fbpx

Κερδίστε τους Νέους Γονείς

Tο να γίνεσαι γονιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κρίσιμες και παράλληλα χαρμόσυνες φάσεις που οι άνθρωποι μπορεί να περάσουν στη ζωή τους και γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξη του φαρμακοποιού τους όταν πρόκειται για συμβουλές φροντίδας του μωρού τους.

Η ικανότητα του φαρμακοποιού να παρέχει σωστές και άρτιες συμβουλές προς τους νέους γονείς κρίνεται αναγκαία και θα πρέπει να αποτελεί επίκεντρο για κάθε φαρμακείο.

Η ικανότητα του φαρμακοποιού να παρέχει σωστές και άρτιες συμβουλές προς τους νέους γονείς κρίνεται αναγκαία και θα πρέπει να αποτελεί επίκεντρο για κάθε φαρμακείο.

Επιπλέον, με τις κατάλληλες συμβουλές κερδίζουν την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού target group για την κερδοφορία του φαρμακείου.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες συστάσεις για τους φαρμακοποιούς με στόχο να βοηθήσουν στην υποστήριξη των νέων γονέων:

1. Υποστήριξη στη θηλάζουσα μητέρα

Δεν έχουν όλες οι νέες μητέρες επαρκείς γνώσεις σχετικά με τον θηλασμό και τη σημασία του ή δε λαμβάνουν όλες την κατάλληλη ενθάρρυνση για την άσκηση του θηλασμού.

Θα ήταν χρήσιμο για τις νέες μητέρες εάν μπορούν να λάβουν κατάλληλες συμβουλές σχετικά με τις διάφορες πτυχές του.

Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον κατάλληλο εξοπλισμό προϊόντων, όπως τα διάφορα είδη αντλιών, κρέμες, επιθέματα ή συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στο φαρμακείο.

Ως εκ τούτου, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε καθοριστική θέση για να παρέχουν συμβουλές σχετικά με αυτά τα θέματα σε μητέρες που θηλάζουν.

2. Εύκολη πρόσβαση και ποικιλία προϊόντων στο τμήμα βρεφανάπτυξης

Το φαρμακείο είναι συχνά ο τόπος όπου οι έγκυες γυναίκες καθώς και οι νέοι γονείς πηγαίνουν για να αναζητήσουν διάφορα προϊόντα πρώτης ανάγκης για το παιδί τους, από τις πάνες και τα βρεφικά γάλατα έως τα μπιμπερό και τις πιπίλες.

Παρέχοντας επαρκείς επιλογές και εύκολη πρόσβαση με εύρος προϊόντων για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού του νεογέννητου, θέτετε ένα σημαντικό θεμέλιο ώστε να προσεγγίσετε τον νέο γονιό και να του παρέχετε αυτό που χρειάζεται.

3. Απαντήστε σε ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα

Μια σημαντική διαφορά που μπορεί να έχουν οι νέοι γονείς όταν αγοράζουν προϊόντα από το φαρμακείο (σε αντίθεση με την αγορά των προϊόντων αυτών σε κατάστημα λιανικής πώλησης) είναι το γεγονός ότι λαμβάνουν επιστημονική συμβουλή και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν εδώ μια αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή.

Το πλεονέκτημα της γνώσης, και της εμπειρογνωμοσύνης πρέπει να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία για τους φαρμακοποιούς να υποστηρίξουν νέους γονείς σε αυτό το θέμα.

4. Παροχή πληροφοριακών πόρων

Τα φαρμακεία μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τους νέους γονείς χρησιμοποιώντας πλατφόρμες για την παροχή πληροφοριών.

Αυτό μπορεί να γίνει με την προσφορά εκπαιδευτικών φυλλαδίων στον πάγκο ή με την ενημέρωση των πελατών μέσω social media.

Τα φαρμακεία μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τους νέους γονείς χρησιμοποιώντας πλατφόρμες για την παροχή πληροφοριών.

5. Συμβουλές για την ασφάλεια των φαρμάκων

Μια μεγάλη ανησυχία για τις γυναίκες είναι τα φάρμακα που μπορούν να πάρουν με ασφάλεια ενώ είναι έγκυες.

Πολλές έγκυες υποφέρουν από καούρα ή παλινδρόμηση οξέος, η οποία μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές ή από το έμβρυο, το οποίο πιέζει το στομάχι.

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να παίρνουν αντιόξινα και αλγινικά για να διευκολύνουν τα συμπτώματα.

Θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται ώστε να τρώνε μικρά και συχνά γεύματα και να μην τρώνε τρεις ώρες πριν από τον ύπνο.

Η μείωση της κατανάλωσης ποτών που περιέχουν καφεΐνη και τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά ή πικάντικα, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές σχετικά με τη λήψη οποιονδήποτε παραφαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς δεν είναι ασφαλείς όλες οι «φυσικές» ή συμπληρωματικές θεραπείες.

Θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικές σχετικά με τη χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως τα ρινικά εκνεφώματα με κορτικοστεροειδή και τις αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες.

Η παρακεταμόλη έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση από τον πόνο.

Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι έχει βλαβερές συνέπειες για ένα αγέννητο μωρό.

Ωστόσο, τα δισκία που συνδυάζουν παρακεταμόλη και καφεΐνη δεν συνιστώνται, καθώς τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα βρέφη με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή.

Είναι καλύτερο να ελαχιστοποιείται η φαρμακευτική αγωγή όπου είναι δυνατόν.

Τα περισσότερα φάρμακα δεν ελέγχονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται στη χαμηλότερη δυνατή δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

6. Θηλασμός

Ο θηλασμός συνιστάται για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός μωρού.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνεχίζεται παράλληλα με τα συμπληρωματικά τρόφιμα για έως και δύο χρόνια.

Ο θηλασμός ενισχύει την ικανότητα του μωρού να καταπολεμά τις ασθένειες και τις λοιμώξεις και μειώνει τον κίνδυνο μητρικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, αλλά είναι ένα εξαιρετικά συναισθηματικό θέμα, επειδή πολλές μητέρες το βρίσκουν δύσκολο, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει παραίτηση.

Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να παρέχουν στις μητέρες που θηλάζουν τις πληροφορίες και υποστήριξη για να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν τις σωματικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές προκλήσεις του θηλασμού.

Οι μητέρες που επιλέγουν να ταΐσουν τα μωρά τους θα πρέπει να λαμβάνουν σχετική υποστήριξη και πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή προετοιμασία των φιαλών και την ικανοποιητική διατροφή, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν έναν στενό δεσμό με το μωρό τους.

Εάν μετά την παροχή των κατάλληλων πληροφοριών, συμβουλών και υποστήριξης για τον θηλασμό, μια γυναίκα επιλέγει να τερματίσει τον θηλασμό, η επιλογή της πρέπει να γίνει σεβαστή.

Αναγνωρίζουμε ότι μερικές γυναίκες δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να θηλάσουν.

Όλες οι μητέρες με μωρά ή νήπια πρέπει να ερωτώνται εάν θηλάζουν πριν αγοράσουν κάποιο φάρμακο.

Η ερώτηση που τίθεται συχνότερα τη χειμερινή περίοδο από τις μητέρες που θηλάζουν αφορά τα αντιβηχικά και φάρμακα για κρυολόγημα.

Οι θηλάζουσες δεν πρέπει να λαμβάνουν από του στόματος αποσυμφορητικά, όπως ψευδοεφεδρίνη, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρινικούς ψεκασμούς και εισπνοές.

7. Εμβολιασμός κατά της γρίπης

Συνιστάται όλες οι έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται κατά την περίοδο εμβολιασμού με εμβόλιο γρίπης διότι έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, όπως η πνευμονία.

Η γρίπη στην εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή σε ελλειποβαρές μωρό.

Οι σοβαρές επιπλοκές της γρίπης είναι πολύ σπάνιες, αλλά μια έρευνα που αφορά μητρικούς θανάτους έδειξε ότι μία στις 11 από τις γυναίκες που πέθαναν είχε γρίπη.

Η γρίπη μπορεί επίσης να είναι σοβαρή για νεογέννητα μωρά.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός με εξειδίκευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.