fbpx

Η Φαρμακευτική Αντιμετώπιση της ΧΑΠ και οι Συμβουλές προς τον Ασθενή

Η φαρμακοθεραπεία στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) γίνεται σταδιακά, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά και την ανταπόκριση στις θεραπείες.

- Όταν τα συμπτώματα είναι περιστασιακά και όχι πολύ έντονα, η θεραπεία περιορίζεται σε βρογχοδιασταλτικά βραχείας δράσης, που εισπνέονται όταν είναι απαραίτητο (β2-αγωνιστές ή αντιχολινεργικά).

- Σε περίπτωση καθημερινής δύσπνοιας ή / και παροξυσμού, η θεραπεία πρώτης γραμμής περιλαμβάνει βρογχοδιασταλτικό μακράς δράσης, β2-αγωνιστή ή αντιχολινεργικό.

Η Φαρμακευτική Αντιμετώπιση της ΧΑΠ και οι Συμβουλές προς τον Ασθενή.

- Σε περίπτωση επίμονων διαταραχών, μπορεί να προταθεί διπλή θεραπεία (εφόσον έχουμε αποκλείσει αίτια όπως η κακή συμμόρφωση ή η λανθασμενη τεχνική κατά τη χρήση των συσκευών εισπνοής), με συνδυασμό δύο βρογχοδιασταλτικών μακράς δράσης (βήτα-2 αγωνιστής και αντιχολινεργικά).

- Σε ασθενείς με παροξυσμούς χωρίς σημαντική συγγενή δύσπνοια, μπορεί να εξεταστεί ο συνδυασμός ενός εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς και ενός αγωνιστή βήτα-2 μακράς δράσης.

- Τέλος, η εισπνεόμενη τριπλή θεραπεία (κορτικοστεροειδές + αγωνιστής βήτα-2 μακράς δράσης + αντιχολινεργικό) ενδείκνυται σε περιπτώσεις επίμονων παροξύνσεων ή / και δύσπνοιας, παρά τη διπλή θεραπεία.

- Η προσθήκη θεοφυλλίνης μπορεί να ληφθεί υπόψη, εάν είναι απαραίτητο, σε ορισμένους ασθενείς. Τα κατασταλτικά του βήχα δεν συνιστώνται.

Προσοχή σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια κατά τη λήψη συγχορηγούμενων φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστική καταστολή:

Βενζοδιαζεπίνες, νευροληπτικά ηρεμιστικά, οπιοειδή...

Όταν τα συμπτώματα είναι περιστασιακά και όχι πολύ έντονα, η θεραπεία περιορίζεται σε βρογχοδιασταλτικά βραχείας δράσης, που εισπνέονται όταν είναι απαραίτητο (β2-αγωνιστές ή αντιχολινεργικά).

Συνήθη φάρμακα που χορηγούνται

- Β2-αγωνιστές: Σαλβουταμόλη, τερβουταλίνη (βραχείας δράσης) και σαλμετερόλη, φορμοτερόλη, βιλατερόλη (μακράς διάρκειας δράσης).

- Αντιχολινεργικά: Τιοτρόπιο, ιπρατρόπιο, ουμεκλιδίνιο, γλυκοπυρρόνιο (έχουν το πλεονέκτημα μιας μακρύτερης διάρκειας δράσης από τους β2-αγωνιστές βραχείας δράσης και μπορούν να συγχορηγηθούν με τα προηγούμενα).

- Μεθυλοξανθίνες: Θεοφυλλίνη.

- Κορτικοστεροειδή: Προς το παρόν, κανένα εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία της ΧΑΠ σαν μονοθεραπεία, παρά μόνο σε συνδυασμό με κάποιο βρογχοδιασταλτικό.

- Μακροχρόνια οξυγονοθεραπεία: Οι ενδείξεις της είναι αυστηρά κωδικοποιημένες, σύμφωνα με το PaO² (Partial Pressure of Oxygen) και αφορούν ασθενείς με σοβαρή χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η διάρκειά της δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 15 ώρες την ημέρα.

Υπενθυμίστε στον ασθενή ότι:

- Η ΧΑΠ είναι μια ύπουλη, εξελισσόμενη ασθένεια που δεν πρέπει να υποτιμάται.

- Η σημασία της τακτικής ιατρικής παρακολούθησης κρίνεται απαραίτητη για την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και, ως εκ τούτου, την προσαρμογή αυτής εάν και όποτε χρειάζεται.

- Επιβάλλεται η οριστική διακοπή οποιασδήποτε μορφής καπνίσματος.

- Τα αντιβηχικά και τα βλεννολυτικά αντενδείκνυνται και δεν συνιστώνται σε περιπτώσεις αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το ίδιο ισχύει και για τους β-αναστολείς και τα υπνωτικά.

Σιγουρευτείτε ότι ο ασθενής:

- Έχει κατανοήσει πλήρως την αιτία της ασθένειας και τους κινδύνους για το μέλλον της υγείας του.

- Τις ιδιαιτερότητες της θεραπείας του.

- Χρησιμοποιεί σωστά τις αναπνευστικές συσκευές.

- Γνωρίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας του (τρέμουλο, ξηρότητα στόματος, δυσκοιλιότητα).

- Είναι πεπεισμένος για τη σημασία του εμβολιασμού του για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο.

- Γνωρίζει τα σημάδια και τα συμπτώματα που οδηγούν σε έξαρση και τι να κάνει σε αυτήν την περίπτωση (τροποποίηση της θεραπείας, επικοινωνία με τον γιατρό του).

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.