζα επάνω στο τραύμα και πιέζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Μόλις αυτό επιτευχθεί χρησιμοποιούμε ένα αντισηπτικό σπρέι και δένουμε το τραύμα με γάζα και επίδεσμο. Συμβουλεύουμε τον ασθενή να επαναλαμβάνει την διαδικασία της αντισηψίας και να αλλάζει την περίδεση 1 φορά την ημέρα.

Επιφανειακά Τραύματα

Καθαρίζουμε το τραύμα με φυσιολογικό ορό, χρησιμοποιούμε ένα αντισηπτικό σπρέι και καλύπτουμε με αυτοκόλλητη γάζα. Προτείνουμε στον ασθενή να επαναλαμβάνει τη διαδικασία μία φορά την ημέρα.

Sofargen LR

Προσοχή!

   •  Αν το τραύμα εμφανίσει έντονο οίδημα, ερυθρότητα και πόνο θα πρέπει ο ασθενής να επισκεφθεί γιατρό για να το αξιολογήσει και να αποφασίσει αν χρειάζεται αντιβίωση.

   •  Αν το τραύμα έχει προκληθεί από βρώμικο ή αμφιβόλου προέλευσης αντικείμενο, προτείνουμε αντιτετανικό ορό και εμβολιασμό (εφόσον δεν είναι ήδη εμβολιασμένος).

   •  Αν το τραύμα είναι ιδιαίτερα βαθύ, παραπέμπουμε τον ασθενή σε χειρουργό για ράμματα.

 

Sofargen Gel box

Εφαρμόστε Sofargen® Gel στην επιφάνεια του τραύματος ένα ομοιόμορφο στρώμα πάχους 2 ή 3 mm. Επιπλέον, το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού πρώτα τοποθετηθεί πάνω σε στείρα γάζα ή επίθεμα πολυουρεθάνης ή ημιπερατό επίθεμα.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Τα εγκαύματα αποτελούν ένα είδος τραυματισμού του δέρματος ή της σάρκας και μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως: θερμότητα, ηλεκτρισμός, χημικές ουσίες, τριβή και ακτινοβολία.

Ανάλογα με την βαρύτητά τους διακρίνονται σε:

Πρώτου Βαθμού: επηρεάζουν μόνο την επιδερμίδα και εμφανίζονται με έντονη ερυθρότητα χωρίς φουσκάλες. Το σημείο πονάει αλλά συνήθως επουλώνεται σε χρόνο λιγότερο από μία εβδομάδα.

Δευτέρου Βαθμού: φτάνουν μέχρι το κυρίως δέρμα, εμφανίζονται με φουσκάλες και έντονο πόνο και απαιτούν 10-14 ημέρες μέχρι να αποκατασταθούν.

Τρίτου Βαθμού: εδώ ανήκουν τα εγκαύματα που επηρεάζουν και υποκείμενους ιστούς και νεύρα. Το σημείο εμφανίζεται λευκό ή καφετί χωρίς φουσκάλες και ο πόνος απουσιάζει καθώς τα νεύρα στο σημείο αυτό έχουν καταστραφεί.

Σε κάθε περίπτωση η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται και από την έκτασή του, την περιοχή του σώματος στην οποία βρίσκεται και από τον παράγοντα που το προκάλεσε.

Sofargen Spray

Η πούδρα που περιέχει το Sofargen® Spray καλύπτει αμέσως το τραύμα, δημιουργώντας μηχανικό προστατευτικό φραγμό στην πληγή χωρίς να χρειάζεται επίδεση.

Αντιμετώπιση στο φαρμακείο

  • Σε απλό έγκαυμα πρώτου έως δευτέρου βαθμού προτείνεται ρίψη άφθονου, δροσερού, τρεχούμενου νερού για 5 -10 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε την περιοχή με φυσιολογικό ορό, στεγνώνουμε, εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα αντιβιοτικής αλοιφής για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση και καλύπτουμε με παχιά αντικολλητική γάζα.
  • Αν το έγκαυμα παρουσιάζει φουσκάλες, αποτρέπουμε τον ασθενή να τις σπάσει γιατί ο κίνδυνος επιμόλυνσης γίνεται μεγαλύτερος. Χορηγούμε μια ενυδατική-επουλωτική αλοιφή τοπικά 2 φορές τη μέρα.
  • Εάν το έγκαυμα δεν παρουσιάζει φουσκάλες αλλά ορορροή, προτείνουμε χρήση ξηραντικής λοσιόν με ψευδάργυρο για να μειώσει την υγρασία που αναπτύσσεται πάνω στο έγκαυμα, ενώ ταυτόχρονα έχει αντιμικροβιακή και επουλωτική δράση. Όταν το έγκαυμα στεγνώσει, προτείνουμε χρήση για μερικούς μήνες μιας επουλωτικής αλοιφής.
  • Όταν το έγκαυμα συνοδεύεται από έντονο πόνο, χορηγούμε ήπια αναλγητικά.
  • Εγκαύματα τρίτου βαθμού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο με τη συνδρομή ιατρού.

Μια ενέργεια προβολής για τραύματα και εγκαύματα

Στο φαρμακείο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αποστειρωμένες γάζες και επιδεσμικά υλικά, αντισηπτικά και επουλωτικά προϊόντα σε σπρέι και gel καθώς και ειδικές ενυδατικές και επουλωτικές αλοιφές.

Μπορείτε να κάνετε μια θεματική προβολή για λίγες μέρες αυτών των προϊόντων πάνω σε μια γόνδολα προβολής ειδικά για την Παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών στις 14 Σεπτεμβρίου.

Έτσι θα αναδείξετε τον συμβουλευτικό και επικοινωνιακό σας ρόλο στους πελάτες σας 

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.