fbpx

Η Αντισύλληψη στην Εφηβεία

Μια περίπτωση του πάγκου: «Το χάπι δεν είναι για μένα!»

«Ο γυναικολόγος μου έγραψε το χάπι, αλλά πάντα ξεχνάω να το πάρω τη σωστή ώρα!»

«Μπορείτε να βάλετε ειδοποίηση στο κινητό σας τηλέφωνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα».

«Ναι, αλλά συχνά βγαίνω έξω και δεν το ακούω»

«Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως διαδερμικά επιθέματα, εμφυτεύματα ή το σπιράλ».

«Το σπιράλ είναι για τη μητέρα μου! Εγώ θέλω να κάνω παιδιά αργότερα!»

«Το σπιράλ είναι παρεξηγημένο, δεν προκαλεί στειρότητα. Μόλις το αφαιρέσετε, είστε και πάλι γόνιμη. Συζητήστε το με τον γιατρό σας».

Η πλειοψηφία των εφήβων που έχουν για πρώτη φορά σεξουαλική επαφή, είναι συνήθως χωρίς τη λήψη προφύλαξης, χωρίς αντισύλληψη ή με ανασφαλή μέτρα αντισύλληψης.

Η πλειοψηφία των εφήβων που έχουν για πρώτη φορά σεξουαλική επαφή, είναι συνήθως χωρίς τη λήψη προφύλαξης, χωρίς αντισύλληψη ή με ανασφαλή μέτρα αντισύλληψης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), οι σεξουαλικές συνήθειες των Ελλήνων εφήβων διαμορφώνονται ως εξής:

- Το 20% των εφήβων έχουν ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία έως τα 16 έτη.

- Από τους σεξουαλικά δραστήριους έφηβους, το 10% δε χρησιμοποιεί καμία αντισυλληπτική μέθοδο, το 39% χρησιμοποιεί αναξιόπιστες μεθόδους, όπως οι μέθοδοι ρυθμού ή απόσυρσης, το 51% χρησιμοποιεί προφυλακτικό και μόνο 5% χρησιμοποιεί το «χάπι».

Το χαμηλό επίπεδο γνώσεων στον τομέα της αντισύλληψης, προκύπτει τόσο από την έλλειψη σχολικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, όσο και από τη φτωχή επικοινωνία με την οικογένεια και εξηγεί τη συμπεριφορά αυτή των εφήβων.

Μέθοδοι αντισύλληψης

Η πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης

Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι σημαντική, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης, η οποία θα εξασφαλίσει τη συνέπεια και συνέχεια στη χρήση.

Η μέθοδος αντισύλληψης που επιλέγεται, πρέπει να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ελάχιστα δεσμευτική και εύκολα διαχειρίσιμη, που αποτελεί και το βασικό κριτήριο για τη συμμόρφωση της έφηβης, με βάση τις προτιμήσεις της και τον τρόπο ζωής της.

Επειδή καμία αντισυλληπτική μέθοδος δεν είναι ιδανική, η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που εξατομικεύεται σε κάθε γυναίκα και ανταποκρίνεται τόσο στις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού της, όσο και στον τρόπο ζωής της.

Αναμφισβήτητα, το προφυλακτικό αποτελεί ιδανικό μέτρο προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα απέναντι στις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές των εφήβων (περιστασιακή ερωτική επαφή, συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων), αλλά και τις ανεπιθύμητες κυήσεις.

Ωστόσο, από τα λάθη χειρισμού, που είναι συχνότερα μεταξύ των νεαρών εφήβων, δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματική αντισύλληψη.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η εκπαίδευση για τη σωστή εφαρμογή του προφυλακτικού.

Πρέπει να ενημερώσουμε την έφηβη, ότι αν για οποιοδήποτε λόγο σπάσει το προφυλακτικό, μπορεί να απευθυνθεί στον φαρμακοποιό, προκειμένου να πάρει αμέσως το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης, για την πρόληψη πιθανής εγκυμοσύνης.

Τα αντισυλληπτικά που χορηγούνται από του στόματος αποτελούν μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης, όταν λαμβάνονται συστηματικά.

Τα Αντισυλληπτικά χάπια

Είναι δισκία που περιέχουν τεχνητές γυναικείες ορμόνες και ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περίοδο, μειώνουν το αίμα σε κάθε περίοδο και μειώνουν τους πόνους της περιόδου (δυσμηνόρροια).

Τα αντισυλληπτικά που χορηγούνται από του στόματος αποτελούν μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης, όταν λαμβάνονται συστηματικά.

Αν και θεωρητικά το ποσοστό αποτυχίας είναι 0,1%, στην πραγματικότητα το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται στο 2-3%, εξαιτίας της μη λήψεως δισκίων ή της αποτυχίας επανέναρξης της θεραπείας μετά το κενό διάστημα των επτά ημερών που μεσολαβεί ανάμεσα σε κάθε χάπι.

Άλλες μέθοδοι αντισύλληψης

Τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα είναι μικροί, ελαστικοί ράβδοι που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα. Αργά αλλά σταθερά αποδεσμεύουν προγεστερόνη.

Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα). Πρόκειται για πλαστική ράβδο σε σχήμα Τ, που περιέχει χαλκό ή λεβονοργεστρέλη.

Τοποθετείται από τον γυναικολόγο μέσα στη μήτρα και προκαλεί αντίδραση ξένου σώματος μέσα στο ενδομήτριο και έτσι αφενός εμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αφετέρου εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.

Διαδερμικά συστήματα αντισύλληψης και ορμονικοί κολπικοί δακτύλιοι, είναι δύο μορφές αντισύλληψης που άρχισαν να χρησιμοποιούνται κατά την τελευταία εικοσαετία.

Ένα αυτοκόλλητο έχει διάρκεια δράσης 7 ημερών. Κάθε κύκλος ολοκληρώνεται με 3 διαδερμικά αυτοκόλλητα και ένα 7ήμερο διάλειμμα.

Οι συμβουλές σας

Πιάστε τον ρυθμό των εφήβων

«Ξεχνάω να παίρνω το χάπι»

Μπορείτε να συνδυάσετε τη λήψη του αντισυλληπτικού δισκίου με μία καθημερινή σας συνήθεια, όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών.

Επίσης θα ήταν χρήσιμο να βάλετε μία ηχητική ειδοποίηση στο κινητό σας τηλέφωνο.

Είναι απαραίτητο το αντισυλληπτικό χάπι να λαμβάνεται την ίδια ώρα, κάθε ημέρα.

Χωρίς ακρίβεια και πειθαρχία στη λήψη του, η αντισυλληπτική του δράση μειώνεται ή ακυρώνεται.

«Πότε μπορώ να σταματήσω τα αντισυλληπτικά δισκία;»

Μπορείτε να σταματήσετε τη λήψη, όποτε επιθυμείτε. Η διακοπή θα πρέπει να γίνεται αφού ολοκληρωθεί η λήψη της συσκευασίας που ήδη λαμβάνεται.

Δεν θα πρέπει να διακόψετε τη λήψη των δισκίων πριν την ολοκλήρωση της συσκευασίας, γιατί μπορεί να προκληθεί ανώμαλη κολπική αιμορραγία.

Εξαίρεση αποτελεί ή εμφάνιση κάποιας από τις καταστάσεις που απαιτούν την άμεση διακοπή τη λήψης αντισυλληπτικών δισκίων.

Είναι σημαντικό ο φαρμακοποιός να ενημερώσει τη νεαρή έφηβη ότι το κάπνισμα αντενδείκνυται με τη λήψη αντισυλληπτικών, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου, όπως ιστορικό φλεβίτιδας, διαβήτη ή υπέρτασης.

Απαντώντας στις αντιρρήσεις και φόβους των ασθενών

«Καπνίζω»

Είναι σημαντικό ο φαρμακοποιός να ενημερώσει τη νεαρή έφηβη ότι το κάπνισμα αντενδείκνυται με τη λήψη αντισυλληπτικών, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου, όπως ιστορικό φλεβίτιδας, διαβήτη ή υπέρτασης.

Η σύσταση για προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος είναι απαραίτητη.

«Θα παχύνω»

Αύξηση του βάρους του σώματος αναφέρεται συχνά, ως παρενέργεια της λήψης των συνδυασμένων αντισυλληπτικών δισκίων, και πολλές γυναίκες, αλλά και γιατροί, πιστεύουν ότι υπάρχει τέτοια συσχέτιση.

Ο προβληματισμός αυτός μπορεί να αποτρέψει τη χρήση των αντισυλληπτικών ή να οδηγήσει στη διακοπή τους.

Αυτό που πρέπει να προτείνουμε στην έφηβη, είναι να υιοθετήσει μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κεκορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, και να συμπεριλάβει την άσκηση στον τρόπο ζωής της.

Επίσης, για όσες γυναίκες λαμβάνουν σκευάσματα που περιέχουν οιστραδιόλη μπορεί η αύξηση του βάρους να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών, λόγω της δράσης της στο σύστημα ρενίνης – αγγειοτενσίνης - αλδοστερόνης.

Στην περίπτωση αυτή, μία δίαιτα χαμηλή στην πρόσληψη αλατιού και η αυξημένη λήψη υγρών θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

«Θα με κάνει στείρα»

Τo 34% των γυναικών ηλικίας 15-20 ετών πιστεύουν ότι το χάπι μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Μετά τη διακοπή της αντισυλληπτικής μεθόδου γίνεται πλήρης επάνοδος της φυσιολογίας και της γονιμότητας της γυναίκας.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι για ένα σύντομο διάστημα μετά τη διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών, οι πιθανότητες σύλληψης είναι στατιστικά αυξημένες.

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.