fbpx

Η Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Μία περίπτωση του πάγκου…

«Εδώ και λίγο καιρό που άρχισα τα μπάνια στη θάλασσα, κάτι καφέ κηλίδες εμφανίστηκαν στο άνω μέρος του κορμού μου πάνω και γύρω από το στήθος. Τι είναι αυτό;»

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση, είναι μια πολύ συχνή μυκητίαση σε νεαρά κυρίως άτομα και έφηβους και των δύο φύλων.

Η απάντηση σας μπορεί να είναι:

«Πρόκειται για ποικιλόχρους πιτυρίαση, μια μυκητίαση που εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι σε ορισμένα νέα κυρίως άτομα, από τη ζέστη και τον ήλιο.

Εάν αυτές οι κηλίδες είναι περιορισμένες, μπορείτε να εφαρμόστε στην περιοχή αυτή την αντιμυκητιασική λοσιόν 2 φορές την ημέρα για 3 εβδομάδες και να κάνετε παράλληλα καθημερινό μπάνιο και λούσιμο με ένα κατάλληλο αντιμυκητιασικό καθαριστικό».

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση, είναι μια πολύ συχνή μυκητίαση σε νεαρά κυρίως άτομα και έφηβους και των δύο φύλων.

Οφείλεται στο λιπόφιλο σαπροφυτικό μύκητα Malassesia furfur που συναντάται στη συνήθη χλωρίδα της επιδερμίδας.

Η μετάβαση του μύκητα σε παθογενή κατάσταση σε ορισμένα άτομα, οδηγεί στην εμφάνιση της δερματοπάθειας και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που την ευνοούν και συνεργούν μεταξύ τους:

Λιπίδια από τους σμηγματογόνους αδένες, έκκριση ιδρώτα, ζέστη και υγρασία, ορμονική διαταραχή, γενετική προδιάθεση, ανοσολογικές διαταραχές, χρήση ελαιωδών παρασκευασμάτων για το σώμα…

Τα κλινικά συμπτώματα

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια μη φλεγμονώδης επιφανειακή μυκητίαση του δέρματος και προσβάλει επιλεκτικά τον θώρακα και την πλάτη και πιο σπάνια τον λαιμό, τα μπράτσα και το πρόσωπο.

Χαρακτηρίζεται από καφεγαλακτόχροες ή καφέ κηλίδες ποικίλου μεγέθους, που αφήνουν μεταξύ τους ζώνες ανοιχτόχρωμες, αποχρωματισμένες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια μη φλεγμονώδης επιφανειακή μυκητίαση του δέρματος και προσβάλει επιλεκτικά τον θώρακα και την πλάτη και πιο σπάνια τον λαιμό, τα μπράτσα και το πρόσωπο.

Αυτή η παρασιτική αχρωμία είναι μία αδυναμία μελανογέννεσης λόγω αυξημένης κερατινοποίησης ή και αδυναμίας κατανομής των κοκκίων μελανίνης.

Κατά την απόξεση των πλακών, αποπίπτουν πιτυρώδη και ελαφρά λιπαρά λέπια.

Αυτή η μυκητίαση έχει αυξημένο ποσοστό υποτροπών και το τριχωτό της κεφαλής είναι ο τόπος ανάπτυξης των παθογόνων μυκήτων.

Πρέπει να καθησυχάσουμε τον ασθενή ότι η πάθηση δεν είναι κολλητική.

Η θεραπεία

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μία πολύ επίμονη μορφή μυκητιάσεως.

Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από τον ειδικό δερματολόγο. Η θεραπεία συνιστάται σε τοπικά αντιμυκητιασικά σε μορφή λοσιόν ή γέλης:

Τολναφτάτη, κυκλοπιροξολαμίνη και παράγωγα του ιμιδαζολίου, από 1-3 εφαρμογές την ημέρα για 2-3 εβδομάδες.

Ο γιατρός μπορεί να γράψει παράλληλα και σαμπουάν με κετοκοναζόλη ή με θειούχο σελήνιο, για καθημερινό λούσιμο, αφού οι μύκητες αποικούν στο τριχωτό της κεφαλής.

Αν δεν γίνει θεραπεία, η μυκητίαση εξελίσσεται σε χρόνια. Αλλά και εάν θεραπευτεί συχνά υποτροπιάζει, λόγω μη επαρκούς χρόνου αγωγής ή και λόγω συνυπαρχόντων προδιαθεσικών παραγόντων.

Πρέπει να τονίσουμε στον ασθενή ότι μία αχρωμία που παραμένει, δεν σημαίνει αναποτελεσματική θεραπεία.

Η επαναμελάχρωση θα συμβεί μετά από 2-3 μήνες ή και συντομότερα λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Οι οδηγίες για τη σωστή πρόληψη

Για την αποφυγή υποτροπών, πρέπει να μειωθούν οι προδιαθεσικοί παράγοντες.

Στα άτομα με προδιάθεση, να συστήσουμε αποφυγή συνθετικών ρούχων, τη χρήση λιπαρών καλλυντικών και την αποχή από υγρά και ζεστά μέρη (σάουνα..).

Επειδή η μυκητίαση δεν είναι μεταδοτική και ο μύκητας δεν ζει πάνω από λίγες ημέρες έξω από την ανθρώπινη επιδερμίδα, η απολύμανση του ρουχισμού δεν είναι απαραίτητη.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.