fbpx

Ο Διάλογος με τον Ασθενή για την Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι συχνά ένα φυσιολογικό σύμπτωμα, αλλά η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια και συνήθως έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο για το άτομο.

Οι διαθέσιμες θεραπείες στο φαρμακείο μπορούν να φανούν πράγματι πολύ αποτελεσματικές, αλλά οι προτάσεις πρέπει να στοχευμένες και εξειδικευμένες για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Οι διαθέσιμες θεραπείες στο φαρμακείο μπορούν να φανούν πράγματι πολύ αποτελεσματικές.

Για να δώσουμε τη σωστή συμβουλή σε περιπτώσεις τριχόπτωσης, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να προσδιορίσουμε τα αίτια που την προκαλούν.

Θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις θα δώσουμε και τις κατάλληλες συμβουλές.

1η Περίπτωση

Γυναίκα, 45 ετών: «Χάνω τα μαλλιά μου αυτήν την εποχή και με ανησυχεί πολύ. Τί μπορώ να κάνω;»

Ο Φαρμακοποιός: «Υπήρξε πρόσφατα ένα συγκεκριμένο γεγονός; Λαμβάνετε κάποιο νέο φάρμακο;»

«Εδώ και 5 μήνες λαμβάνω λίθιο.»

Μερικά φάρμακα διαταράσσουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και προκαλούν μερικές φορές μαζική απώλεια μαλλιών.

Κατά τη θεραπεία με λίθιο, η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Τα μαλλιά αναπτύσσονται ξανά, μερικές φορές κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή μόνον όταν αυτή σταματήσει.

Άλλα φάρμακα που προκαλούν απώλεια μαλλιών, είναι κυρίως τα αντικαρκινικά αλλά και οι ιντερφερόνες, τα αντιμυκητιασικά παράγωγα αζόλης, τα ανοσοκατασταλτικά κα.

Θα πρέπει να ενημερώνουμε τον ασθενή όταν τα χορηγούμε, αλλά και να του προτείνουμε μια κατάλληλη ήπια τοπική φροντίδα κατά της τριχόπτωσης.

2η Περίπτωση

Γυναίκα, 30 ετών: «Έχετε κάτι κατά της τριχόπτωσης; Ξαφνικά χάνω τούφες από τα μαλλιά μου, είναι τρομερό!»

Ο Φαρμακοποιός: «Είχατε κάποιες αναταραχές στη ζωή σας πριν ξεκινήσει αυτή η τριχόπτωση;»

«Είχα το πρώτο μου παιδί πριν από 2 μήνες...»

Δύο έως τρεις μήνες μετά τον τοκετό, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών παρατηρούν σημαντική πτώση των μαλλιών τους.

Αυτή η διάχυτη τριχόπτωση, που ονομάζεται διάχυτη αλωπεκία, είναι αποτέλεσμα του συγχρονισμού της τελογενούς φάσης ενός μεγάλου αριθμού των τριχοθυλάκων.

Τριχόπτωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από ένα αγχωτικό γεγονός: υψηλός πυρετός, χειρουργική επέμβαση, συναισθηματικό σοκ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία διότι η επανέκφυση θα είναι αυθόρμητη, παρόλα αυτά όμως, συμπληρώματα διατροφής που βασίζονται σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα και αμινοξέα, μπορούν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν αυτή την επανέκφυση.

Μια αυθόρμητη επιστροφή στο φυσιολογικό υπολογίζεται γενικά μέσα σε 6 μήνες.

3η Περίπτωση

Άνδρας, 50 ετών: «Θα ήθελα ένα προϊόν με minoxidil.»

Ο Φαρμακοποιός: «Το προϊόν προορίζεται για εσάς;»

«Θέλω να το προτείνω στην αδερφή μου που αρχίζει να χάνει τα μαλλιά της. Είναι δυνατόν;»

Στις γυναίκες, συνιστούμε μόνο minoxidil 2%.

Η Minoxidil 5% αντενδείκνυται στις γυναίκες, λόγω του κινδύνου υπερτρίχωσης, ιδιαίτερα του προσώπου και του λαιμού.

Η ανδρογενετική αλωπεκία που είναι πολύ συχνή στους άνδρες σε ποσοστό 85%, επηρεάζει επίσης τις γυναίκες σε ποσοστό 20%, μετά την ηλικία των 40 ετών.

Η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται στη δράση της διυδροτεστοστερόνης (DHT), που συντίθεται από την τεστοστερόνη με τη βοήθεια του ενζύμου 5α-αναγωγάση, η οποία επιταχύνει τον κύκλο ζωής των τριχών και προκαλεί ατροφία και τελική εξαφάνιση του θύλακα της τρίχας.

Η minoxidil είναι μια ανασταλτική θεραπεία της τριχόπτωσης.

Πρέπει να διεξάγεται εφόρου ζωής, επειδή η απώλεια των τριχών επανέρχεται με τη διακοπή της θεραπείας.

Το αποτέλεσμα είναι βέλτιστο μετά από 6 έως 8 μήνες.

Ένα αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα έχουμε μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.

Η ιατρική εξέταση από ειδικό δερματολόγο είναι απαραίτητη σε τέτοιου είδους περιπτώσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, αλλά και να αναζητηθεί πιθανή έλλειψη σιδήρου ή υποθυρεοειδισμός, ώστε να γίνει επιλογή της πιο κατάλληλης θεραπείας.

Μία ή περισσότερες αλωπεκικές πλάκες, που περιγράφονται σε ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής, προκαλεί η γυροειδής αλωπεκία.

4η Περίπτωση

Άνδρας, 30 ετών: «Θα μείνω φαλακρός! Χρειάζομαι κάτι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της τριχόπτωσης.»

Ο Φαρμακοποιός: «Θα μπορούσατε να περιγράψετε λεπτομερέστερα τι ακριβώς σας συμβαίνει;»

«Έχουν πέσει τελείως τα μαλλιά μου σε ένα σημείο κοντά στον αυχένα του λαιμού!»

«Δεν έχετε φαγούρα ή πιτυρίδα; Δείξτε μου που…»

Μία ή περισσότερες αλωπεκικές πλάκες, που περιγράφονται σε ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής, προκαλεί η γυροειδής αλωπεκία.

Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, άγνωστης αιτιολογίας , που πλήττει τους τριχοθύλακες.

Την προκαλούν συνήθως ψυχολογικοί παράγοντες και το άγχος.

Η αυθόρμητη εξέλιξή της είναι μια επανέκφυση μετά από μερικούς μήνες, ξεκινώντας με ένα λευκό χνούδι στο κέντρο της πλάκας, που παίρνει χρώμα αργότερα.

Όταν οι βλάβες της γυροειδούς αλωπεκίας καταλαμβάνουν λιγότερο από το 30% του τριχωτού της κεφαλής και έχει εξελιχθεί στο τελικό της στάδιο σε λιγότερο από ένα χρόνο, δεν απαιτείται καμία θεραπεία.

Η παραπομπή σε δερματολόγο είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Τα βασικά για τις θεραπείες

Το τριχωτό της κεφαλής έχει περίπου 120.000 τρίχες.

Ένα άτομο φυσιολογικά ανανεώνει έως και 150 τρίχες την ημέρα.

Αλωπεκία, δηλαδή η μη φυσιολογική τριχόπτωση, είναι το αποτέλεσμα πολλών μηχανισμών: αποτυχία έκφυσης τριχών (έλλειψη σιδήρου, υποθυρεοειδισμός), ανδρογενετική αλωπεκία, συναισθηματικό στρες, ένας μολυσματικός παράγοντας (τριχόφυτο), ιατρογενής (λόγω φαρμάκων), αυτοάνοσος (γυροειδής αλωπεκία), εποχιακή χωρίς γνωστή αιτία...

Ανάλογα με την αιτιολογία είναι αναστρέψιμη ή οριστική, οξεία ή χρόνια.

Τοπική φροντίδα

Λοσιόν: Περιέχουν δραστικά συστατικά που τονώνουν τη μικροκυκλοφορία και βελτιώνουν τη θρέψη στο βολβό της τρίχας, ενδυναμώνουν την τρίχα και ρυθμίζουν τη σμηγματόρροια.

Αυτά είναι: θειούχα αμινοξέα, ψευδάργυρος, κεράτινη και εφαρμόζονται 2 έως 3 φορές την εβδομάδα για 1 μήνα, και στη συνέχεια 1 φορά την εβδομάδα για περίπου 2 μήνες, χωρίς να ξεπλένονται.

Σαμπουάν: Δρουν κατά των παραγόντων που επιτείνουν την τριχόπτωση.

Μειώνουν την υπερέκκριση σμήγματος (ψευδάργυρος, βιταμίνες Β2, Β6, εκχύλισμα κοκκοφοίνικα...), διεγείρουν την μικροκυκλοφορία (Ginseng, κινίνη, φλαβονοειδή...), εξυγιαίνουν το τριχωτό της κεφαλής (κολλιτσίδα, quiquina, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, λεβάντα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο ...).

Χρησιμοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, εναλλάσσοντας τα με ένα ήπιο σαμπουάν συχνής χρήσης.

Minoxidil: Αγγειοδιασταλτικό, του οποίου ο μηχανισμός δράσης στην ανδρογενετική αλωπεκία δεν είναι σαφώς γνωστός.

Διατίθεται ως λοσιόν, με δοσολογία 2% και 5% και προορίζεται για ενήλικες.

Τρόπος χρήσης: Εφαρμόστε 1 ml δύο φορές την ημέρα, σε στεγνό τριχωτό της κεφαλής, κάνοντας χωρίστρες.

Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση: Μην το χρησιμοποιείτε σε περίπτωση ξαφνικής απώλειας μαλλιών, λόγω ασθένειας ή φαρμακευτικής αγωγής.

Μην εκθέτετε την περιοχή στον ήλιο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ερεθισμός (παρουσία αιθανόλης και προπυλενογλυκόλης), απολέπιση, ερύθημα, κνησμός, υπερτρίχωση εκτός των περιοχών εφαρμογής.

Λόγω πιθανής συστηματικής απορρόφησης, είναι δυνατόν να παρατηρηθεί υπόταση, ταχυκαρδία, κατακράτηση υγρών, πόνος στο στήθος , συμπτώματα που απαιτούν τη διακοπή της αγωγής.

Επίσης, παρατηρείται αλλαγή του χρώματος και της υφής των μαλλιών.

Αντενδείξεις: Η Minoxidil 5% αντενδείκνυται σε γυναίκες και άνδρες άνω των 65 ετών.

Συμπληρώματα διατροφής

Αυτά συνήθως περιέχουν βιταμίνες Β2, Β6, ψευδάργυρο, θειούχα αμινοξέα (κυστίνη, κυστεΐνη, μεθειονίνη) που είναι πρόδρομες ουσίες της κερατίνης, βιταμίνες Α, C, Ε, φλαβονοειδή, ginkgo biloba που διεγείρει τοπική μικροκυκλοφορία και επίσης σίδηρο και μαγιά της μπύρας.

Συνιστώνται σε συνδυασμό με τοπική φροντίδα κατά της τριχόπτωσης, σε ετήσια θεραπεία 2 έως 3 μηνών.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων