fbpx

Η Ψωρίαση στο Φαρμακείο

Ένα πολύ καλό παράδειγμα της επίδρασης που μπορεί να έχει η ψυχολογία του ασθενούς στην δερματική πάθηση είναι η ψωρίαση.

Ορισμένες παθήσεις κοστίζουν πολύ, συναισθηματικά και κοινωνικά σε αυτούς που τη φέρουν.

Μια από αυτές είναι και η ψωρίαση.

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη απολεπιστική δερματοπάθεια μη μεταδοτική, που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Εναλλάσσονται φάσεις έξαρσης και φάσεις ύφεσης της νόσου.

Επιδημιολογικά Στοιχεία

Το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο εκτιμάται στο 2-3%.

Εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες.

Εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε εφήβους ή σε νέους ενήλικες.

Παρατηρείται ένα ποσοστό κληρονομικότητας το οποίο είναι σημαντικότερο όταν τη νόσο φέρει ο πατέρας.

Η Ψωρίαση στο Φαρμακείο

Φυσιοπαθολογία

Στην ψωρίαση, ο κύκλος ζωής των κερατινοκυττάρων ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα, στις 4-7 ημέρες, έναντι του φυσιολογικού κύκλου των 21 ημερών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κύτταρα να «σπρώχνονται» βιαστικά από τη βασική στιβάδα προς την κεράτινη, χωρίς να προλαβαίνουν να υποστούν όλες τις δομικές τους αλλαγές.

Φτάνουν λοιπόν στην επιφάνεια ως παρακερατωσικά κύτταρα τα οποία δεν αναγνωρίζει ο οργανισμός και έτσι ενεργοποιεί τους αμυντικούς του μηχανισμούς (φλεγμονή, λευκά αιμοσφαίρια στην περιοχή).

Ο μηχανισμός αυτός εξηγεί επαρκώς την κλινική εικόνα: τα εγκλωβισμένα λευκά αιμοσφαίρια στα παρακερατωσικά στρώματα δίνουν την χαρακτηριστική εικόνα με τα αργυρόχροα λέπια.

Κλινική εικόνα

Στην οξεία φάση της η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από ερυθηματολεπιδώδεις πλάκες λίγο ή πολύ επηρμένες, καλά περιγεγραμμένες και καλυμμένες από άφθονα αργυρόχροα λέπια.

Τα λέπια είναι συνήθως μεγάλων διαστάσεων και παχιά, ξεκολλούν όμως εύκολα.

Μετά το ξύσιμο μένει μια κόκκινη στιλπνή κηλίδα που ματώνει εύκολα.

Οι δερματικές βλάβες συνοδεύονται από κνησμό στο 70% των περιπτώσεων.

 Τα πιο συχνά σημεία εμφάνισης των βλαβών είναι τα σημεία τριβής (αγκώνες, γόνατα, οσφυϊκή χώρα), το τριχωτό της κεφαλής, οι παλάμες, τα πέλματα, τα νύχια οι βλεννογόνοι υμένες και οι πτυχές.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Το άγχος, ένας τραυματισμός του δέρματος, ορισμένα φάρμακα όπως οι β-blockers και το λίθιο, το κάπνισμα, το αλκοόλ καθώς και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, είναι οι κυριότεροι παράγοντες έκλυσης ή επιδείνωσης της ψωρίασης.

Θεραπεία

Η επιλογή της αγωγής εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων καθώς και από τα σημεία εμφάνισης των βλαβών.

Κοινός στόχος όλων των θεραπειών κατά της ψωρίασης που επιλέγει ο δερματολόγος είναι η διακοπή και στη συνέχεια η ομαλοποίηση της ανανέωσης των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας.

Η τοπική αγωγή σε μονοθεραπεία ή και σε συνδυασμό για τις πιο ήπιες μορφές περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή, ανάλογα της βιταμίνης D3, ρετινοειδή και/ή κερατολυτικά.

Η συστηματική αγωγή περιλαμβάνει ρετινοειδή (ακιτρετίνη), ανοσοκαταστολείς (μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη), βιολογικές θεραπείες (efalizumab, ustekinumab, infliximab, adalimumab, etarnecept) και σε ορισμένες περιπτώσεις φωτοθεραπεία.

Η Δερμοκαλλυντική φροντίδα της ψωρίασης

Συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή, η δερμοκαλλυντική φροντίδα που στοχεύει στο ερεθισμένο ξηρό δέρμα το οποίο απολεπίζεται, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και το ηθικό του, το οποίο επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου.

Κερατολυτικά συστατικά όπως η ουρία και το σαλικυλικό οξύ, λειαίνουν το δέρμα και περιορίζουν την απολέπιση.

Ενυδατικά και φυσικά αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως ψεκασμοί με Ιαματικό Νερό περιορίζουν τον κνησμό και προστατεύουν το δέρμα από την ξηρότητα.

Η Ψωρίαση στο Φαρμακείο

Οι Καλύτερες Δερμοκαλλυντικές Συμβουλές για την Ψωρίαση

Καθαρισμός

Ο καθαρισμός των ψωριασικών βλαβών παίζει σημαντικό ρόλο: εξυγιαίνει το δέρμα απομακρύνοντας τα λέπια, χωρίς όμως να ερεθίζει το ήδη ερεθισμένο δέρμα.

Ένας σωστός καθαρισμός, προετοιμάζει άριστα το δέρμα να δεχτεί τη φαρμακευτική θεραπεία που θα ακολουθήσει.

Συνιστώνται καθαριστικά, χωρίς κλασικούς σάπωνες που αφυδατώνουν, αλλά με ενυδατικούς παράγοντες που καταπραΰνουν τους ερεθισμούς και βοηθούν στην ομαλή αποκόλληση των λεπιών, καθώς και στη ρύθμιση της κερατινοποίησης.

Χρήσιμες Συμβουλές για το Μπάνιο

Να αποφεύγουμε το σφουγγάρι, είναι προτιμότερο το πλύσιμο με τα χέρια.

Να προτιμάμε το ζεστό νερό στο μπάνιο γιατί μαλακώνει τα λέπια και αφαιρούνται ευκολότερα.

Ενυδατική-Μαλακτική Φροντίδα

Η ενυδάτωση και η καταπράυνση που μπορεί να προσφέρει ένα Ιαματικό Νερό όταν αποτελεί βασικό συστατικό της σύνθεσης του ενυδατικού-μαλακτικού σκευάσματος, αποτελούν πολύ σημαντικές δράσεις στην ψωρίαση γιατί συμμετέχουν:

• Στη ρύθμιση της κερατινοποίησης, διευκολύνοντας την αποκόλληση των λεπιών

• Στην ενίσχυση και την επανόρθωση του φραγμού της κεράτινης στιβάδας

• Στην αντιστάθμιση της ξηρότητας

• Στην καταπράυνση του κνησμού

Η επιλογή της φαρμακοτεχνικής μορφής εξαρτάται από τον εντοπισμό και την ένταση των βλαβών.

Τα ενυδατικά -μαλακτικά χρησιμοποιούνται τοπικά πολλές φορές την ημέρα, ενδιάμεσα από την τοπική φαρμακευτική αγωγή στη φάση έξαρσης. Τοπικά πρωί και βράδυ στη φάση ύφεσης των βλαβών.

Κερατολυτική Φροντίδα

Συστατικά που μειώνουν τη συνοχή των κερατινοκυττάρων και λειαίνουν την κεράτινη στιβάδα, όπως το σαλικυλικό οξύ, η ουρία και το γαλακτικό οξύ, βελτιώνουν την υπερκεράτωση που συναντάμε στις ψωριασικές βλάβες, συμμετέχουν στην ομαλοποίηση της κερατινοποίησης και ενισχύουν τη δράση της τοπικής φαρμακευτικής αγωγής.

Η περίδεση σε σημεία όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, τα χέρια και τα πέλματα μετά την εφαρμογή της αντιφλεγμονώδους και κερατολυτικής κρέμας, ενισχύει αρκετές φορές τη θεραπευτική τους δράση.

Ράνια Λέχου, Φαρμακοποιός
Διευθύντρια Εξειδικευμένων Υπηρεσιών & Εκπαίδευσης

Pierre Fabre Ελλάς Α.Ε.

 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.