fbpx

Η Σωστή Επιλογή Βρεφικού Γάλακτος

Πριν φτάσουμε στην επιλογή συμπληρώματος βρεφικού γάλακτος, οφείλουμε να αποδεχτούμε και να τονίσουμε στους νέους γονείς ότι καμία φόρμουλα βρεφικού γάλακτος δεν μπορεί να συγκριθεί με το μητρικό γάλα, καθώς από τις φόρμουλες βρεφικού γάλακτος, απουσιάζουν σημαντικά αντισώματα που υπάρχουν στο μητρικό γάλα και δρουν προστατευτικά για το μωρό.

Η χορήγηση φόρμουλας βρεφικού γάλακτος συστήνεται μόνο σε περιπτώσεις που η μητέρα αδυνατεί να συνεχίσει τον θηλασμό.

Ακόμα και οι τεχνητές θηλές των μπιμπερό, δεν μπορούν να προσομοιάσουν πλήρως τη μητρική θηλή και να αντικαταστήσουν τη διαδικασία του μητρικού θηλασμού.

Για να κατανοήσουμε πλήρως την αξία του μητρικού γάλακτος, αρκεί να σκεφτούμε ότι το γάλα που παράγει η κάθε θηλάζουσα μητέρα, είναι διαφορετικό σε σύσταση από οποιοδήποτε άλλο και εκτός αυτού είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του συγκεκριμένου βρέφους.

Όσο εξελιγμένη λοιπόν και αν είναι μια φόρμουλα βρεφικού γάλακτος, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα.

Όσο εξελιγμένη λοιπόν και αν είναι μια φόρμουλα βρεφικού γάλακτος, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα.

Οι βρεφικές φόρμουλες έχουν αναπτυχθεί διότι τα βρέφη, τουλάχιστον μέχρι τον δωδέκατο μήνα της ηλικίας τους, αδυνατούν να καταναλώσουν φρέσκο αγελαδινό γάλα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να μεταβολιστούν από τον οργανισμό ενός βρέφους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα νεφρά των βρεφών ή να ερεθίζεται ο εντερικός τους βλεννογόνος.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει από διάρροια μέχρι και απώλεια αίματος με τα κόπρανα.

Παράλληλα, το αγελαδινό γάλα περιέχει πολύ περιορισμένες ποσότητες σιδήρου και άλλων βιταμινών, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των βρεφών.

Στην πραγματικότητα, το 80% των βρεφικών γαλάτων, έχουν σαν βάση το αγελαδινό γάλα, το οποίο όμως υφίσταται εκτεταμένη επεξεργασία προκειμένου να μοιάζει όσο το δυνατό στο μητρικό γάλα.

Πιο συγκεκριμένα, θερμαίνεται για να υδρολυθούν οι πρωτεΐνες και να είναι πιο εύπεπτο από τα βρέφη, προστίθεται λακτόζη για να πλησιάζει στην περιεκτικότητα αυτήν του μητρικού και αντικαθίσταται το ζωικό λίπος με φυτικά, τα οποία είναι καταλληλότερα για την ανάπτυξη των βρεφών.

Παράλληλα, το γάλα εμπλουτίζεται με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που απουσιάζουν από το αγελαδινό όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ2.

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή του καταλληλότερου βρεφικού γάλακτος;

Για την πλειοψηφία των βρεφών που δεν εμφανίζουν προβλήματα αλλεργίας ή άλλων ασθενειών και επιπλοκών, η επιλογή της φόρμουλας που θα χρησιμοποιηθεί δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα βρέφη αυτά μπορούν να καταναλώσουν οποιοδήποτε απλό βρεφικό γάλα πρώτης (0 έως 6 μηνών), δεύτερης (7 έως 12 μηνών)και τρίτης βρεφικής ηλικίας αντίστοιχα (12 έως 36 μηνών).

- Η συμβουλή, τόσο του παιδίατρου όσο και του φαρμακοποιού είναι απαραίτητη, καθώς στο εμπόριο, κυκλοφορούν βιολογικές και μη βιολογικές φόρμουλες από διάφορες εταιρίες και οι γονείς καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτές.

- Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η τελική επιλογή του σκευάσματος, θα γίνει από το ίδιο το βρέφος, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράζουν και αυτά τις γευστικές τους προτιμήσεις.

- Για όλα τα υπόλοιπα βρέφη που εμφανίζουν οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, υπεύθυνος για την καθοδήγηση των γονέων στην επιλογή της κατάλληλης ειδικής φόρμουλας είναι αποκλειστικά ο παιδίατρος, ενώ συχνά χρειάζεται και παρακολούθηση από ειδικό παιδογαστρεντερολόγο.

- Σε περιπτώσεις βρεφών με κάποια ιδιαιτερότητα, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το βρέφος θα καταναλώνει την ειδική φόρμουλα, καθορίζεται από τον ίδιο τον ιατρό.

Το διάστημα αυτό κυμαίνεται συνήθως από 6 μήνες έως 1 έτος.

- Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μετάβαση από το ειδικό στο απλό γάλα γίνεται σταδιακά, μειώνοντας συνεχώς την ποσότητα του πρώτου και αυξάνοντας την ποσότητα του δεύτερου.

Αυτή η μεταβατική περίοδος μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές εβδομάδες και η χρονική στιγμή όπου το βρέφος θα επανέλθει στη λήψη της απλής φόρμουλας, καθορίζεται από τον ίδιο τον ιατρό.

Δίνουμε σε βρέφη γάλα από άλλα ζώα εκτός από αγελαδινό;

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία, απαγορεύεται η χορήγηση οποιουδήποτε άλλου γάλακτος εκτός από αγελαδινό σε βρέφη και παιδιά έως 3 ετών, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία τους.

Από το 2013 και μετά, με νεότερη οδηγία, άρχισε να επιτρέπεται και η χρήση κατσικίσιου γάλακτος σε φόρμουλες πρώτης, δεύτερης και τρίτης βρεφικής ηλικίας.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων