fbpx

Οι Μετρητές Σακχάρου και οι Ταινίες

«Είμαι διαβητικός και εδώ και 8 χρόνια ελέγχω το σάκχαρό μου με μετρητές σακχάρου.

Έχω λοιπόν την εμπειρία. Ο καινούργιος μου μετρητής σακχάρου όμως βγάζει συχνά μηνύματα λάθους. Είναι μήπως χαλασμένος;»…

Οι Μετρητές Σακχάρου και οι Ταινίες.

Ως συμβουλή υγείας, η απάντησή σας μπορεί να είναι:

«Φέρτε μου τον καινούργιο μετρητή σας. Θα εξακριβώσουμε αν λειτουργεί σωστά με τη βοήθεια ενός διαλύματος ελέγχου και στη συνέχεια θα δούμε εάν τον χρησιμοποιείτε με τον σωστό τρόπο»…

Βασικές αρχές λειτουργίας του μετρητή σακχάρου

Ο μετρητής σακχάρου επιτρέπει τη μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα με την τοποθέτηση μιας ταινίας μέτρησης στην υποδοχή του μετρητή, πάνω στην οποία τοποθετούμε τη σταγόνα αίματος.

Η χημική σύνθεση της ταινίας αντιδρά με τη γλυκόζη του αίματος, από αυτή την αντίδραση παράγεται ηλεκτρικό φορτίο και εμφανίζεται το αποτέλεσμα της γλυκόζης στην οθόνη του μετρητή.

Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή του μετρητή σακχάρου;

Στην αγορά υπάρχει πληθώρα μετρητών σακχάρου. Η επιλογή του κατάλληλου μετρητή είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν υπάρχει ανάγκη να γίνονται πολλές μετρήσεις.

Η πληθώρα μετρητών επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να επιλέξουν τον μετρητή σακχάρου που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους.

Παρακάτω αναφέρονται 8 κριτήρια που θα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη για την επιλογή μετρητή:

1ο - Η αξιοπιστία

Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων είναι πρωταρχικό κριτήριο για την επιλογή ενός μετρητή.

Συνεπώς, η τεχνολογία λειτουργίας και οι επιδόσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή του μετρητή που τελικά θα χρησιμοποιήσουμε.

2ο - Ο χρόνος μέτρησης

Ορισμένοι μετρητές δίνουν αποτελέσματα σε 30 δευτερόλεπτα, άλλοι σε 15 και άλλοι σε 5.

Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε αυτό το κριτήριο, γιατί η διαφορά μεταξύ 15 και 5 δευτερολέπτων δεν είναι αμελητέα.

Συχνά, ο χρόνος αναμονής του αποτελέσματος επιδρά στην ψυχολογία του ατόμου με Διαβήτη προκαλώντας πρόσθετο άγχος.

Βέβαια, το κριτήριο αυτό δεν είναι εξίσου σημαντικό για όλους…

Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων είναι πρωταρχικό κριτήριο για την επιλογή ενός μετρητή.

3ο - Το μέγεθος της συσκευής

To μέγεθος των διαθεσίμων μετρητών ποικίλει και ένας μικρός σε μέγεθος μετρητής εκτιμάται από πολλούς π.χ. από ένα έφηβο, γιατί είναι διακριτικός στη χρήση και εύκολος στη μεταφορά.

Αντίθετα για έναν ηλικιωμένο, το μικρό μέγεθος συνήθως δεν βολεύει.

Επίσης, ακόμη και το σχήμα της συσκευής επηρεάζει την επιλογή, εάν είναι ή όχι καλαίσθητο.

4ο - Το μέγεθος οθόνης και των ενδείξεων επηρεάζει την επιλογή σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας ή με διαταραχές όρασης.

Ορισμένοι μετρητές έχουν φωτιζόμενη οθόνη και το αποτέλεσμα έτσι γίνεται περισσότερο ευκρινές και ευανάγνωστο.

5ο - Το μέγεθος της σταγόνας αίματος

Στους μετρητές που κυκλοφορούν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ποσότητα αίματος που απαιτείται για να γίνει η μέτρηση.

Η ποσότητα αίματος είναι πολύ σημαντική για τους περισσότερους διαβητικούς, ιδιαίτερα αυτούς που κάνουν πολλές μετρήσεις.

Διότι λιγότερο αίμα συνεπάγεται πιο ανώδυνη μέτρηση.

6ο - Η κωδικοποίηση της συσκευής

Υπάρχουν μετρητές που χρειάζονται κωδικοποίηση και άλλοι που λειτουργούν χωρίς κωδικοποίηση.

Κάποιοι κωδικοποιούνται αυτόματα με την εισαγωγή ειδικής ταινίας κωδικοποίησης σε κάθε αλλαγή της παρτίδας των ταινιών, άλλοι απαιτούν τη χειροκίνητη μεταβολή του κωδικού που εμφανίζεται στην οθόνη, σε κάθε νέα συσκευασία ταινιών και άλλοι δεν χρειάζονται κωδικοποίηση.

Σε γενικές γραμμές, η κωδικοποίηση όταν απαιτείται είναι μια απλή διαδικασία που θα πρέπει όμως να εξηγηθεί στον ασθενή για να κατανοήσει τη σπουδαιότητά της.

7ο - Η συντήρηση του μετρητή

Θα πρέπει να είναι απλή και ο ασθενής να γνωρίζει τους κανόνες.

Σε γενικές γραμμές ο μετρητής πρέπει να παραμένει καθαρός και να χρησιμοποιείται ατομικά.

8ο - Δυνατότητες λογισμικού

Η σύγχρονη τάση είναι η ανάπτυξη έξυπνων μετρητών για την παρακολούθηση της πορείας των μετρήσεων.

Οι περισσότεροι μετρητές έχουν μνήμη όπου αποθηκεύονται οι μετρήσεις με ώρα και ημέρα.

Παράλληλα, υπολογίζουν αυτόματα μέσους όρους αποτελεσμάτων προηγούμενων μετρήσεων.

Πολλοί μάλιστα μπορούν να συνδεθούν με ηλεκτρονικό υπολογιστή και μέσω ειδικών προγραμμάτων, που συνήθως παρέχονται δωρεάν, μπορούν τα άτομα με διαβήτη να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τα αποτελέσματα και έτσι, να διαχειριστούν καλύτερα το σάκχαρό τους, προσαρμόζοντας ανάλογα τη θεραπεία, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό τους.

Καθώς οι φαρμακοποιοί βλέπουν τα άτομα με διαβήτη πολύ συχνότερα απ΄ ό,τι όλοι οι άλλοι επαγγελματίες υγείας, βρίσκονται στην ιδανική θέση για να τους υπενθυμίζουν την ανάγκη για αυτοέλεγχο.

Η σημασία της παρακολούθησης του διαβητικού

Σε γενικές γραμμές η παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών της γλυκαιμίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιτρέπει στο ασθενή να προσαρμόζει καλύτερα τη φαρμακευτική του αγωγή, τη διατροφή και τη φυσική του δραστηριότητα, με στόχο την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του.

Παράλληλα, η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι σημαντική, διότι οι περισσότεροι διαβητικοί έχουν πίεση πάνω από το φυσιολογικό και σχεδόν ένας στους δύο εμφανίζει σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.

Καθώς οι φαρμακοποιοί βλέπουν τα άτομα με διαβήτη πολύ συχνότερα απ΄ ό,τι όλοι οι άλλοι επαγγελματίες υγείας, βρίσκονται στην ιδανική θέση για να τους υπενθυμίζουν την ανάγκη για αυτοέλεγχο.

Πολλά φαρμακεία εξειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής υποστήριξης και έτσι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή στην έγκαιρη διάγνωση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, συμβάλλοντας στην αποτροπή των σοβαρών επιπλοκών.

Η μέτρηση στο μικροβιολογικό εργαστήριο

Μπορεί να συμβεί ένας ασθενής να παραπονεθεί ότι είχε άλλη τιμή σακχάρου με την αυτομέτρηση και άλλη τιμή την ίδια μέρα στο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Πολλοί παράγοντες ενοχοποιούνται:

–› Ο χρόνος μεταξύ των δύο μετρήσεων

Η λήψη αίματος στο μικροβιολογικό εργαστήριο και η μέτρηση στο μετρητή σακχάρου πρέπει να γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα.

Βέβαια, ακόμη και εάν η λήψη γίνει την ίδια στιγμή, υπάρχει πιθανότητα για μια απόκλιση μεταξύ των δύο μεθόδων κατά +,-10% γεγονός που δεν θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του μετρητή.

–› Διαφορά φλεβικού με τριχοειδικό αίμα

Οι μετρητές σακχάρου μετρούν με ολικό τριχοειδικό αίμα, ενώ οι μικροβιολογικοί αναλυτές με φλεβικό.

Εξάλλου η συγκέντρωση της γλυκόζης δεν είναι ακριβώς η ίδια στα τριχοειδή αγγεία και στις φλέβες.

Συνήθως, το αίμα από το χέρι που λαμβάνει η νοσηλεύτρια έχει υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης, σε σχέση με το αίμα που λαμβάνουμε από το δάκτυλο.

–›Το stress επίσης επηρεάζει, διότι προκαλεί απελευθέρωση ορμονών που μπορούν να μεταβάλουν τις τιμές της γλυκαιμίας.

–› Χρήση φλεβικού αίματος στον μετρητή:

Στους περισσότερους μετρητές σακχάρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο τριχοειδικό αίμα.

Στη σύγκριση με το εργαστήριο είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε στον μετρητή σακχάρου αίμα από το δάκτυλο και όχι φλεβικό.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων