fbpx

Φροντίδα στο Δέρμα με Ακμή

Η ομάδα του φαρμακείου αποτελεί βασικό κρίκο στην θεραπεία της ακμής.

Η υποστήριξη των ασθενών συνδυάζει την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, για να επιλέξει και να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα προϊόντα, με την κατάλληλη επικοινωνία ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Στο φαρμακείο, η διαχείριση αφορά κυρίως τα άτομα με ήπια ακμή ή στα αρχόμενα στάδια.

ΑΚΜΗ 1

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εκτός από την παρακολούθηση από δερματολόγο, ο φαρμακοποιός λόγω της φαρμακευτικής εμπειρίας του μπορεί να δώσει συμπληρωματικές συμβουλές και προϊόντα που θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειωθούν οι υπάρχουσες βλάβες, η εμφάνιση νέων βλαβών και οι υποτροπές, να αποτρέψει τις ουλές και τα μόνιμα σημάδια και φυσικά η αποκατάσταση της αισθητικής στην επιδερμίδα.

Εκτός από τη σοβαρότητα των βλαβών, η παρουσία ψυχολογικών συμπτωμάτων όπως η κοινωνική απομόνωση ή το άγχος, κρίνουν απαραίτητη την επίσκεψη στο δερματολόγο.

Οι Συμβουλές μας στον Ασθενή

Το να εξηγήσουμε στον ασθενή, με απλά λόγια τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ακμή, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Απαραίτητο να τονίσουμε ότι οι παρακάτω πρακτικές επιδεινώνουν την ακμή:

- Η κακομεταχείριση των βλαβών, διότι δημιουργείται κίνδυνος επιμόλυνσης και ουλών.

- Η χρήση στην επιδερμίδα λιπαρών προϊόντων, έντονων προϊόντων καθαρισμού, προϊόντων που περιέχουν αλκοόλ ή αρώματα.

- Η έκθεση στον ήλιο

- Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, διατηρώντας ταυτόχρονα επαρκή πρόσληψη ασβεστίου.

Τα Προϊόντα της Συμβουλής μας

Αρκετές κατηγορίες προϊόντων συνιστώνται για τη θεραπεία της ακμής, είτε είναι φάρμακα, δερμο-καλλυντικά ή συμπληρώματα διατροφής.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Τα Προϊόντα Καθαρισμού

Αποσκοπούν στην απομάκρυνση της περίσσειας σμήγματος χωρίς να ερεθίζουν. Συνιστώνται ήπια καθαριστικά, μη φαγεσωρογόνα και χωρίς σάπωνα.

Για το πρόσωπο, μπορεί να προταθεί μια λοσιόν για λιπαρή επιδερμίδα καθώς και εξειδικευμένος αφρός καθαρισμού για το ξύρισμα.

ΑΚΜΗ 2

Τα Προϊόντα Φροντίδας

Εφαρμόζονται μετά τον καθαρισμό και περιέχουν διαφορετικές δραστικές ουσίες:

- Σμηγματορυθμιστικές της έκκρισης του σμήγματος (ΑΗΑ, εκχύλισμα κολοκύθας ή τσουκνίδας, βιταμίνη Β2, Β6, άλατα ψευδαργύρου...)

- Κερατολυτικές, για να μειώσουν την επιφανειακή υπερκεράτωση και τα μαύρα στίγματα (σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ, αζελαϊκό οξύ, γλυκολικό οξύ...).

- Προσροφητικά σμήγματος (άλατα αργίλου, πυριτίου...), για να βελτιώσουν την λιπαρή χροιά της επιδερμίδας.

- Αντισηπτικά και αντιβακτηριακά ( σαλικυλικό οξύ, βορικό οξύ, χλωρεξιδίνη, άλατα χαλκού και τεταρτοταγούς αμμωνίου...).

- Ενυδατικά και καταπραϋντικά, για την αποκατάσταση του υδρολιπιδικού φιλμ, αλλά και της ξηρότητας που προκαλείται δευτερογενώς από τα φάρμακα κατά της ακμής (υαλουρονικό οξύ, ιαματικό νερό, αλλαντοΐνη, αλόη, καλέντουλα, νικοτιναμίδιο...).

Μια θεραπεία απολέπισης μπορεί επίσης να εφαρμοστεί με ρυθμό μία φορά την εβδομάδα, καθώς και ειδικά προϊόντα μακιγιάζ για την αισθητική κάλυψη των ατελειών στην επιδερμίδα.

Φάρμακα για Ήπια έως Μέτρια Ακμή

Στο φαρμακείο μπορούμε να προτείνουμε ορισμένα ΜΗΣΥΦΑ για ήπια ακμή όπως:

Το υπεροξείδιο του βενζολίου (5%) σε κρέμα ή ζελ, με αντιβακτηριακές, κερατολυτικές και σμηγματορρυθμικές ιδιότητες για τοπική εφαρμογή 1-2 φορές την ημέρα, αποφεύγοντας τα βλέφαρα και τα χείλη.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο ερεθισμός του δέρματος και η φωτοευαισθησία.

Ο ψευδάργυρος με αντιφλεγμονώδη δράση για λήψη από το στόμα μεταξύ των γευμάτων ή τοπικά.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Αρχισυντάκτρια του Περιοδικού PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορηγός FROIKA DermoCosmetics

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων