fbpx

Το Κατάλληλο Στοματικό Διάλυμα για τους Ασθενείς σας

Για τη βέλτιστη υγιεινή του στόματος, εκτός από την οδοντόβουρτσα, την οδοντόκρεμα και το οδοντικό νήμα, είναι επίσης απαραίτητη η χρήση στοματικού διαλύματος.

Η επιλογή του στοματικού διαλύματος είναι προσωπική υπόθεση και γίνεται απλή όταν αντλήσουμε τις σωστές πληροφορίες από τον πελάτη.

Η ουλίτιδα ξεκινά όταν αναπτύσσονται βακτήρια στη στοματική κοιλότητα.

Πώς θα καθοδηγήσετε τον πελάτη να επιλέξει το σωστό στοματικό διάλυμα;

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μια γυναίκα 30 ετών: «Χρησιμοποιώ οδοντόκρεμα καθημερινής χρήσης. Θα ήθελα όμως να μου προτείνετε και ένα στοματικό διάλυμα. Τελευταία έχω παρατηρήσει ότι τα ούλα μου «ματώνουν» εύκολα.»

Φαρμακοποιός: «Θα σας προτείνω ένα στοματικό διάλυμα, αλλά θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας τις επόμενες ημέρες.»

"Η αιμορραγία, πιθανώς, να οφείλεται σε συσσώρευση πέτρας, η οποία στη συνέχεια σας προκάλεσε ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα ξεκινά όταν αναπτύσσονται βακτήρια στη στοματική κοιλότητα.

Στα αρχικά της στάδια η πλάκα, μια κολλώδης, άχρωμη μεμβράνη από βακτήρια, υπολείμματα τροφίμων και σάλιο, μένει στα δόντια και τα ούλα και έτσι παράγονται οξέα που προκαλούν φλεγμονές.

Σας προτείνω ένα στοματικό διάλυμα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, το οποίο καταπολεμά το βακτήριο Porphyromonas Gingivalis που προκαλεί την ουλίτιδα.

Η αφαλάτωση είναι απαραίτητη για την εξάλειψή της πλάκας και για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ουλίτιδας.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στη στοματική κοιλότητα όπως κόκκινα και διογκωμένα ούλα, αιμορραγία και κακή αναπνοή, θα πρέπει να οδηγούν σε επίσκεψη στον οδοντίατρο."

Για ποιόν πρόκειται;

Άνδρας 43 ετών με παιδί: «Ο γιός μου είναι 5 χρονών και σκέφτομαι να του αγοράσω ένα στοματικό διάλυμα. Υπάρχει κάποιο που θα μου προτείνατε γι’ αυτή την ηλικία;»

Φαρμακοποιός: «Τα στοματικά διαλύματα δεν ενδείκνυνται για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.»

«Τα παιδιά ηλικίας έως 6 ετών δεν κατέχουν την τεχνική της έκπλυσης του στόματος.

Εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να επιλέξετε διάλυμα χωρίς αλκοόλη για ένα παιδί.

Τονίζοντας ότι μόνο σε περίπτωση που είναι απαραίτητο, το στοματικό διάλυμα μπορεί να βελτιώσει τη στοματική υγιεινή αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα.

Εάν το χειροκίνητο βούρτσισμα δεν πραγματοποιείται σωστά, η καλύτερη λύση είναι να μεταβείτε σε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.»

Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα χωρίς αλκοόλη.

Η περίπτωση της εγκυμοσύνης

Άνδρας 35 χρονών: «Καλησπέρα σας! Θέλω ένα στοματικό διάλυμα. Ποιό μου προτείνετε;»

Φαρμακοποιός: «Για εσάς είναι;»

«Όχι, πρόκειται για τη γυναίκα μου. Έχει κόκκινα ούλα και πονάνε αρκετά. Επιπλέον, είναι έγκυος στον 4ο μήνα.»

«Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τη φυσική αντίδραση του στόματος στην οδοντική πλάκα και αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ουλίτιδας.

Εάν έχουμε ήδη ουλίτιδα στην αρχή της εγκυμοσύνης, κατά πάσα πιθανότητα θα χειροτερεύσει εάν δεν θεραπευτεί.

Παρά το γεγονός ότι η ουλίτιδα υποχωρεί λίγο μετά τον τοκετό, θα πρέπει η έγκυος να παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον οδοντίατρο, προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη της σε περιοδοντίτιδα.

Τα διαλύματα με χλωρεξιδίνη, γενικά είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη, αλλά θα ήταν προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό που παρακολουθεί την έγκυο.

Oι γυναίκες που πάσχουν από ουλίτιδα σε αυτή τη φάση της ζωής τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία ή να γεννήσουν ελλιποβαρή μωρά.»

Γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Άνδρας 60 χρονών, αφήνοντας ένα στοματικό διάλυμα για καθημερινή χρήση στον πάγκο: «Θα ήθελα να μου δώσετε αυτό το στοματικό διάλυμα, γιατί έχω κουραστεί με το πλύσιμο των δοντιών και δεν χρησιμοποιώ καθόλου σωστά την οδοντόβουρτσα. Ο οδοντίατρος μου πρότεινε αυτό το διάλυμα.»

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Γνωρίζετε πως θα το χρησιμοποιήσετε;»

«Νομίζω πως ναι! Δεν θυμάμαι... πρέπει να το αραιώσω ή όχι;»

«Ορισμένα στοματικά διαλύματα που περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες χρησιμοποιούνται αραιωμένα.

Βέβαια, σχεδόν τα περισσότερα στοματικά διαλύματα χρησιμοποιούνται αδιάλυτα.

Θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε, λοιπόν, μετά το βούρτσισμα, διατηρώντας το διάλυμα στο στόμα για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Μπορείτε να κάνετε πλύσεις μέχρι να εξαντληθεί το περιεχόμενο του δοσομετρικού κυπέλλου.

Για να παραταθεί η δράση, μην ξεπλύνετε το στόμα σας αμέσως με νερό.»

Προσοχή σε παράλληλη ομοιοπαθητική αγωγή

Νεαρή 28 χρονών αγοράζει τα ομοιοπαθητικά της φάρμακα: «Θα ήθελα και ένα στοματικό διάλυμα για την κακοσμία του στόματος.»

Το διάλυμα που θα προτείνεται σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αρχές της ομοιοπαθητικής θεραπείας και ταυτόχρονα να παρέχει μέγιστη αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση και βέλτιστη προστασία.

Συγκεκριμένα, δεν πρέπει να περιέχει φθόριο, αιθέρια έλαια, σακχαρίνη, μέντα, παράγωγα μινθόλης και αιθυλική αλκοόλη.

Προσοχή σε μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλης

Ένας άνδρας 37 χρονών: «Αυτό το στοματικό διάλυμα (...δείχνει συγκεκριμένο προϊόν) είναι αποτελεσματικό για την ουλίτιδα και για την κακοσμία;»

Φαρμακοποιός: «Έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ή σας το σύστησε ο οδοντίατρος;»

«Όχι, μου το πρότεινε ένας φίλος μου. Χρησιμοποιώ πάντα στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα, αλλά αυτό που έχω τώρα δεν το νιώθω αρκετά ισχυρό…»

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αιθέρια έλαια δίνουν ισχυρή γεύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν καλύτερη απόδοση.

Αντιθέτως, η αλκοόλη μπορεί να είναι ερεθιστική και τείνει να «στεγνώσει» τις βλεννώδεις μεμβράνες.

Δεν συνιστάται η καθημερινή και μακροπρόθεσμη χρήση ενός τέτοιου διαλύματος.

Ομοίως, τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αντισηπτικά, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την τοπική χλωρίδα σε περίπτωση παρατεταμένης χρήσης.

Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα χωρίς αλκοόλη.

Τα πλέον σημαντικά για την αγωγή

• Τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα ενδείκνυνται στην τοπική θεραπεία των βλαβών της στοματικής κοιλότητας και, ως επί το πλείστον, στην μετεγχειρητική φροντίδα.

• Τα στοματικά διαλύματα καθημερινής χρήσης μπορούν να ολοκληρώσουν το βούρτσισμα αν είναι ατελές ή αδύνατο (άτομα με μειωμένη κινητικότητα, ή που φέρουν μια ορθοδοντική συσκευή κτλ), φθάνοντας σε περιοχές που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες από την οδοντόβουρτσα ή το οδοντικό νήμα.

• Τα διαλύματα που χαρακτηρίζονται αντισηπτικά, περιέχουν χλωρεξιδίνη 0,1% με χλωροβουτανόλη, τα ελαφρώς αντισηπτικά και αναλγητικά 0,12% ή 0,2%, εξετιδίνη, ιωδιούχο ποβιδόνη, υπεροξείδιο του υδρογόνου, χλωροβουτανόλη, κετυλοπυριδίνιο και βενζοϊκό νάτριο. Μπορεί επίσης, να περιέχουν αιθέρια έλαια για αντισηπτικούς σκοπούς (ευγενόλη, θυμόλη) ή σαλικυλικό νάτριο.

Σύμφωνα με μελέτες, η χλωρεξιδίνη παρουσιάζει σημαντική αποτελεσματικότητα στις λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας και στην μετεγχειρητική φροντίδα.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πραγματοποιούνται περισσότερες από δύο έως τρείς εβδομάδες συνεχόμενης θεραπείας, εκτός και αν συστήνεται από τον οδοντίατρο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

Η καλή στοματική υγιεινή προϋποθέτει 2 βουρτσίσματα ημερησίως ( πρωί, βράδυ) για 2 λεπτά, με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα και τη χρήση νήματος ή μεσοδοντίου μετά το βούρτσισμα το βράδυ.

Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για τα παιδιά και κάθε χρόνο για τους ενήλικες είναι απαραίτητη.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός, με εξειδίκευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.