fbpx

Οι ονυχομυκητιάσεις

«Μερικά νύχια του ποδιού μου πάχυναν και έχουν αλλάξει χρώμα και όψη. Αυτό άρχισε από το νύχι στο μεγάλο δάκτυλο και τώρα έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλα τα νύχια. Τι μπορώ να κάνω;»

Οι ονυχομυκητιάσεις

Η απάντηση σας μπορεί να είναι:
«Αυτό που μου περιγράφετε είναι χαρακτηριστικό μίας ονυχομυκητίασης, δηλαδή μίας επιμόλυνσης των νυχιών από μύκητες.

Επειδή η προσβολή δεν είναι μεμονωμένη, χρειάζεται μάλλον μια θεραπεία όχι μόνο τοπική αλλά και από το στόμα.

Επισκεφτείτε λοιπόν τον δερματολόγο σας για τη σωστή διάγνωση και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία»

Η ονυχομυκητίαση δεν αποτελεί ένα απλό αισθητικό πρόβλημα.

Είναι μία λοίμωξη του δέρματος κολλητική που δεν θεραπεύεται από μόνη της. Προσβάλει κατά 90% τα νύχια των ποδιών. Οι ονυχομυκητιάσεις συνδέονται με το φύλο.

Είναι συχνότερες στους άνδρες στα πόδια και στις γυναίκες στα χέρια

Ποια άτομα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ονυχομυκητιάσεις
• Οι ηλικιωμένοι, κυρίως όταν τα δάχτυλα των ποδιών τους πάει το ένα πάνω στο άλλο
• Τα άτομα που κάνουν σπόρ με γυμνά πόδια (ιστιοπλοΐα ), ή λόγω επαναλαμβανόμενων πιέσεων του ποδιού μέσα στο παπούτσι και εφίδρωση (ποδηλασία, τένις…)
• Τα άτομα που εργάζονται σε επαφή με το νερό ή με μπότες και παπούτσια προστασίας που προκαλούν «μούλιασμα» στα πόδια
• Οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή ( κορτικοθεραπεία , χημειοθεραπεία,…)
• Οι διαβητικοί και οι παχύσαρκοι ή τα άτομα με παθήσεις των περιφερειακών αγγείων, παθήσεις που προκαλούν αλλοιώσεις στα νύχια .

Τα κλινικά συμπτώματα
Τα νύχια των ποδιών εννιά φορές στις δέκα προσβάλλονται από δερματόφυτα. Στο επίπεδο των νυχιών των χεριών το 50% οφείλονται σε δερματόφυτα και το άλλο 50% σε επιμολύνσεις από candida.

Επιμολύνονται εύκολα τα διπλανά νύχια αλλά και σε μερικές περιπτώσεις και το δέρμα κοντά στα νύχια. Η ανάπτυξη των νυχιών δυστυχώς δεν περιορίζει την εξέλιξη της ονυχομυκητίασης

Οι δερματοφυτίες
Η προσβολή των νυχιών συνοδεύεται σχεδόν πάντα με τη προσβολή των μεσοδιαστημάτων των δακτύλων και του πέλματος. Αρχίζει κάτω από την ελεύθερη άκρη του νυχιού στο επίπεδο του υπονύχιου.

Τα άκρα του νυχιού γίνονται άσπρα και υποκίτρινα. Πολλές φορές η χρώση μπορεί να είναι και καφέ ή μαύρη(χρώση λόγω εξάπλωσης του μύκητα στην κεράτινη στοιβάδα της κοίτης του νυχιού

Στη συνέχεια η υπερκεράτωση εμφανίζεται στην ελεύθερη άκρη του νυχιού και η μυκητίαση προχωρά σε όλη τη πλάκα του νυχιού και μπορεί να εμφανισθεί και ένας πόνος κατά το βάδισμα ( φωτογραφία της πάθησης)

Η πιο συχνή κατάσταση είναι η Περιφερική ονυχομυκητίαση. Η σταδιακή αυτή προσβολή φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, από το μικρό διαχωρισμό που μπορεί να υπάρχει μεταξύ του νυχιού και του δέρματος, του στρώματος του νυχιού από κάτω. Δημιουργείται υπερκεράτωση και η πλάκα του νυχιού ανασηκώνεται.

Στη συνέχεια το νύχι σπάει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για δευτερογενή εποικισμό από βακτηρίδια.

Οι ονυχομυκητιάσεις

Οι καντιτιάσεις

Σε αντίθεση με τις δερματοφυτίες, η ονυχομυκητίαση από candida επιμολύνει το παρωνύχιο και είναι συχνή στις γυναίκες που φοράνε συνεχώς πλαστικά γάντια για δουλειές.

Παρατηρείται ερυθρότητα και οίδημα του παρονυχίου συνοδευόμενη από πόνο. Το νύχι επιμολύνεται δευτερογενώς και παίρνει μια καστανή χροιά κυρίως γύρω από τη περιοχή της μήτρας.

Ποιες αγωγές ακολουθούνται

Σήμερα υπάρχουν διαφορετικοί τύποι θεραπειών με αντιμυκητιασικά φάρμακα που χορηγούνται από τον ειδικό δερματολόγο με τοπικές θεραπείες και από του στόματος.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα της λοίμωξης και είναι αποκλειστικά τοπική, εάν δεν έχει προσβληθεί η μήτρα του νυχιού ή συνδυασμός τοπικής και από του στόματος, εάν η μήτρα του νυχιού είναι προσβεβλημένη.

Για να θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση, η λοίμωξη πρέπει να εξαλειφθεί κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί πιστά η θεραπεία για όσο καιρό χρειάζεται το νύχι για να μεγαλώσει.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει 9-12 μήνες για τα νύχια των ποδιών και 4-6 μήνες για τα νύχια των χεριών.

Στις ονυχομυκητιάσεις από δερματόφυτα η χρήση τοπικών αντιμυκητιασικών (φιλμογενή διαλύματα ή κρέμες με επίθεμα για επικάλυψη) δεν είναι συνήθως επαρκής εκτός από ήπιες επιμολύνσεις χωρίς υπερκεράτωση.

Σε περιπτώσεις υπερκεράτωσης απαραίτητη είναι η παρατεταμένη θεραπεία από του στόματος.

Επίσης μια προγενέστερη χημική αφαίρεση του νυχιού θα κάνει αποτελεσματικότερη τη θεραπεία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμα προϊόντα που ευνοούν την αποκόλληση του επιμολυσμένου τμήματος του νυχιού σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Στις ονυχομυκητιάσεις από candida με περιονυχία, αν μόνο ένα νύχι έχει προσβληθεί, μια θεραπεία τοπική με ένα αντισηπτικό και ένα τοπικό αντιμυκητιασικό είναι συνήθως αποτελεσματική.

Αν έχουν προσβληθεί όμως περισσότερα νύχια, απαιτείται εκτός από τη τοπική θεραπεία η παράλληλη χορήγηση κετοκοναζόλης από του στόματος.

 

Οι οδηγίες σας για τη σωστή τοπική θεραπεία

• Πλύσιμο και καλό στέγνωμα των ποδιών πριν κάθε τοπική εφαρμογή
• Ιδιαίτερος καθαρισμός των προσβεβλημένων νυχιών με ένα διαλυτικό ή μια λίμα μίας χρήσης, για να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν τα νεκρά επιμολυσμένα κερατινοκύτταρα
• Εφαρμογή του προϊόντος σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του
• Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια εργαλεία περιποίησης(ψαλιδάκι , πένσα, λίμα) στα υγιή νύχια
• Καθαρίστε όλα τα παραπάνω εργαλεία και απολυμάντε τα επιμελώς με οινόπνευμα
• Ακολουθείστε τους ίδιους κανόνες υγιεινής όπως και στη περίπτωση για το πόδι του αθλητή.
• Μετά το τέλος της μακράς θεραπείας παρακολουθήστε επιμελώς τα νύχια καθώς και τα μεσοδακτύλια διαστήματα και περιορίστε την εφίδρωση με ένα ειδικό προϊόν

www.pharmamanage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.