fbpx

Βρογχιολίτιδα και Γαστρεντερίτιδα στα Μικρά Παιδιά

Δύο από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που πλήττουν τα παιδιά είναι η βρογχιολίτιδα και η γαστρεντερίτιδα.

Ο ρόλος του Φαρμακοποιού είναι και εδώ σημαντικός για να ενημερώσει τους γονείς για απλούς κανόνες υγιεινής που θα προλάβουν τη λοίμωξη, αλλά και για να χορηγήσει τα κατάλληλα σκευάσματα στους μικρούς ασθενείς.

Η μόλυνση ξεκινά από μια ρινοφαρυγγίτιδα, που χαρακτηρίζεται από έναν ξηρό βήχα και μια ρινική συμφόρηση πριν πλήξει τους βρόγχους.

Η Βρογχιολίτιδα

Περίπου το 30% των νηπίων θα προσβληθεί από βρογχιολίτιδα.

Η μόλυνση ξεκινά από μια ρινοφαρυγγίτιδα, που χαρακτηρίζεται από έναν ξηρό βήχα και μια ρινική συμφόρηση πριν πλήξει τους βρόγχους.

Στη συνέχεια, ο βήχας γίνεται παραγωγικός και παρατηρείται μια δύσπνοια ή πολύπνοια (αύξηση της αναπνευστικής συχνότητας).

Η συμφόρηση στις αναπνευστικές οδούς μεταφράζεται ως σφύριγμα και η ενόχληση αυτή κρατά από 8-10 ημέρες.

Το παιδί θα πρέπει να νοσηλευτεί αν παρουσιάζει υψηλό πυρετό και δεν τρέφεται σωστά.

Στο φαρμακείο, θα αξιολογήσετε τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα προτείνετε στον γονέα να κάνει πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό ορό, πολλές φορές την ημέρα.

Το παιδί θα πρέπει να ενυδατώνεται τακτικά και σε περίπτωση πυρετού θα πρέπει να του χορηγηθεί αντιπυρετικό.

Η αντιβίωση συνιστάται μόνο σε περίπτωση που υπάρξει και βακτηριακή επιμόλυνση.

Τα βρογχολυτικά και τα κορτικοειδή από στόματος ή εισπνεόμενα δεν συνιστώνται σε περίπτωση πρώτου ή δεύτερου επεισοδίου οξείας βρογχιολίτιδας.

Η αντιβίωση συνιστάται μόνο σε περίπτωση που υπάρξει και βακτηριακή επιμόλυνση.

H Γαστρεντερίτιδα

O ροταϊός ευθύνεται για την γαστρεντερίτιδα που εμφανίζεται στα βρέφη και στα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η μόλυνση εκδηλώνεται κυρίως με διάρροια, σχετίζεται με εμετούς, με πυρετό ή με πόνο στο στομάχι.

Η κύρια φροντίδα σε πρώτη φάση είναι η πρόληψη ή η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, διότι η αφυδάτωση πλήττει τον οργανισμό άμεσα, μέσα σε λίγες ώρες (ξηρασία στα χείλη, μαύροι κύκλοι, χλωμάδα, ατονία).

Η θεραπεία στηρίζεται στην χορήγηση από στόματος ηλεκτρολυτικού διαλύματος για ενυδάτωση.

Για το μωρό που είναι άνω των 2 μηνών, η συνηθισμένη διατροφή διατηρείται, αλλά εναλλάσσεται με το ηλεκτρολυτικό διάλυμα.

Πριν τους 2 μήνες, ένα σκεύασμα με υδρολυτική βάση με πρωτεΐνες συνιστάται.

Η χορήγηση αντιδιαρροϊκών επιτρέπεται.

Η Πρόληψη Είναι η Καλύτερη Θεραπεία

Στη βρογχιολίτιδα, όπως και στη γαστρεντερίτιδα η πρόληψη είναι ουσιώδης και ταυτόχρονα απλή.

Ως φαρμακοποιός ενημερώστε τον γονέα για τους βασικούς κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθήσει το παιδί του, όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα.

Θα πρέπει να μην χρησιμοποιεί πιπίλες άλλων παιδιών και βέβαια να αποφεύγει την επαφή με άτομα που νοσούν ήδη από ιώσεις ή από γαστρεντερίτιδα.

Για την πρόληψη της βρογχιολίτιδας είναι σημαντικό επίσης, να αερίζεται το δωμάτιο του παιδιού και η θερμοκρασία να διατηρείται στους 19 με 20 βαθμούς.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του μωρού στον καπνό του τσιγάρου.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων