fbpx

Η Υγεία στις Διακοπές

Ακόμη και όταν δεν είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνα, τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, κρύβουν διάφορους κινδύνους.

Τσιμπήματα από κουνούπια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πρησμένα πόδια στα αεροπορικά ταξίδια, μυκητιάσεις…

Προετοιμάστε λοιπόν τους πελάτες σας για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να έχει το ταξίδι τους.

Προετοιμάστε λοιπόν τους πελάτες σας για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να έχει το ταξίδι τους, προτείνετέ τους τα απαραίτητα σκευάσματα και φροντίστε τίποτα να μην τους στερήσει τη χαρά της περιπέτειας.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Όταν τα κουνούπια κάνουν επίθεση... πρέπει να είναι όλοι προετοιμασμένοι!

Πολλές φορές ακούμε από τους πελάτες μας «θέλω ένα φυσικό αντικουνουπικό», «η κόρη μου δεν βάζει αυτό το αντικουνουπικό»…

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες εναλλακτικές προτάσεις!

Τα αντικουνουπικά βραχιολάκια

Υπάρχουν διαφόρων ειδών βραχιολάκια, με διάρκεια δράσης ανάλογη με τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Το πλεονέκτημά τους είναι η ευκολία στη χρήση τους.

Κάποια από αυτά περιέχουν ειδικά αιθέρια έλαια, που δρουν εντομοαπωθητικά, και άλλα έχουν ειδική υποδοχή για εντομοαπωθητική πλακέτα.

Τα αντικουνουπικά αυτοκόλλητα ή ταμπλέτες

Μια απάντηση στις προσδοκίες των γονιών, που θέλουν να προστατεύσουν τα μωρά τους από τα τσιμπήματα, αποτελούν τα εντομοαπωθητικά αυτοκόλλητα.

Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στο κρεβάτι τους, στο μαξιλάρι τους, ή στα ρούχα τους, έχοντας πάντα υπόψη ότι η εμβέλεια δράσης τους είναι μικρότερη του ενός μέτρου.

Η διάρκεια δράσης τους είναι περίπου 4-6 ώρες.

Στους ενήλικες μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και στο δέρμα τους και πιέζοντας τα, απελευθερώνεται το δραστικό συστατικό τους.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι ειδικές συσκευές που λειτουργούν με υγρό ή ταμπλέτα και μπαίνουν σε πρίζα.

Τα αιθέρια έλαια

Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό της σιτρονέλλας ή μίγματος αιθέριων ελαίων, με αντικουνουπική και εντομοαπωθητική δράση, τα οποία καθώς εξατμίζονται έχουν εμβέλεια περίπου δυο μέτρων.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Όταν βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον, με νέες γνωριμίες, δεν θα πρέπει να αγνοούμε τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και θα πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Οι διακοπές πάνε πακέτο με έναν ρυθμό ζωής πιο χαλαρό, με τη χαρά της διασκέδασης, με νέες ερωτικές γνωριμίες ή και περισσότερο χρόνο με τον/τη σύντροφό μας.

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν ξεχνάμε τις απαραίτητες προφυλάξεις!

Γνωστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Οι ηπατίτιδες B και C αποτελούν μια απειλή για τους ταξιδιώτες, για την οποία θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί!

Ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι μεγαλύτερος σε περιοχές πολύ τουριστικές, όπως στη Μεσόγειο, όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ηπατίτιδας Β.

Δεν θα πρέπει λοιπόν, να αμελούμε τα ΣΜΝ που απειλούν όλη την υφήλιο, όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα όπως η σύφιλη, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η βλεννόρροια.

Τα τελευταία από αυτά έχουν πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως η σύφιλη που μπορεί να προκαλέσει βαριές βλάβες στο νευρικό σύστημα.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Φλεβικά προβλήματα

Ονομάζεται σύνδρομο της οικονομικής θέσης και πρόκειται για τη φλεβίτιδα των ταξιδιωτών με σχετική προδιάθεση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πνευμονική εμβολή.

Σε πρώτη φάση, σχηματίζεται ένας θρόμβος, που μπλοκάρει μερικώς ή ολικά την κυκλοφορία του αίματος σε κάποια αρτηρία.

Ο εντοπισμός της αρτηρίας σχετίζεται άμεσα με το πόσο σοβαρή θα είναι η επιπλοκή της θρόμβωσης.

Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα, είναι αυτό του ταξιδιώτη που έχει πάρει υπνωτικό χάπι για να αποφύγει το λεγόμενο jet lag μετά από πτήση 10 ωρών, σηκώνεται για να κατέβει από το αεροπλάνο και παθαίνει ανακοπή καθώς περπατάει.

Προτιμήστε φάρμακα σε στερεά μορφή, που υγροποιούνται με νερό και δεν χρειάζονται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης.

Σήκω και περπάτα!

Για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια συχνότητα εμφάνισης φλεβικών προβλημάτων σε επιβάτες αεροπλάνου;

Μα φυσικά λόγω της πολύωρης ακινησίας.

Το αίμα στέκεται σε ένα σημείο, συσσωρεύεται και αυξάνεται η πίεση του.

Κάτι που επίσης συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβου, είναι η υποξία που «επιβάλλεται» στον χώρο της καμπίνας.

Και φυσικά, οι επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορεί να δρουν αθροιστικά είναι πολλοί: παχυσαρκία, καρκίνος, ιστορικό, προδιάθεση, χρήση ορμονών, ηλικία κα.

Συμβουλεύουμε λοιπόν τον πελάτη μας να καθίσει κοντά σε διάδρομο και να σηκώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για μια μικρή βόλτα στο διάδρομο.

Επίσης, να μη σταυρώνει τα πόδια του, να μη βάζει πράγματα μπροστά στα πόδια του για να μπορεί να τα κινεί άνετα, να ενυδατώνεται αρκετά, να αποφεύγει το αλκοόλ και τα υπνωτικά, ώστε να μην κοιμάται σε τόσες ώρες πτήσεις.

Άλλο ένα μέτρο που θα μπορούσατε να προτείνετε, είναι η χρήση της κατάλληλης κάλτσας συμπίεσης.

Γνωρίζουμε ως επαγγελματίες υγείας την ύπαρξη καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης που βοηθούν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διευκολύνει το ταξίδι ενός ασθενή με επιβεβαρυμμένο ιστορικό και να μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσει φλεβικά προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου ταξιδιού!

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕΤ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Εκτός από τα καλλυντικά προϊόντα, στο σετ διακοπών θα πρέπει να προτείνουμε στους πελάτες μας και ένα μίνι φαρμακείο διακοπών, είτε φεύγουν μόνοι, είτε οικογενειακώς, ακόμη και για πρώτες βοήθειες.

Ευκολία στη χρήση και στη μετακίνηση

Ό,τι προτείνουμε, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι εύκολο στη μετακίνηση (όχι γυάλινες συσκευασίες, εύθραυστες και με μικρή αντοχή στη θερμότητα).

Προτιμήστε φάρμακα σε στερεά μορφή, που υγροποιούνται με νερό και δεν χρειάζονται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης.

Απαραίτητα, μερικές γάζες εμποτισμένες με αντιβιοτικό και απλές, καθώς και φάρμακα σε μονοδόσεις (αντιβηχικά φακελάκια ή αντιόξινοι φακελίσκοι).

Για ένα άνετο ταξίδι...

Δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε τα αντισταμινικά, τα οποία, εκτός από συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να ανακουφίσουν και από συμπτώματα ζάλης λόγω του ταξιδιού, αλλά και ένα ζευγάρι ωτοασπίδες, για τα ευαίσθητα αυτιά!

Κάτω από τον ήλιο...

Με προσοχή και προφύλαξη!

Αυτό το εξασφαλίζουν τα σύγχρονα αντηλιακά προϊόντα που είναι ανθεκτικά στο νερό ή με τεχνολογία που να επιτρέπει την άμεση επανεφαρμογή τους, μόλις βγει κανείς από το νερό και ταυτόχρονα μπορεί να προστατεύουν από τσιμπήματα εντόμων.

Επίσης, δεν ξεχνάμε επουλωτικές αλοιφές και ανακουφιστικές κρέμες για μετά τον ήλιο, σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος !

Τραυματισμοί

Σε περίπτωση τραυματισμού, χρειάζονται αντισηπτικά όπως οξυζενέ, εωσίνη και χλωρεξιδίνη για καθαρισμό του σημείου και πρόληψη φλεγμονής.

Χρήσιμα επίσης είναι, ένας αιμοστατικός επίδεσμος, εμποτισμένες γάζες με οινόπνευμα και τζελ άρνικας για μώλωπες και μυϊκούς πόνους.

Μυκητιάσεις

Συχνές στις διακοπές είναι και οι μυκητιάσεις, είτε στις γεννητικές περιοχές, είτε στα νύχια των ποδιών, από την άμμο ή το δάπεδο της πισίνας.

Ένα αντισηπτικό, κολπικά υπόθετα και αντιμυκητιασικές κρέμες, πούδρες και λάκες είναι απαραίτητα εφόδια σε άτομα με προδιάθεση και συχνές υποτροπές.

Προσοχή στο νερό

Ένας βασικός παράγοντας επιμόλυνσης, ακόμη και πρόκλησης προβλημάτων που ίσως ξεχνάμε, είναι το νερό, το οποίο σε μερικές περιοχές δεν είναι καθαρό.

Στην περίπτωση αυτή, εκτός από την προσοχή στην κατανάλωση του, θα πρέπει να δώσουμε και χώρο στη βαλίτσα για ένα αντιδιαρροϊκό, όπως η λοπεραμίδη, κάποιο προβιοτικό, φακελάκι με ηλεκτρολύτες και κάποιο αντιεμετικό σε περίπτωση που προκληθεί κάποια γαστρεντερίτιδα.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων