fbpx

Η Επικοινωνία με τον Ασθενή για την Αϋπνία

Η αϋπνία, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, απασχολεί 1 στους 3 ενήλικες.

Τα άτομα που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου συνήθως προσπαθούν να βρουν ανακούφιση μέσω της αυτοθεραπείας, αναζητώντας λύσεις και συμβουλές από τον φαρμακοποιό τους.

Αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο νιώθει ότι η διάρκεια ή και η ποιότητα του ύπνου δεν είναι ικανοποιητικά.

Η αϋπνία χαρακτηρίζεται από:

• Δυσκολία στην επέλευση του ύπνου.

• Συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας με δυσκολία να επέλθει ξανά ο ύπνος.

• Πολύ πρωινή αφύπνιση.

• Κακής ποιότητας ύπνο που δεν ξεκουράζει τον οργανισμό.

Αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο νιώθει ότι η διάρκεια ή και η ποιότητα του ύπνου δεν είναι ικανοποιητικά.

Η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κόπωσης και υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μειώνει την απόδοση στην εργασία και δυσκολεύει την ανταπόκριση στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι διαταραχές του ύπνου, όμως, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση και στην υγεία του ατόμου αφού ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην:

- παγίωση της μνήμης,

- βελτίωση της μάθησης και της σκέψης,

- σωστή λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος,

- διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών που επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας,

- επιδιόρθωση των βλαβών στους ιστούς, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων του σώματος, όπως τα αγγεία και η καρδιά και στην αντιγήρανση.

O σύγχρονος τρόπος ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί, η έλλειψη χαλάρωσης και το στρες, αποτελούν βασικές αιτίες που όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να απολαύσουν τον ύπνο που απαιτείται για την αναζωογόνησή τους.

Η αϋπνία, όμως, μπορεί να σχετίζεται με αιτίες που διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό, ασθένειες ή να αποτελεί παρενέργεια κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Συχνές Περιπτώσεις

Γυναίκα 35 ετών: «Έχετε να μου προτείνετε ένα προϊόν για την αϋπνία;»

Φαρμακοποιός: «Είναι για εσάς;»

«‘Όχι, είναι για την μητέρα μου. Είναι 65 ετών και το τελευταίο διάστημα παραπονιέται ότι δυσκολεύεται πολύ μέχρι να κοιμηθεί και ξυπνάει δυο – τρεις φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.»

Από τη μέση ηλικία, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, παρατηρείται αυξημένη συχνότητα διαταραχών του ύπνου η οποία επιδεινώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Επιπλέον, περίπου το 50% των ηλικιωμένων εμφανίζουν διαταραχές ύπνου, ενώ πολύ συχνά δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την ποιότητα του ύπνου τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα επίπεδα της μελατονίνης, η οποία αποτελεί τον ενδογενή φυσιολογικό ρυθμιστή του ύπνου, μειώνονται σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας.

Η χορήγηση μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα άνω των 55 ετών να βρουν το σωστό ρυθμό ύπνου – εγρήγορσης και να βελτιώσουν τον έλεγχο του ύπνου.

Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη μελατονίνης στα άτομα αυτά ευνοεί την επέλευση του ύπνου, την αποφυγή της πρώιμης πρωινής αφύπνισης με σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Γυναίκα 40 ετών: «Μήπως έχετε κάτι για τον ύπνο;»

Φαρμακοποιός: «Ναι… αλλά για ποιόν πρόκειται;»

«Για τον σύζυγό μου, ο οποίος δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί και νιώθει πολύ κουρασμένος.

Αυτό τον δυσκολεύει πολύ στη δουλειά του ειδικά όταν είναι βραδινός.»

Υπάρχουν άτομα που λόγω επιθυμητού ή επιβεβλημένου προγράμματος καθυστερούν να κοιμηθούν.

Συνήθως αυτό συμβαίνει σε άτομα που δουλεύουν σε βάρδιες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε εφήβους ή νεαρούς ενήλικες που λόγω νυχτερινής μελέτης μαθημάτων ή νυχτερινής διασκέδασης καθυστερούν να κοιμηθούν.

Όταν αυτή η συνήθεια επαναλαμβάνεται έχει ως αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση του ρυθμού ύπνου - εγρήγορσης , με συμπτώματα αϋπνίας, υπνηλίας ή/και τα δύο.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε ψυχικό, σωματικό ή μαθησιακό επίπεδο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο σωστός ρυθμός ύπνου - εγρήγορσης επιτυγχάνεται με αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου (διατήρηση σταθερού προγράμματος) και τη χορήγηση μελατονίνης.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε ψυχικό, σωματικό ή μαθησιακό επίπεδο.

Γυναίκα 45 ετών: «Μήπως έχετε κάτι για τον ύπνο;»

Φαρμακοποιός: «Τι ακριβώς σας συμβαίνει;»

« Τα τελευταία βράδια παρόλο που είμαι πολύ κουρασμένη δυσκολεύομαι να κοιμηθώ.»

Η αϋπνία είναι συχνότερη σε γυναίκες γιατί το βιολογικό τους ρολόι λειτουργεί με ταχύτερους ρυθμούς από εκείνο των ανδρών, όπως διατυπώθηκε σε σχετική μελέτη στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Science».

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με ένα έντονο καθημερινό πρόγραμμα ή στρες μπορεί να επιφέρει ή να ενισχύσει τις διαταραχές του ύπνου.

Η μελατονίνη βοηθά στην μείωση της αναμονής για την επίτευξη του ύπνου, ενώ οι ουσίες φυτικής προέλευσης όπως η βαλεριάνα συμβάλλουν στη μείωση των καταστάσεων έντασης και ταραχής, ευνοώντας το γαλήνιο ύπνο.

Άνδρας 40 ετών: "Διάβασα ότι υπάρχει κάτι για το jet lag"

Φαρμακοποιός: "Ναι… πρόκειται για τη μελατονίνη. Που θα ταξιδέψετε;"

"Στις ΗΠΑ."

Όταν ένα άτομο ταξιδεύει με αεροπλάνο προς διαφορετικές χρονικές ζώνες, ο ρυθμός ύπνου-εγρήγορσης προσαρμόζεται σταδιακά.

Έχει υπολογισθεί ότι ο οργανισμός χρειάζεται περίπου μία ημέρα για κάθε ώρα αλλαγής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η μελατονίνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί αποδεδειγμένα ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι επιταχύνοντας την επέλευση του ύπνου.

Άνδρας 65 Ετών: «Θα ήθελα να μου δώσετε μελατονίνη. Απ' ότι διάβασα δεν έχει παρενέργειες»

Φαρμακοποιός: «Πριν λίγο καιρό μου είπατε ότι προσπαθείτε να μειώσετε τη δόση του υπνωτικού σας.»

«Έχω μειώσει τις δόσεις του υπνωτικού αλλά τις τελευταίες μέρες δεν κοιμάμαι καλά. Ξυπνάω κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί νιώθω κουρασμένος. Νομίζω ότι η μελατονίνη θα με βοηθήσει.»

Κατά τη διαδικασία μείωσης των δόσεων ενός υπνωτικού, οι ασθενείς συχνά δυσανασχετούν και παραπονιούνται για την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων της αϋπνίας.

Είναι άμεση ανάγκη η επικοινωνία με τον ιατρό. Πιθανόν να απαιτείται μία πιο σταδιακή μείωση της δοσολογίας.

Άνδρας 30 ετών: «Δεν κοιμάμαι πλέον.»

Φαρμακοποιός: «Τι ακριβώς σας συμβαίνει; Παίρνετε κάποια φάρμακα;»

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αϋπνία είναι ανεπιθύμητη ενέργεια μίας φαρμακευτικής αγωγής.

Φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνίες είναι ορισμένοι β-αναστολείς, ανταγωνιστές ασβεστίου, κορτικοειδή, αντιπαρκινσονικά κ.ά.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η θεραπεία ή να χορηγηθεί οποιοδήποτε σκεύασμα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού.

Μαρία Αντωνίου, Χημικός, Ph.D. Product Manager στη WinMedica
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.