fbpx

Διαβητικό Πόδι - 5 Κανόνες για να Αποφευχθεί το Χειρότερο

Ζώνη υψηλού κινδύνου, το πόδι του διαβητικού αποτελεί εστία πολλαπλών επιπλοκών.

Αυτές απορρέουν καθαρά από την πάθηση και κάθε χρόνο είναι μεγάλος ο αριθμός διαβητικών που υπόκεινται σε ακρωτηριασμό δακτύλων ή ακόμη και ολόκληρης της γάμπας.

Πρόκειται για μια κατάσταση επώδυνη που ο καθένας μπορεί να αποφύγει τηρώντας στην καθημερινότητα ορισμένους απλούς κανόνες.

Διαβητικό Πόδι - 5 Κανόνες για να Αποφευχθεί το Χειρότερο.

Δυο κύρια προβλήματα επηρεάζουν τα κάτω άκρα:

- Η αρτηρίτιδα που προσβάλει τις αρτηρίες και συνεπάγεται μιας κακής αιματικής κυκλοφορίας κυρίως στο επίπεδο του δέρματος.

Έτσι ο δερμικός ιστός κακώς αιματούμενος γίνεται εύθραυστος, αφυδατώνεται ξηραίνεται και γενικά ατροφεί.

Δεν επουλώνονται εύκολα οι πληγές και μπορεί μάλιστα να νεκρωθεί εν μέρη.

Ένας κίνδυνος που θα επιδεινώσει την κατάσταση του ποδιού και την πιθανότητα επιμόλυνσης του, που ευνοείται παράλληλα και από την κατάσταση ανοσοκαταστολής στην οποία βρίσκονται πολλά διαβητικά άτομα.

- Η νευροπάθεια επίσης, είναι η πλέον συχνή επιπλοκή των διαβητικών λόγω των ως άνω αλλοιώσεων στα πόδια.

Κυρίως προσβάλει τα νεύρα, προκαλώντας μια βαθιά απώλεια των αισθήσεων πόνου, αφής και ζέστης.

Πρόκειται για μια επιπλοκή, ικανή να αποκρύψει κάθε πιθανό τραυματισμό από πίεση ή τριβή.

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αποβούν δραματικές για τους ασθενείς γι’ αυτό και απαιτείται να τηρούνται μερικοί απλοί κανόνες υγιεινής, φροντίδας και συμπεριφοράς που περιγράφονται παρακάτω.

1. Εξέταση

Η σημαντική λέξη για τον διαβητικό ασθενή είναι η εξέταση. Πρέπει κάθε μέρα να εξετάζει επιμελώς τα πόδια του με τη βοήθεια κάποιου καθρέπτη ή κάποιου δικού του ανθρώπου.

Ο στόχος είναι να δει αν υπάρχει κάποια μικροαμυχή ή πληγή που μπορεί να επιμολυνθεί λόγω δύσκολης επούλωσης.

Η εξέταση πρέπει να γίνεται και στα παπούτσια και στις κάλτσες.

Πριν τα φορέσει πρέπει να εξετάσει αν υπάρχουν σημεία τριβής, σκουπιδάκια ή πετραδάκια που μπορεί να πληγώσουν το πόδι και να δημιουργήσουν φουσκάλες.

Πάντα να φορά μαλακές βαμβακερές κάλτσες με τα παπούτσια και να τις αλλάζει καθημερινά.

Η σημαντική λέξη για τον διαβητικό ασθενή είναι η εξέταση. Πρέπει κάθε μέρα να εξετάζει επιμελώς τα πόδια του με τη βοήθεια κάποιου καθρέπτη ή κάποιου δικού του ανθρώπου.

2. Καθαρισμός

Μετά τον καθημερινό έλεγχο απαιτείται επιμελής καθαρισμός των ποδιών με ένα ποδόλουτρο 15 λεπτών στους 40 °C, εμπλουτισμένο με όξινα άλατα κατά προτίμηση (με γαλακτικό ή κιτρικό οξύ).

Στη συνέχεια στεγνώνουμε τα πόδια, σκουπίζοντας ελαφρά με μια μαλακή πετσέτα χωρίς τρίψιμο.

Σε περίπτωση ύπαρξης πληγής δεν θα πρέπει να κάνουμε ποδόλουτρο αλλά απλά να καθαρίσουμε την πληγή γύρω γύρω με ένα μη ερεθιστικό αντισηπτικό και να εφαρμόσουμε ένα επουλωτικό επίθεμα ή τοπικό προϊόν.

Η φροντίδα των ποδιών φυσικά πρέπει να συνοδεύεται και από τη φροντίδα των νυχιών που θα πρέπει να κόβονται επιμελώς και να λιμάρονται οι άκρες τους για να μην πληγώνουν το παρακείμενο δέρμα.

3. Φροντίδα

Το 90% των διαβητικών υποφέρουν από ξηρότητα στα πόδια. Πρέπει να χρησιμοποιείται μια ενυδατική και μαλακτική κρέμα για απαλότητα στο δέρμα.

Αυτή η κίνηση προστατεύει από υπερκεράτωση της επιδερμίδας και δημιουργία σκληρύνσεων, που θα πρέπει να απομακρύνονται με μαλακές ελαφρόπετρες πολύ προσεκτικά για να μην τραυματίσουν.

Οι διαβητικοί που δεν παρουσιάζουν ξηρότητα στα πόδια έχουν τη τάση της έντονης εφίδρωσης που συχνά ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα καθαρισμού αντιμικροβιακά ή αντιμυκητιασικά και να βάζουμε στα παπούτσια πάτους απορροφητικούς από ύφασμα ή να πουδράρουμε τα παπούτσια με αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές πούδρες.

4. Κίνηση

Η φυσική άσκηση επιβάλλεται στους διαβητικούς. Το περπάτημα συνιστάται ιδιαίτερα γιατί δραστηριοποιεί την αιματική κυκλοφορία και τη δερματική φυσιολογία.

Χωρίς κίνηση τα κύτταρα και οι νευρικές τους συνδέσεις πεθαίνουν. Για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα στάσης του αίματος και ατονίας των νεαρών θα πρέπει να περπατάμε.

5. Αποφυγή

Να αποφεύγεται η χρήση κερατολυτικών κρεμών για κάλους και υπερκερατώσεις καθώς και η έντονη ζέστη πάνω από 50°C (σάουνα...).

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.