fbpx

Περιπτώσεις του Πάγκου για τους Ασθενείς με Πονοκεφάλους

Καθημερινά, σας επισκέπτονται ασθενείς με πονοκεφάλους.

Μπορεί να θεωρείται μια απλή περίπτωση αλλά κάθε ασθενής όπως και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε συχνές περιπτώσεις του πάγκου;

Κάθε ασθενής όπως και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική

Ασθενής με Ημικρανία του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου

Οι ημικρανίες που εμφανίζονται στις νεαρές γυναίκες πριν από την έμμηνο ρύση, ένα από τα συμπτώματα του λεγόμενου προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, οφείλονται στην αύξηση της προλακτίνης και συνοδεύονται από άγχος και δυσκολία στον ύπνο.

Η Συμβουλή σας

Σε αυτή την περίπτωση κατάλληλη αγωγή είναι η λυγαριά ή αλλιώς Αgnus Castus.

Το βότανο εξισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών και ενεργεί άμεσα στους πόνους των μαστών και στον πονοκέφαλο.

Επειδή περιέχει προγεστερόνες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά, ορμονική θεραπεία, όπως επίσης και κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Αντενδείκνυται η λήψη του επίσης, από άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα, όπως επίσης και από γυναίκες που πάσχουν από σπασμωδική δυσμηνόρροια.

Εκεί κατάλληλη αγωγή είναι το μαγνήσιο.

Η Συνδυαστική Πρόταση

Το μαγνήσιο (οργανικές ενώσεις όπως πιντολικό, κιτρικό, χηλικό ή συνδυασμός) σε δοσολογία 300mg την ημέρα για συντήρηση ή 1,5g σε διαιρεμένες δόσεις για οξείες καταστάσεις, προσφέρει άμεση ανακούφιση στην ημικρανική κρίση, όπως επίσης και στους μυϊκούς σπασμούς που προκαλούν τη δυσμηνόρροια.

Ασθενής με Ημικρανία από Κατάχρηση Φαρμάκων

Είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία της κεφαλαλγίας και πολύ συχνό περιστατικό στον πάγκο του φαρμακοποιού, καθώς γίνεται αλόγιστη χρήση τα τελευταία χρόνια.

Οι υποδοχείς πόνου αντί να "σβήνουν" όταν λαμβάνονται αναλγητικά στην πραγματικότητα "ανάβουν".

Στην περίπτωση της κεφαλαλγίας από κατάχρηση αναλγητικών, μιλάμε για συστηματική κατάχρηση άνω των 3 μηνών, ενός ή περισσότερων αναλγητικών φαρμάκων που λαμβάνονται για οξεία ή/και συμπτωματική θεραπεία της κεφαλαλγίας.

Για τα απλά αναλγητικά η κατάχρηση γίνεται για διάστημα άνω των 15 ημερών ανά μήνα, ενώ αν μιλάμε για εργοταμίνη, τριπτάνες, οπιοειδή ή συνδυασμό αυτών, τότε οι μέρες κατάχρησης είναι άνω των 10 ανά μήνα.

Η Συμβουλή σας

Η θεραπεία της κεφαλαλγίας από κατάχρηση είναι σύνθετη και σχετικά μακροχρόνια λόγω των πολυπαραγοντικών αιτίων.

Στους ασθενείς αυτούς συνιστάται εκτός από τη σταδιακή χρήση αναλγητικών, η μείωση ή και πλήρης κατάργηση της λήψης καφεΐνης, η τακτική σωματική άσκηση, τα τακτικά γεύματα και η άμεση παραπομπή στον γιατρό για προσεκτικό σχεδιασμό θεραπείας.Η ημικρανία οφείλεται σε αρκετές περιπτώσεις σε σπασμό μυών ή σε σπασμό αγγείων του κρανίου

Η Συνδυαστική Πρόταση

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε ότι η Βιταμίνη Β2 σε υψηλή δόση ημερησίως (400mg/ημ.) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά εκείνους που υποφέρουν από ημικρανίες, συγκεκριμένα, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης των κρίσεων.

Η ριβοφλαβίνη απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται μεταξύ των γευμάτων.

Σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες κατά της ημικρανίας έχει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ασθενής με Πονοκέφαλο που Ζητάει Μέτρηση Αρτηριακής Πίεσης

Αρχικά ελέγχουμε την πίεση του ασθενή.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί πονοκεφάλους, εκτός ίσως μόνο στην περίπτωση υπερτασικής κρίσης.

Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος είναι αυτός που προκαλεί αύξηση της πίεσης, παρά το αντίθετο.

Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο και μερικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ημικρανίας, μπορεί να επιδεινώσουν την υπέρταση.

Συνεπώς είναι πολύ σημαντική η προσεκτική προσέγγιση του ασθενή.

Εάν λοιπόν αποκλειστεί η υπερτασική κρίση, προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τον ασθενή, καθώς συνήθως η κεφαλαλγία σε τέτοιες περιπτώσεις πυροδοτείται από στρεσογόνο συμβάν.

Η Συνδυαστική Πρόταση

Προτείνουμε στον ασθενή συνένζυμο Q10.

Κλινικές μελέτες έχουν συσχετίσει τις ημικρανικές κρίσεις με χαμηλά επίπεδα CoQ10 στον ορό.

Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται μέσα στα κύτταρα του σώματος και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία τους, την παραγωγή ενέργειας και ως αντιοξειδωτικός παράγοντας.

Είναι ιδανικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση, διότι εκτός από τη μείωση της συχνότητας των κρίσεων, θα λειτουργήσει ως ένα φυσικό μέσο στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Επίσης τα συμπληρώματα CoQ10 μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των βήτα-αποκλειστών (beta blockers), ορισμένων αντικαταθλιπτικών και ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Χρόνιες Ημικρανικές Κρίσεις που δεν Ανταποκρίθηκαν σε Καμία Θεραπεία

Εφόσον υπάρχει διαγνωσμένη ημικρανία και όχι κάποιος άλλος λόγος που προκαλεί πονοκεφάλους, η θεραπεία με μπότοξ μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης ή και να εξαλείψει τελείως τα συμπτώματα.

Η έγχυση μπότοξ είναι ασφαλέστατη δεδομένου ότι η χρήση του σε εκατομμύρια ανθρώπων για αισθητικούς λόγους τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχει την παραμικρή υποψία για ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ημικρανία οφείλεται σε αρκετές περιπτώσεις σε σπασμό μυών ή σε σπασμό αγγείων του κρανίου.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούν να βρεθούν τα λεγόμενα trigger points πάνω στο κρανίο, δηλαδή σημεία τα οποία είναι επώδυνα κατά την ψηλάφηση.

Τα σημεία αυτά παρουσιάζουν ιστολογικές αλλοιώσεις, με τη μορφή ίνωσης, πάχυνσης των ιστών και αλλαγές στο τοίχωμα των αγγείων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ημικρανία ξεκινάει από ερεθισμό αυτών των σημείων και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές στο κεφάλι.

Η έγχυση γίνεται προσεκτικά με την κατάλληλη δοσολογία γύρω από τα trigger points, δηλαδή στα επώδυνα σημεία του κρανίου.

Με την κατάλληλη έγχυση, μειώνονται σημαντικά η ένταση και η συχνότητα των πονοκεφάλων.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.