fbpx

Ευαίσθητα και Αντιδραστικά Δέρματα

Πολλές είναι οι φορές που άτομα με ευαίσθητα ή μη ανεκτικά δέρματα καταφεύγουν στο φαρμακείο για συμβουλές και φροντίδα με ειδικά δερμοκαλλυντικά. Φρεσκάρετε τις γνώσεις σας σε αυτό το άρθρο για την κατάλληλη διάγνωση και πρόταση.

Μια περίπτωση του πάγκου

«Τις τελευταίες ημέρες το δέρμα μου ερεθίζεται με το παραμικρό. Άλλαξα κρέμα φροντίδας, όμως δεν βελτιώθηκε η κατάσταση»

Ευαίσθητα και Αντιδραστικά Δέρματα.

Τι πρέπει να ρωτήσετε

«Χρησιμοποιήσατε κάποιο νέο προϊόν; Έχετε κνησμό; Με ποια προϊόντα το αντιμετωπίσατε; Χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν make-up;»

Ας δώσουμε κάποιους χρήσιμους ορισμούς

Περισσότεροι από ένας στους τρεις πελάτες έχουν ευαίσθητο δέρμα. Ως ευαίσθητο δέρμα χαρακτηρίζεται αυτό που αντιδρά υπερβολικά σε εξωτερικά ερεθίσματα, λόγω διέγερσης των νευρικών απολήξεων της επιδερμίδας.

Αυτή η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να συμβεί σε ξηρές, λιπαρές και μικτές επιδερμίδες και εκδηλώνεται με έντονη ερυθρότητα, αίσθημα τσουξίματος και τραβήγματος, δερματική ξηρότητα και απολέπιση.

Φυσικά είναι πιο πιθανό να παρουσιάζεται σε γυναίκες που έχουν λεπτή, ανοιχτόχρωμη και ξηρή επιδερμίδα. Η ευαισθησία του δέρματος κυμαίνεται από ελαφριάς μορφής ευαισθησία έως τη μη ανεκτικότητα.

Τα μη ανεκτικά δέρματα δεν μπορούν να ανεχθούν καμία ουσία και σε επαφή με ορισμένα υλικά εκδηλώνουν αίσθημα καύσου, ερυθρότητα και ερεθισμό.

Φυσιοπαθολογία

Η αντιδραστικότητα του δέρματος μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως το περιβάλλον (υψηλές θερμοκρασίες, κρύο, υπεριώδης ακτινοβολία), άγχος, χημικές ουσίες (αλκοολούχες λοσιόν, σαπούνια με άρωμα), συστατικά τροφών (καυτερές τροφές), σκληρότητα νερού, αλκοόλ, καπνός, κ.λπ.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες προκαλούν μία φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό, η οποία περιλαμβάνει παραγωγή κυτταροκινών και επακόλουθη υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών.

Η επιδερμίδα παρουσιάζει επίσης μία μεταβολή στη λειτουργία του φραγμού, εντείνοντας την αφυδάτωση και τη διείσδυση δυνητικά ερεθιστικών παραγόντων στα βαθύτερα στρώματά της.

Σε περιπτώσεις υπεραντιδραστικότητας των δερματικών αγγείων, το δέρμα εμφανίζει ερυθρότητα.

Τα κύτταρα διαστέλλονται προσωρινά μέχρι να επιστρέψουν στην κανονική τους κατάσταση. Τότε η διαλείπουσα ερυθρότητα (flush) μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη και να είναι η αιτία εκδήλωσης ροδόχρου ακμής.

Διαφορική διάγνωση

Είναι σημαντικό ο φαρμακοποιός να είναι σε θέση να διακρίνει το ευαίσθητο από το αλλεργικό δέρμα, όπου ο ερεθισμός και τα συμπτώματα προέρχονται από την παρουσία αλλεργιογόνου.

Το αλλεργικό δέρμα φέρει ερυθρές πλάκες ή πρήξιμο και αυτό που το διαφοροποιεί από το ευαίσθητο ή μη ανεκτικό δέρμα είναι ο έντονος κνησμός.

Είναι σημαντικό ο φαρμακοποιός να είναι σε θέση να διακρίνει το ευαίσθητο από το αλλεργικό δέρμα, όπου ο ερεθισμός και τα συμπτώματα προέρχονται από την παρουσία αλλεργιογόνου.

Οι συμβουλές σας

  • Όταν το δέρμα έχει ερεθιστεί από μία θεραπεία ή λόγω επίδρασης κάποιων παραγόντων, τότε το πρώτο βήμα είναι να ψεκάζεται τοπικά με ιαματικό νερό-Thermal Water, να παραμένει για 1-2 λεπτά και η περίσσειά του να απομακρύνεται με ένα βαμβάκι. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές την ημέρα, έτσι ώστε να ανακουφίζεται το δέρμα.
  • Η αλλαγή των συνηθισμένων τρόπων καθαρισμού και περιποίησης του δέρματος και η αντικατάστασή τους με άλλα που δεν περιέχουν πολλά χημικά συστατικά και έκδοχα, θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό του ερεθισμού.
  • Η χρήση προϊόντων που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα, θα βοηθήσει επίσης στην αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματος, καθώς αποφεύγεται η επαφή με άλατα και μέταλλα του νερού που πιθανόν να είναι ερεθιστικά.
  • Η χρήση ιαματικού νερού μετά τον καθαρισμό του δέρματος και η μετέπειτα εφαρμογή μιας κρέμας κατάλληλης για ευαίσθητα ή μη ανεκτικά δέρματα (χωρίς αρώματα, λανολίνη, συντηρητικά, ανάλογα με τον βαθμό ευαισθησίας), θα έχει επιπλέον καταπραϋντική δράση.
  • Η ενυδάτωση επίσης είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα με την καθημερινή χρήση ενυδατικής κρέμας, η βαθιά ενυδάτωση επιτυγχάνεται με εφαρμογή μάσκας ενυδάτωσης 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν το άτομο με ευαίσθητο δέρμα κάνει χρήση αντιγηραντικών κρεμών, οι οποίες περιέχουν ερεθιστικά δραστικά συστατικά (αλφα-ϋδροξυοξέα, ρετινόλη, βιταμίνη Α κ.ά.), ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται και οι απολεπιστικές κρέμες.
  • Στους άνδρες συστήνεται να αποφεύγουν τους αφρούς ξυρίσματος και τα αλκοολούχα aftershave.
  • Συμβουλέψτε τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα να εντοπίζουν καταστάσεις και συνήθειες που προκαλούν εκδήλωση της ευαισθησίας και ερυθρότητα (κατανάλωση πικάντικων τροφίμων, αλκοολούχων ποτών, έκθεση στο κρύο κ.ά.), έτσι ώστε να τις αποφεύγουν στο μέλλον.
  • Ιδιαίτερη επισήμανση για τη χρήση μέγιστης αντηλιακής προστασίας κατά την έκθεση στον ήλιο.

Προσοχή στην ερεθιστικότητα των συστατικών

Η φροντίδα μιας ευαίσθητης, μη ανεκτικής επιδερμίδας, επιτάσσει την προτίμηση προϊόντων που θα περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά συστατικά, τα οποία είναι εν δυνάμει ερεθιστικά.

Είναι απαραίτητο να περιοριστούν για παράδειγμα τα αρώματα, τα συντηρητικά, οι χρωστικές, η λανολίνη, τα αιθέρια έλαια.

Τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται, όπως τα parabens (λόγω των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων), σύμφωνα με μελέτες μπορεί να είναι ερεθιστικά.

Για τον λόγο αυτό, πολλές εταιρείες έχουν σειρές “parabens free” για ευαίσθητα δέρματα.

Το Μακιγιάζ για τα ευαίσθητα δέρματα

Οι γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα έχουν μεγαλύτερες καλυπτικές απαιτήσεις από το make-up τους, για να κρύψουν πιθανά σημάδια και ερυθρότητα.

Προτείνετε λοιπόν, κάποιο δερμοκαλλυντικό προϊόν μακιγιάζ που είναι κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας τους.

Είναι σκόπιμο επίσης να τις συμβουλεύσετε για τη σωστή αφαίρεση του make-up με τη χρήση ειδικού γαλακτώματος ή μικκυλιακού νερού (micellar water) ή διφασικού υγρού ντεμακιγιάζ με ελαφρύ κυκλικό μασάζ.

Σωστές επιλογές προϊόντων φροντίδας

- Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ιαματικών νερών στην αγορά. Η σύνθεσή τους σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία προσδίδει τις καταπραϋντικές και αντιερεθιστικές τους ιδιότητες.

- Οι κλασικές καλλυντικές σειρές για ευαίσθητα ή μη ανεκτικά δέρματα περιλαμβάνουν και ένα προϊόν ντεμακιγιάζ σε μορφή μικκυλιακού νερού, λοσιόν ή γαλακτώματος καθαρισμού.

- Ενυδατική κρέμα για ευαίσθητο δέρμα υπάρχει για όλους τους τύπους επιδερμίδας.

Η κατάσταση αυτή της επιδερμίδας απαιτεί συγκεκριμένα ενεργά συστατικά που ενισχύουν τα τοιχώματα των εύθραυστων αγγείων και βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία:

Βιταμίνη Cg (παράγωγο της βιταμίνης C, γνωστή ως γλυκοζίτης ασκορβυλίου), εκχύλισμα Ruscus, θειϊκή δεξτράνη και εκχύλισμα Ginseng, κόκκινη άμπελος, νερό Hamamelis κ.ά.

- Οι πράσινες χρωστικές προστίθενται σε κάποια σκευάσματα με σκοπό να αυξήσουν την καλυπτική ικανότητα ως προς την ερυθρότητα και να βελτιώσουν τον τόνο του δέρματος, διότι το πράσινο με το κόκκινο χρώμα αλληλοεξουδετερώνονται.

Φρειδερίκη Καπούλα, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων