fbpx

Συμβουλές για τη Θεραπεία και Πρόληψη Λοιμώξεων του Ουροποιητικού

Κάθε χρόνο, μια στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζει μια κυστίτιδα. Το 20 % των γυναικών έχουν ήδη μια εμπειρία με ουρολοίμωξη και το 30% αυτών έχουν υποτροπές.

Τι συμβουλές να δώσουμε στο φαρμακείο;

Συμβουλές για τη Θεραπεία και Πρόληψη Λοιμώξεων του Ουροποιητικού.

Η έγκαιρη έναρξη αντιβίωσης σε περίπτωση διαγνωσμένης ουρολόιμωξης, έχει σαν στόχο τη γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών.

Από τον γιατρό επιλέγεται το κατάλληλο αντιβιοτικό ή αντιμικροβιακό, αυτό που έχει γνωστή ή πιθανολογούμενη ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση του ασθενή.

Υγιεινοδιαιτητικά μέτρα είναι απαραίτητα κατά τη θεραπεία, καθώς και συμβουλές για την πρόληψη των υποτροπών.

Cranberry: Η λήψη συμπληρωμάτων με Cranberry (36 mg προανθοκυανιδίνης Α), υποστηρίζεται ότι επιδρά θετικά στην πρόληψη τόσο των ουρολοιμώξεων, όσο και των υποτροπών τους.

Μερικά συμπληρώματα διατροφής συνδυάζουν τις ιδιότητες του Cranberry με τις διουρητικές και αντισηπτικές ιδιότητες άλλων βοτάνων (bearberry, πρόπολη).

Όταν λαμβάνεται στα αρχικά στάδια της νόσου και μετά τη φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά έχει αρκετά καλά αποτελέσματα στην αποθεραπεία και την πρόληψη υποτροπών.

Η εισαγωγή στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες της λήψης προβιοτικών παραγόντων, καθώς και η λήψη χυμών που περιέχουν βιταμίνη C, δρουν προστατευτικά στον εποικισμό μικροβίων στον ουρογεννητικό σωλήνα.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, 75 διαφορετικά είδη γαλακτοβάκιλλων φαίνεται να παρουσιάζουν προστατευτική δράση ενάντια στην αποίκιση του κολοβακτηριδίου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόλλησης στο επιθήλιο του κόλπου, της αναστολής της προσκόλλησης και της ανάπτυξης των ουροπαθογόνων και παραγωγή H2O2.

Η βιταμίνη C, όπως και ο χυμός μούρων, αυξάνουν την οξύτητα των ούρων και βοηθούν στη μείωση του αριθμού των βακτηρίων που μπορεί να είναι παρόντα στο ουροποιητικό σύστημα.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού έτσι όπως τις βλέπουν οι ασθενείς

Πως επηρεάζουν την καθημερινότητα

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ψυχολογικές επιπτώσεις έχουν οι ασθενείς με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, καθώς και επιπτώσεις στη σεξουαλική τους ζωή.

Τι μπορούμε να πούμε στους ασθενείς μας

Εξηγώντας την ασθένεια

«Υπάρχουν περιπτώσεις που η κυστίτιδα αυτοϊάται χωρίς τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής μπορεί να σας ταλαιπωρούν για αρκετές ημέρες, αλλά και εβδομάδες.

Μία σύντομη αντιβιοτική αγωγή θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα μέσα σε μια με δύο ημέρες και θα επιτύχει ταχύτερη αποθεραπεία».

«Μία καλλιέργεια ούρων θα θέσει τη διάγνωση και θα μας προσανατολίσει για την επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού».

Μία σύντομη αντιβιοτική αγωγή θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα μέσα σε μια με δύο ημέρες και θα επιτύχει ταχύτερη αποθεραπεία.

«Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι σημαντικό να αναζητείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από την έναρξη των συμπτωμάτων και να μην περιμένουμε να υποχωρήσουν από μόνα τους, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων και επιπλοκή της λοίμωξης».

Άμεση ιατρική εξέταση απαιτείται όταν συνυπάρχει πυρετός, συνοδά νοσήματα (όπως διαβήτης, νεφρολιθίαση, νεφρική ανεπάρκεια), στα παιδιά, στις εγκύους και στους άντρες μέσης ηλικίας, οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές (οξεία ή χρόνια προστατίτιδα).

Η καλλιέργεια ούρων και το αντιβιόγραμμα θα υποδείξουν την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

- Υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη:

Επανεμφάνιση συμπτωματικής ουρολοιμώξεως μετά την πλήρη κλινική αποδρομή ενός προηγούμενου επεισοδίου και παρά την κατάλληλη θεραπεία.

Συνήθως είναι απλές κυστίτιδες με >3 επεισόδια τους προηγούμενους 12 μήνες ή >2 επεισόδια το εξάμηνο.

Οδηγίες λήψης ούρων για ουροκαλλιέργεια

- Κατάλληλα είναι τα πρώτα πρωινά ούρα,

- Να προηγείται επιμελής καθαρισμός της περιγεννητικής περιοχής με ήπιο αντισηπτικό σαπούνι,

- Η λήψη του δείγματος ξεκινά στο μέσο της ούρησης,

- Τα ούρα δεν πρέπει να παραμείνουν περισσότερο από μία ώρα εκτός ψυγείου και άνω των 24 ωρών εντός ψυγείου και

- Σε βρέφη και μικρά παιδιά, χρησιμοποιούμε ειδικό αυτοκόλλητο ουροσυλλέκτη.

Δίνοντας οδηγίες για τη θεραπεία

- Όταν ο ασθενής θέλει να αποφύγει τη λήψη αντιβιοτικών, συμβουλεύουμε να αυξήσει τη λήψη υγρών και να λάβει ένα συμπλήρωμα διατροφής με cranberry ή βιταμίνη C, ή συνδυασμό τους.

- Θεραπεία εφάπαξ δόσης: Θα πρέπει να γίνεται επανεξέταση, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από 2-3 ημέρες.

- Χρήση φθοριοκινολονών: Το μητρικό φάρμακο και οι μεταβολίτες του (χημικές ενώσεις με μικρότερη αντιμικροβιακή δράση), αποβάλλονται στα ούρα όπου δημιουργούνται υψηλές συγκεντρώσεις.

Μερικές φορές προτείνεται η λήψη το βράδυ για να βοηθήσει η αυξημένη συγκέντρωση του φαρμάκου στην ουροδόχο κύστη λόγω της στάσης των ούρων.

Η απορρόφηση των φθοριοκινολονών αναστέλλεται όταν χορηγούνται ταυτόχρονα με σουκραλφάτη, με αντιόξινα που περιέχουν αργίλιο ή μαγνήσιο, ή με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σίδηρο ή ψευδάργυρο.

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες των φθοριοκινολονών είναι:

Διάρροια, ναυτία, κεφαλαλγία, ίλιγγος ή ζάλη και φωτοτοξικότητα (συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντιηλιακής κρέμας).

Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη, θηλασμός, να αποφεύγεται η χορήγηση σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Οι συμβουλές «κλειδιά» για την πρόληψη ουρολοιμώξεων

  • Λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών καθημερινά (τουλάχιστον 2 λίτρα ημερησίως).
  • Τακτική και πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστης και ούρηση πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.
  • Διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών ώστε να αποκτήσουν σωστές συνήθειες ούρησης, αλλά και υγιεινής της ουρογεννητικής περιοχής.
  • Επιλογή κατάλληλων ενδυμάτων και εσωρούχων (να προτιμώνται τα βαμβακερά υφάσματα και ν' αποφεύγονται τα στενά παντελόνια).
  • Για την αποφυγή υποτροπών συνιστάται ούρηση μετά από τη σεξουαλική επαφή και καθαρισμός της περιγεννητικής περιοχής, επίσης αποφυγή της χρήσης σπερματοκτόνων.
  • Προτιμήστε σερβιέτες αντί για ταμπόν και κάνετε συχνές αλλαγές.
  • Οι γυναίκες πάντα να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω κατά τη ούρηση και την αφόδευση για να μην μεταφέρετε μικρόβια από την περιπρωκτική περιοχή στο γεννητικό σύστημα.
  • Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα καθημερινής υγιεινής της περιγεννητικής περιοχής επιλέγοντας τους κατάλληλους καθαριστικούς παράγοντες.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

«Μία φίλη, μου πρότεινε να χρησιμοποιώ ένα αντισηπτικό σαπούνι 2 φορές την ημέρα για να μην πάθω ουρολοίμωξη»

Αντίθετα αυτό είναι λάθος, καθώς ένα αντισηπτικό σαπούνι καταστρέφει τη φυσιολογική χλωρίδα, δηλαδή τα φιλικά προς εμάς μικρόβια, της γεννητικής περιοχής και μας κάνει πιο ευάλωτους στα παθογόνα μικρόβια, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να πάθουμε ουρολοίμωξη.

Ωστόσο, η καθημερινή χρήση ενός ήπιου καθαριστικού, ειδικού για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής με pH κοντά στο φυσιολογικό είναι επαρκής ως μέτρο πρόληψης.

«Μου είπαν ότι κάποιες τροφές ευνοούν την εμφάνιση κυστίτιδας»

Αν και δεν υπάρχει αντίστοιχη πειραματική τεκμηρίωση, η κατανάλωση τροφών όπως το λευκό κρασί, τα σπαράγγια, η ντομάτα, το κάρδαμο, σχετίζεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων παρόμοιων με αυτά της κυστίτιδας.

Σε άτομα που έχουν τέτοιες ενοχλήσεις συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης αυτών.

«Ένας άνδρας μπορεί να πάσχει από κυστίτιδα;»

Ναι, ωστόσο στους άντρες η πιο συχνή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι η προστατίτιδα.

«Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο για υποτροπιάζουσες κυστίτιδες;»

Είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης κυστίτιδας αυξάνει στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, διότι τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν στη μείωση του pH του κόλπου, γεγονός που ευνοεί την προσκόλληση παθογόνων μικροοργανισμών στο επιθήλιο της ουρήθρας.

Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η χορήγηση οιστρογόνων, προκειμένου να αποκατασταθεί η χλωρίδα του κόλπου, συνιστά μέτρο πρόληψης των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων.

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός, με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων