fbpx

Λοιμώξεις του Ουροποιητικού

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι ανάμεσα στις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις.

Ανάλογα με την περίπτωση απαιτούν τις κατάλληλες συμβουλές από τον φαρμακοποιό ή ακόμη και την άμεση παραπομπή στον γιατρό.

Στις γυναίκες προσβάλλουν την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, ενώ στους άνδρες τα νεφρά, τον προστάτη και τους όρχεις.

Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε όλες τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Στις γυναίκες προσβάλλουν την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, ενώ στους άνδρες τα νεφρά, τον προστάτη και τους όρχεις.

Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες λόγω ανατομίας, καθώς έχουν μικρότερη σε μήκος ουρήθρα και γιατί η ουρήθρα εκβάλλει στον κόλπο, πολύ κοντά στον πρωκτό.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι καθοριστικός διότι πρέπει να αναγνωρίσει τη λοίμωξη με βάση τα συμπτώματα, να βοηθήσει τον ασθενή να απαλλαχθεί το συντομότερο από τα δυσάρεστα συμπτώματα και ταυτόχρονα να τον κατευθύνει σωστά, έτσι ώστε να γίνει ακριβής διάγνωση της λοίμωξης και κατόπιν η αποτελεσματική αγωγή.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι καύσος ή τσούξιμο κατά την ούρηση, ανάγκη για συνεχή διούρηση, παρόλο που η παραγωγή ούρων την κάθε φορά είναι ελάχιστη, αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει ακόμα και μετά την ούρηση, θολά και πολλές φορές δύσοσμα ούρα, πόνος ή βάρος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Σε περιπτώσεις κυστίτιδας, ενδέχεται να παρουσιαστεί και ποσότητα αίματος κατά την ούρηση, ενώ όταν πρόκειται για πυελονεφρίτιδα, αυτή συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή των νεφρών, πυρετό, πονοκέφαλο και γενικότερη κακουχία.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν έρχεται στο φαρμακείο ασθενής με τα παραπάνω συμπτώματα είναι να τον βοηθήσουμε να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε την κλινική εικόνα της λοίμωξης.

- Προτείνουμε τη χρήση ενός δυνατού σκευάσματος με εκχύλισμα cranberry, που βοηθάει στην αποτοξίνωση του ουροποιητικού συστήματος και δημιουργεί μη ευνοϊκό περιβάλλον για την προσκόλληση βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

- Προτείνουμε τη λήψη 1000mg βιταμίνης C ημερησίως, η οποία καθιστά τα ούρα περισσότερο όξινα, με αποτέλεσμα τα μικρόβια να μην μπορούν να πολλαπλασιαστούν με τον ίδιο ρυθμό.

- Συνιστούμε στον ασθενή να πίνει μεγάλη ποσότητα νερού και χυμών, ώστε να αυξηθεί ο όγκος των ούρων και θα γίνεται συχνή έκπλυση της κύστης και του ουροποιητικού.

- Ενημερώνουμε τον ασθενή ότι σε περίπτωση που εμφανίζει πυρετό ή πόνο στην περιοχή των νεφρών ή της κοιλιάς, μπορεί να χρησιμοποιήσει ήπια παυσίπονα και αντιπυρετικά, σύμφωνα πάντα με το ιστορικό του και τυχόν χρόνιες παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν.

Με τα παραπάνω μέσα θα καταφέρουμε να μετριάσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα μέχρι να βρεθεί ακριβώς η αιτία που τα προκαλεί.

Συνεπώς, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να κατευθύνουμε τον ασθενή στον γιατρό, έτσι ώστε να γίνει σωστή και έγκυρη διάγνωση για να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική θεραπεία.

Ο γιατρός θα συστήσει μια καλλιέργεια ούρων και σε περίπτωση που στα ούρα ανιχνευτεί κάποιο μικρόβιο, αυτομάτως θα πραγματοποιηθεί και αντιβιόγραμμα, οπότε θα είναι εύκολο για τον ιατρό να επιλέξει το κατάλληλο αντιβιοτικό στο οποίο είναι ευαίσθητο το μικρόβιο.

 Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες λόγω ανατομίας, καθώς έχουν μικρότερη σε μήκος ουρήθρα και γιατί η ουρήθρα εκβάλλει στον κόλπο, πολύ κοντά στον πρωκτό.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Φυτά

- Το Vaccinium macrocarpon ή cranberry συνιστάται για την πρόληψη της υποτροπής της κυστίτιδας από E. coli, υπό την προϋπόθεση να λαμβάνονται 36 mg / προανθοκυανιδίνες του τύπου Α (ουσία υπεύθυνη για την αποφυγή της προσκόλλησης του E. coli).

Αντενδείξεις: Αλλεργία στα κόκκινα φρούτα.

Αλληλεπιδράσεις: Σε αγωγή με αντιπηκτικά παρατηρήθηκαν αυξήσεις στο INR και αιμορραγία.

- Φυτά αντισηπτικά ή / και διουρητικά (ρείκι, bearberry, αρκεύθος, Orthosiphon, σημύδα, πικραλίδα...) και αντι-φλεγμονώδη (σπειραία, harpagophyton, ιβίσκος...), χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ειδικά κατά τα πρώτα σημάδια μόλυνσης.

Προφυλάξεις: Να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Το Meadowsweet ή σπειραία αντενδείκνυται σε περιπτώσεις αλλεργίας στα σαλικυλικά και σε ιστορικό πεπτικού έλκους.

Το Harpagophyton δεν συνιστάται σε ιστορικό πεπτικού έλκους.

Αιθέρια έλαια

Με αντιβακτηριακές ιδιότητες (θρούμπι, τεϊόδεντρο, δεντρολίβανο, κανέλα Κεϋλάνης, θυμάρι, λευκόδεντρο (Cajeput)... ή αντι-φλεγμονώδεις / αναλγητικές (Δενδρολίβανο 1,8 κινεόλη...), χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στα πρώτα σημάδια μόλυνσης ή κατά τη θεραπεία μερικές ημέρες τον μήνα.

Προφυλάξεις: Να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας και σε άτομα με ιστορικό σπασμών ή άσθματος.

Τα αιθέρια έλαια της κανέλας Κεϋλάνης, θρούμπι, θυμάρι, να αποφεύγονται σε ιστορικό πεπτικού έλκους.

Θεραπεία μέγιστης διάρκειας 5 έως 7 ημερών.

Στα πλαίσια της επικοινωνίας με τον πελάτη υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε για να προλαμβάνουμε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, ιδιαίτερα σε γυναίκες κατά τους θερινούς μήνες ή σε ασθενείς που εμφανίζουν συχνές ουρολοιμώξεις.

Άλλα

- Εκχύλισμα πρόπολης (αντι-μολυσματικές ιδιότητες).

Αντενδείκνυται σε περίπτωση αλλεργίας σε προϊόντα μελισσών ή τσιμπήματα μέλισσας.

- ΜΣΑΦ μόνο σε μεμονωμένη κυστίτιδα ή παρακεταμόλη.

- Φλωρογλουκινόλη: ενδεχομένως κατά των σπασμών του ουροποιητικού συστήματος.

Tips για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Στα πλαίσια της επικοινωνίας με τον πελάτη υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε για να προλαμβάνουμε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, ιδιαίτερα σε γυναίκες κατά τους θερινούς μήνες ή σε ασθενείς που εμφανίζουν συχνές ουρολοιμώξεις.

- Πίνετε αρκετά νερά ή άλλα υγρά ροφήματα στη διάρκεια της ημέρας.

Συνήθως 1,5-2 λίτρα την ημέρα είναι αρκετά για να παράγουν την ποσότητα ούρων που είναι αρκετή ώστε να παρασύρει μικρόβια που συσσωρεύονται στη κύστη πριν προλάβουν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.

- Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά πριν αλλά και μετά την ούρηση.

- Μετά την ούρηση, φροντίστε το σκούπισμα να πραγματοποιείται από εμπρός προς τα πίσω ώστε να μην μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό κοντά στην είσοδο της ουρήθρας.

- Προτιμήστε τη χρήση ειδικού καθαριστικού για την ευαίσθητη περιοχή και αποφύγετε τα ισχυρά αντισηπτικά που μεταβάλουν τη χλωρίδα και το Ph της περιοχής.

- Αποφύγετε τη χρήση στενών και συνθετικών εσωρούχων.

- Ουρείτε πάντα μετά από τη σεξουαλική επαφή και ιδανικά πλένετε την περιοχή με άφθονο νερό προκειμένου να απομακρυνθούν τα μικρόβια από την είσοδο της ουρήθρας.

- Εάν χρησιμοποιείτε ενδοσκοπική συσκευή αντισύλληψης, ο κίνδυνος για εμφάνιση ουρολοιμώξεων είναι αυξημένος, επομένως θα πρέπει να είστε διπλά προσεκτική.

- Εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση να γνωρίζετε ότι λόγω ξηρότητας του κόλπου, κατά την επαφή ενδέχεται να δημιουργηθούν πιο εύκολα μικροτραυματισμοί στην περιοχή οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα ουρολοιμώξεων.

Γι’ αυτό μπορούμε να προτείνουμε μια ενυδατική γέλη για τη γενικότερη ενυδάτωση του κόλπου ή ένα λιπαντικό για τη στιγμή της επαφής.

Ιδιαίτερα για περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν συχνά ουρολοιμώξεις

- Φροντίστε να λαμβάνετε συχνά σκευάσματα με εκχύλισμα cranberry ώστε να γίνεται τακτικά αποτοξίνωση - καθαρισμός του ουροποιητικού συστήματος.

- Αν παθαίνετε συχνά ουρολοιμώξεις που οφείλονται στο ίδιο μικρόβιο Escherichia Coli, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και κάντε μια θεραπεία με κάποιο σκεύασμα D-mannose.

Πρόκειται για έναν καθαρό πολυσακχαρίτη ο οποίος είναι κατάλληλος για χρήση ακόμα και σε παιδιά.

Η D-mannose, συνδέεται στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος με τους ίδιους υποδοχείς που συνδέεται και το κολοβακτηρίδιο E.Coli.

Με αυτόν τον τρόπο η D-mannose συνδέεται πρώτη και δεν επιτρέπει στο E.Coli να συνδεθεί και να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

Αυτή τη θεραπεία καλό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να την επαναλαμβάνετε σε μικρότερες δόσεις και μικρότερη διάρκεια για καθαρά προληπτικούς λόγους.

- Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που μοιάζουν με ουρολοίμωξη πριν συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Σε περίπτωση που η συχνότητα των ουρολοιμώξεων είναι αυξημένη πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε ειδικό ουρολόγο ο οποίος θα σας δώσει ειδικές οδηγίες, είτε για μακρόχρονη αγωγή, είτε για συγκεκριμένη εξατομικευμένη αγωγή χημειοπροφύλαξης.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.