fbpx

Αντισύλληψη - Όσα Πρέπει να Γνωρίζουμε για μια Σωστή Συμβουλή

Μέθοδους αντισύλληψης θεωρούμε όλες τις τεχνικές που επιτρέπουν σε ένα ζευγάρι να ελέγχει τη γονιμότητά του ή απλώς να απολαμβάνει το σεξ χωρίς τον φόβο ανεπιθύμητης σύλληψης.

Ιδανική αντισύλληψη δεν υπάρχει και κάθε μέσο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Αντισύλληψη - Όσα Πρέπει να Γνωρίζουμε για μια Σωστή Συμβουλή

Εκτός από τις μεθόδους που ονομάζονται «φυσικές», όπως η αποχή διείσδυσης, η απόσυρση πριν την εκσπερμάτωση και η μη αναστρέψιμη στείρωση, υπάρχουν αντισυλληπτικές μέθοδοι για την παρεμπόδιση της ωορρηξίας ή εμφυτεύματα, χάπια «της επόμενης ημέρας» για επείγουσα αντισύλληψη, σπερματοκτόνα για να σκοτώσουν το σπέρμα ή για να το εμποδίσουν να φτάσει το ωάριο για γονιμοποίηση, αρσενικό ή θηλυκό προφυλακτικό, το διάφραγμα…

Συνδυασμένη από του στόματος αντισύλληψη.

Τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά (ΣΣΑ), συνδυάζουν ένα οιστρογόνο με ένα προγεσταγόνο.

Αναστέλλουν την ωορρηξία, προκαλώντας αρνητική ανάδραση στην έκκριση των γοναδοτροπινών της υπόφυσης, αλλά και επιδρώντας στη μεταφορά του ωαρίου, στην ανάπτυξη του ενδομητρίου και στην αύξηση ρευστότητας της βλέννας του τραχήλου της μήτρας.

Υπάρχουν διάφορες γενιές και διάφορες δοσολογίες.

Η συνήθης ακολουθία χορήγησης είναι ένα δισκίο την ημέρα για 21 ημέρες, με διακοπή 7 ημέρες (κατά την έμμηνο ρύση), και επαναλαμβάνοντας μια σειρά λήψης για 21 ημέρες, κ.ο.κ.

Ορισμένα χάπια χορηγούνται συνεχώς.

Ενδείκνυνται για γυναίκες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αξιόπιστη αντισύλληψη, έχουν γεννήσει τουλάχιστον πριν από έξι εβδομάδες και δεν θηλάζουν.

Οι αντενδείξεις τους είναι πολυάριθμες:

Παρουσία ή ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, αρτηριακή θρόμβωση ή σημάδια θρόμβωσης, εστιακού τύπου ημικρανία με αύρα, παράγοντας αρτηριακής θρόμβωσης, καρκίνος του μαστού ή του ενδομητρίου, ανωμαλίες του ήπατος που σχετίζονται με οξεία ή χρόνια ηπατοκυτταρική νόσο, κ.λπ.

Η γενική ανοχή της αντισύλληψης εκτιμάται μεταξύ του τρίτου και του έκτου μηνός λήψης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρούνται μερικές φορές κατά την έναρξη της θεραπείας (ναυτία, έμετος, ευαισθησία στο στήθος, αίσθημα βάρους στα πόδια, υπερτρίχωση, ευερεθιστότητα) είναι παροδικές.

Άλλα πιο σοβαρά συμπτώματα (ακμή, αμηνόρροια, ημικρανίες, υπέρταση, μασταλγία, αύξηση του σωματικού βάρους, κολπική αιμορραγία), οδηγούν στο να προσαρμοστεί η θεραπεία ή να καταφύγουμε σε άλλη μέθοδο αντισύλληψης ή σε άλλα σκευάσματα ΣΣΑ.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο λόγος οφέλους/κινδύνου των ΣΣΑ παραμένει ευνοϊκός, ανεξάρτητα από τη σύνθεση, και επιβάλλεται να τηρηθούν οι αντενδείξεις και οι προφυλάξεις για χρήση.

Προγεσταγόνα για την από του στόματος αντισύλληψη.

Εάν τα προγεσταγόνα σε υψηλή δόση εμποδίζουν την ωορρηξία, όπως και ένα ΣΣΑ, σε χαμηλές δόσεις προκαλούν πάχυνση των εκκρίσεων του τραχήλου της μήτρας.

Η λήψη προγεσταγόνων προκαλεί διαταραχές του κύκλου, κηλίδες αίματος, μαστοδυνία και πυελικό πόνο, αλλά προτιμώνται στην περίπτωση αντενδείξεων αγγειακών, καρδιακών και /ή μεταβολικών των ΣΣΑ.

Τα προγεσταγόνα εκθέτουν το άτομο σε πιθανή αύξηση βάρους με κατακράτηση υγρών, επιδείνωση φλεβικής ανεπάρκειας, δυσμηνόρροια και απρόβλεπτη αμηνόρροια.

Δεν υπάρχει μεταβολικός κίνδυνος κατά τη χορήγησή τους, ούτε απαιτείται βιολογική παρακολούθηση.

Ενδομήτριες συσκευές ("sterilets").

Μια ενδομήτρια συσκευή είναι μια αντισυλληπτική συσκευή που εισάγεται από ιατρό ή μαία μέσα σε λίγα λεπτά στη μήτρα και απομακρύνεται εύκολα.

Οι αντενδείξεις για τη χρήση της είναι κατά κύριο λόγο δυσμορφίες ή παθολογικές καταστάσεις της μήτρας.

Ανάλογα με το μοντέλο, το sterilet μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για 3 έως 5 χρόνια, μερικές φορές και περισσότερο, με ετήσιο έλεγχο.

Τα sterilets χαλκού έχουν μήκος περίπου 3,5 εκατοστά και συνήθως έχουν σχήμα «Τ».

Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό με ένα ή περισσότερα χιτώνια χαλκού, που φέρει το ενεργό μέρος της συσκευής.

Στο ενδομήτριο, το sterilet προκαλεί μια χρόνια φλεγμονώδη απόκριση, αποτρέποντας την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, ενώ ο χαλκός είναι τοξικός για τα σπερματοζωάρια.

Η αποτελεσματικότητά του είναι ανάλογη της επιφάνειας χαλκού της συσκευής.

Είναι άμεσα δραστικό, από την ημέρα της εισαγωγής του και μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι 5 ημέρες μετά τη θεωρητική ημερομηνία ωορρηξίας (19η ημέρα του κύκλου).

Το ορμονικό sterilet είναι μια συσκευή που παρέχει μικρή ποσότητα προγεστερόνης.

Προκαλεί μια τοπική φλεγμονώδη δράση, πυκνώνει τις εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας (ορμονική δράση) και επίσης έχει και θεραπευτική δράση (μείωση της διάρκειας και του όγκου της έμμηνου ρύσης καθώς και τις επώδυνες συσπάσεις της).

Είναι κατάλληλο για γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, γι’ αυτήν την τελευταία θεραπευτική του δράση.

Ωστόσο, έχει τις ίδιες παρενέργειες, όπως τα αντισυλληπτικά προγεσταγόνου από του στόματος και φυσικά και τις ίδιες αντενδείξεις (φλεβίτιδα, πνευμονική εμβολή, καρκίνο του μαστού, ενδομητρίου ή ωοθηκών, όγκου ήπατος, οξείας ηπατικής νόσου).

Η γενική ανοχή της αντισύλληψης εκτιμάται μεταξύ του τρίτου και του έκτου μηνός λήψης.

Διαφράγματα και καπάκια του τραχήλου της μήτρας.

Διάφραγμα και καπάκι του τραχήλου της μήτρας είναι δύο γειτονικές συσκευές, από πυρίτιο ή λάτεξ, που η γυναίκα τοποθετεί στον τράχηλο για να παρεμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος.

Τοποθετούνται έως και 2 ώρες πριν από την επαφή, παραμένουν στη θέση τους για 8 ώρες και αφαιρούνται το αργότερο εντός 24 ωρών από τη σεξουαλική επαφή.

Αυτές οι επαναχρησιμοποιούμενες συσκευές έχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα, σε συνδυασμό με ένα σπερματοκτόνο.

Το τραχηλικό καπάκι δεν είναι αποτελεσματικό σε μια γυναίκα που έχει ήδη γεννήσει, επειδή καλύπτει λιγότερο τον τράχηλο.

Οι συσκευές αυτές προτείνονται από ιατρό ή μαία και διανέμονται στα φαρμακεία.

Τα Σπερματοκτόνα

Τα σπερματοκτόνα αδρανοποιούν ή σκοτώνουν το σπέρμα.

Υπάρχουν σε μορφή κρέμας, κολπικού υπόθετου ή κάψουλας, που εισάγεται στον κόλπο και χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση σε συνδυασμό με ένα προφυλακτικό (αρσενικό ή θηλυκό) ή με διάφραγμα ή τραχηλικό καπάκι.

Η ανοχή τους είναι ικανοποιητική, πωλούνται χωρίς συνταγή και η αποτελεσματικότητά τους (15% έως 30% αποτυχίες), εξαρτάται από τις συνθήκες χρήσης.

Τα υπόθετα πρέπει να λιώσουν στον κόλπο για τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν αρχίσει η δράση τους, ενώ οι κρέμες μπορούν να εφαρμοστούν λίγο πριν τη σεξουαλική επαφή.

Η διάρκεια της δράσης κυμαίνεται από 4 ώρες για τα υπόθετα, έως 8-10 ώρες για τις κρέμες.

Προσοχή να μην γίνει, αμέσως μετά την επαφή και για 1 τουλάχιστον ώρα, κολπικό ντους και να μην χρησιμοποιηθεί σαπούνι για 6 έως 8 ώρες (αδρανοποιεί το σπερματοκτόνο).

Παρομοίως, τα σπερματοκτόνα μπορούν να αδρανοποιηθούν με ενδοκολπικά φάρμακα πχ αντιμυκητιακές κρέμες.

Τα Προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά, αρσενικά ή θηλυκά, εμποδίζουν τη διέλευση του σπέρματος στον κόλπο και τη γονιμοποίηση.

Είναι ανεκτά, εκτός από αλλεργίες από λάτεξ που οδηγούν σε υποχρεωτική χρήση των προφυλακτικών από πολυουρεθάνη, και παρέχουν προστασία κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.

Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, δίνουν μόνο 2% αποτυχίες για το ανδρικό προφυλακτικό και 5% για το θηλυκό.

Στην πράξη, ωστόσο, οι αποτυχίες μπορούν να φθάσουν το 20% για το πρώτο και το 15% για το δεύτερο.

Τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται σε κάθε συνουσία, ανεξάρτητα από τον χρόνο του κύκλου και δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμα.

Το γυναικείο προφυλακτικό μπορεί να τοποθετηθεί αρκετές ώρες πριν από την επαφή.

Τα προφυλακτικά μπορεί να συνδυαστούν με μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης και δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα αντρικό και θηλυκό προφυλακτικό.

Επείγουσα Αντισύλληψη

Η εν λόγω ορμονική αντισύλληψη «έκτακτης ανάγκης» δεν είναι μια μέθοδος άμβλωσης.

Χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά από την επαφή, χωρίς ή με ανεπαρκή προστασία, και παρεμποδίζει ή αναβάλλει την ωορρηξία.

Αυτή η μέθοδος θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και δεν πρέπει να αντικαθιστά τις συνήθεις μεθόδους αντισύλληψης.

Δύο είδη φαρμάκων έχουν εγκριθεί με αυτή την ένδειξη και προτείνονται από φαρμακοποιούς ή νοσηλευτές:

- Τα σκευάσματα με βάση τη λεβονοργεστρέλη (NorLevo 1,5 mg) θα πρέπει να λαμβάνoνται όσο το δυνατόν νωρίτερα, κατά προτίμηση εντός 12 ωρών μετά τη σεξουαλική επαφή, χωρίς χρήση προφυλακτικού μέσου, και όχι αργότερα των 72 ωρών (3 ημερών) μετά τη σεξουαλική επαφή, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του εμμηνορροϊκού κύκλου.

- Η Ulipristal Acetate (EllaOne 30 mg) χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν συντομότερα, όχι όμως αργότερα από 120 ώρες (5 ημέρες) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου, σε οποιαδήποτε φάση του καταμήνιου κύκλου.

Το EllaOne, σε αντίθεση με τη λεβονοργεστρέλη, μπορεί να καθυστερήσει τη ρήξη των ωοθυλακίων για τουλάχιστον 5 ημέρες, ακόμη και όταν λαμβάνεται αμέσως πριν από την προγραμματισμένη ωοθυλακιορρηξία, διάστημα κατά το οποίο ο κίνδυνος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι μέγιστος.

Η Ευρωπαϊκή Διαιτησία επιβεβαίωσε ότι ο λόγος οφέλους/κινδύνου της επείγουσας αντισύλληψης παραμένει ευνοϊκός, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος της γυναίκας.

Και τα δύο φάρμακα έχουν εξαιρετική ανοχή.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.