fbpx

Πώς Πρέπει να Καθαρίζονται η Μύτη και τα Αυτιά

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπή σε ωτίτιδες και κρυολογήματα, γεγονός που δίνει άπειρες δυνατότητες στον Φαρμακοποιό για να δώσει τη συμβουλή του και να επισημάνει στους γονείς τη σημασία της πρόληψης.

Η ερώτηση στο Φαρμακείο
«Το παιδί μου έχει πολύ κερί στα αυτιά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι αιτίες της κυψελίδας μπορεί να είναι πολυάριθμες: μέθοδοι υγιεινής που αντενδείκνυνται όπως για παράδειγμα οι μπατονέτες, ένα στενό ακουστικό στόμιο, η χρήση ωτοασπίδων, μια υπερτροφία των κυψελιδοποιών αδένων, κ.λπ.

Πώς Πρέπει να Καθαρίζονται η Μύτη και τα Αυτιά;

Ας δούμε τους κύριους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η συμβουλή σας.

Καθαρισμός των Αυτιών και Αφαίρεση Κυψελίδας

Να προτιμώνται τα ειδικά διαλύματα αλλά να μην χρησιμοποιούνται σε υπερβολικό βαθμό, γιατί μπορεί να υπάρξει αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Η διαδικασία είναι η εξής: Θα πρέπει καταρχάς να μαλακώσει η κυψελίδα ρίχνοντας μερικές σταγόνες από το προϊόν που θα τους προτείνετε.

Στη συνέχεια με ζεστό νερό ή με φυσιολογικό ορό θα περιοριστεί η κυψελίδα.

Αν όμως το βύσμα κυψελίδας είναι πολύ σκληρό, ίσως είναι απαραίτητο να γίνει η παραπάνω διαδικασία δύο με τρεις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες περίπου και να αφαιρεθεί στη συνέχεια από έναν ιατρό.

Γενικά, η συστηματική χρήση ενός ωτικού εκνεφώματος θα αποτρέψει τη συσσώρευση της κυψελίδας.

Να τονίζετε όμως στους γονείς ότι η κυψελίδα έχει προστατευτικό ρόλο, γι αυτό οι σταγόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παιδάκια που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο, καθώς η πίεση του νερού μπορεί να ωθήσει την κυψελίδα στο βάθος του εξωτερικού ακουστικού πόρου δημιουργώντας βύσμα κυψελίδας.

Να θυμίζετε στους γονείς να σκουπίζουν καλά τα αυτιά του παιδιού για να μην μένει υγρασία, όποτε έρχονται σε επαφή με το νερό της θάλασσας ή της πισίνας και βέβαια και μετά το καθημερινό μπάνιο.

Τέλος, οι μπατονέτες αντί να απομακρύνουν την κυψελίδα από τα αυτιά, συνήθως την σπρώχνουν προς το βάθος, ευνοώντας έτσι την σκλήρυνση της, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να τραυματίσουν το τύμπανο.

Οι Ρινικές Πλύσεις σε Περίπτωση Κρυολογήματος

Όπως ακριβώς πλένουμε μια πληγή για να μην μολυνθεί, έτσι ακριβώς θα πρέπει να πλύνουμε και τη μύτη σε περίπτωση κρυολογήματος, για να περιορίσουμε τις ακαθαρσίες και να προληφθούν οι επιπλοκές, δύο με τρεις φορές την ημέρα, όσο κρατάει το κρυολόγημα.

Αν η μύτη του παιδιού είναι μπουκωμένη, θα προτείνουμε τη χορήγηση ενός υπερτονικού διαλύματος που θα ελευθερώσει τη μύτη άμεσα.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον γονιό ότι για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των αποσυμφορητικών για τη μύτη, θα πρέπει να κάνει πλύσεις στη μύτη του παιδιού με φυσιολογικό ορό.

Μάλιστα, ενώ τα περισσότερα σιρόπια για τον βήχα, αντενδείκνυνται για παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ρινικές πλύσεις είναι η πρώτη και κύρια συμβουλή που θα πρέπει να δώσετε σε περίπτωση βήχα που συνοδεύεται και από ρινική συμφόρηση.

Γενικά, ειδικά για τα μικρά παιδιά επιβάλλονται καθημερινά οι πλύσεις της μύτης, γιατί το μικρό παιδί δεν ξέρει να αναπνέει από το στόμα, συνεπώς όταν η μύτη του είναι βουλωμένη κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αναπνεύσει και δυσκολεύεται να φάει και να κοιμηθεί.

Αν η μύτη του παιδιού είναι μπουκωμένη, θα προτείνουμε τη χορήγηση ενός υπερτονικού διαλύματος που θα ελευθερώσει τη μύτη άμεσα.

O καθαρισμός της μύτης προτείνεται πριν το γεύμα, γιατί θα διευκολύνει το τάϊσμα και ποτέ μετά το φαγητό γιατί το μωρό μπορεί να κάνει εμετό.

Τονίστε στον γονιό τέλος, ότι ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνει σε κάθε ρουθούνι και επιπλέον να του προτείνετε και τη χρήση μιας συσκευής που θα «ρουφήξει» τις εκκρίσεις της μύτης, γιατί τα μωρά δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους σε χαρτομάντηλο μέχρι να γίνουν 2 ετών περίπου.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.