fbpx

Η Επείγουσα Αντισύλληψη

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, ατύχημα με το προφυλακτικό ή αποτυχία της τακτικής ορμονικής αντισύλληψης.

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, ατύχημα με το προφυλακτικό ή αποτυχία της τακτικής ορμονικής αντισύλληψης.

- Εάν ξεχάστηκε πάνω από 12 ώρες το από του στόματος αντισυλληπτικό που περιέχει μόνο προγεστογόνα ή για περισσότερες από τρεις ώρες για άλλα από του στόματος αντισυλληπτικά.

- Εάν αποκολλήθηκε το αντισυλληπτικό διαδερμικό επίθεμα για περισσότερες από 24 ώρες, ή εάν ξεχάστηκε η αλλαγή του.

- Παράλειψη της τοποθέτησης του κολπικού δακτυλίου ή απομάκρυνσή του για περισσότερες από 3 ώρες (μπορεί να συμβεί είτε σε περίπτωση κακού χειρισμού κατά τη σεξουαλική επαφή ή σε περίπτωση δυσκοιλιότητας).

Υπάρχουν δύο ορμονικά σκευάσματα που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία για επείγουσα αντισύλληψη.

- Το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει αιθινυλοιστραδιόλη και λεβονοργεστρέλη και

- Το ulipristal acetate σε δισκίο 30 mg.

Όσο νωρίτερα ληφθεί το χάπι μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα (95% εάν ληφθεί μέσα σε 24 ώρες).

Η χρήση των ορμονικών δισκίων επείγουσας αντισύλληψης δεν πρέπει να υποκαθιστά τη χρήση της μηνιαίας συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης.

Η γυναίκα πρέπει να γνωρίζει πως η χρήση της ορμονικής επείγουσας αντισύλληψης δεν την προφυλάσσει από την ανεπιθύμητη κύηση, σε περίπτωση που έχει συνουσία χωρίς προφυλάξεις αργότερα στον ίδιο εμμηνορρυσιακό κύκλο.

Παρόλα αυτά, στις περιπτώσεις που συμβαίνει για δεύτερη φορά συνουσία χωρίς προφυλάξεις και στον ίδιο κύκλο το ζευγάρι έχει ήδη λάβει μια φορά ορμονική επείγουσα αντισύλληψη, μπορεί εκ νέου να τη χρησιμοποιήσει.

Η γυναίκα πρέπει να γνωρίζει πως στην περίπτωση που υπάρχει ήδη εγκυμοσύνη, η ορμονική επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι αποτελεσματική.

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Οι φαρμακοποιοί πρέπει να εκπαιδευθούν ώστε να δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες για τη χρήση των δισκίων επείγουσας αντισύλληψης και για την παρακολούθηση του ζευγαριού μετά από αυτήν.

Εξίσου σημαντικό είναι να γίνει γνωστό στα νέα ζευγάρια, η ευκολία στην πρόσβαση και τη χρήση, καθώς και η αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης.

Οι νέοι θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην επείγουσα αντισύλληψη, ώστε να μπορούν να την ξεκινήσουν σε περιπτώσεις ελεύθερης επαφής.

Οι φαρμακοποιοί πρέπει να εκπαιδευθούν ώστε να δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες για τη χρήση των δισκίων επείγουσας αντισύλληψης και για την παρακολούθηση του ζευγαριού μετά από αυτήν.

Βασικές πληροφορίες «κλειδιά»

- Η τακτική λήψη ενός αντισυλληπτικού σκευάσματος σε συνδυασμό με τη χρήση προφυλακτικού είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος στην πρόληψη τόσο των ανεπιθύμητων κυήσεων, όσο και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

- Τα ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ) και τα εμφυτεύματα είναι μέθοδοι επιλογής για την προώθηση της συμμόρφωσης των ασθενών.

- Έχετε στο σπίτι το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης, προκειμένου να είστε έτοιμοι στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Πώς να ανοίξετε διάλογο όταν ζητούν την επείγουσα αντισύλληψη;

Το θέμα της επείγουσας αντισύλληψης είναι συχνά δύσκολη υπόθεση.

Όταν η γυναίκα απευθύνεται για επείγουσα αντισύλληψη, ο φαρμακοποιός πρέπει να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και να την υποδεχθεί με χαμόγελο και συγκαταβατικό βλέμμα συμπάθειας.

Δώστε το σκεύασμα και προτείνετε να φέρετε ένα ποτήρι νερό, προκειμένου να ληφθεί αμέσως.

Καλό θα ήταν για την ανάπτυξη της συζήτησης να απομονώσετε την πελάτισσα σε έναν περισσότερο ιδιωτικό χώρο, προκειμένου να νιώσει ασφαλής μέσα στο περιβάλλον εχεμύθειας που θα της προσφέρετε.

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να ανοίξετε το διάλογο. Ξεκινήστε με ένα συγκεκριμένο θέμα:

«Πόσος χρόνος έχει περάσει από το περιστατικό;»

Αφού εξηγήσετε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την επείγουσα αντισύλληψη, ρωτήστε την αν παρακολουθείται από κάποιον γυναικολόγο, αν ακολουθεί κάποια συστηματική μέθοδο αντισύλληψης και να επισημάνετε την αξία της χρήσης των προφυλακτικών, για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η λεκτική και η μη λεκτική σας επικοινωνία

- Να θυμάστε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζεστε από τις προσωπικές σας πεποιθήσεις ή προκαταλήψεις.

- Ακούστε την πελάτισσα, δείξτε τη διάθεσή σας να μοιραστείτε το πρόβλημά της, ακόμα και με τη γλώσσα του σώματος.

- Μη σταυρώνετε τα χέρια σας, μην παίζετε με το στυλό, πάρτε το βλέμμα σας από την οθόνη του υπολογιστή σας.

- Τοποθετήστε τα χέρια σας πάνω στον πάγκο και να την παρακολουθείτε ήρεμα χωρίς επιμονή, αν σας φαίνεται ντροπαλή.

- Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις και όχι επιστημονικούς όρους.

- Ρυθμίστε τον τόνο της φωνής σας, ώστε να εναρμονίζεται με τον δικό της.

Ολοκληρώστε τη συζήτηση ρωτώντας ευγενικά:

«Θα θέλατε να συζητήσουμε για κάτι άλλο;»

Και, πάνω απ' όλα, να θυμάστε να δίνεται ενημερωτικά φυλλάδια, όπως:

«Επείγουσα αντισύλληψη: το χάπι της επόμενης ημέρας».

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.