fbpx

Τεστ Εγκυμοσύνης

Την σημερινή εποχή η γυναίκα πλέον μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά εάν είναι έγκυος ή όχι, χρησιμοποιώντας ένα έγκυρο τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι της (κατ’ οίκον) κατόπιν συμβουλής του φαρμακοποιού της.

Ασφαλώς, σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί το γυναικολόγο της για περαιτέρω οδηγίες. Παρ’ όλα αυτά, η διάγνωση που γίνεται με έγκυρα τεστ εγκυμοσύνης δεν μπορεί παρά να είναι αληθής.

Όταν η αγωνία κορυφώνεται...

Η αγωνία μίας γυναίκας, είτε επιθυμεί να μείνει έγκυος είτε όχι, είναι ιδιαίτερα υψηλή και με την υποψία και μόνο μιας εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά τα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης στα πρώτα της στάδια (πρησμένο στήθος, «πονάκια» ή κράμπες χαμηλά στην κοιλιά, κόπωση κ.λπ.), είναι τα ίδια με αυτά κατά την αναμονή της εμμήνου ρύσης.

Η αγωνία κορυφώνεται ιδιαίτερα 2-3 ημέρες πριν από την αναμενόμενη έμμηνο ρύση και είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο οι γυναίκες να επιμένουν εκείνες τις ημέρες να τους δώσει ο φαρμακοποιός τους άμεσα ένα τεστ εγκυμοσύνης, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι τα έγκυρα τεστ δίνουν αποτελέσματα με ακρίβεια 99% και άνω μόνο μετά την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

Ο Ρόλος του Φαρμακοποιού - Συμβούλου:

Ο ρόλος του φαρμακοποιού ξεκινάει πολύ πριν συστήσει στην ενδιαφερόμενη το τεστ εγκυμοσύνης που θα χρησιμοποιήσει. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες νιώθουν αμηχανία όταν ζητούν ένα τεστ εγκυμοσύνης και έχει παρατηρηθεί ότι συχνά χρονοτριβούν στο φαρμακείο, προκειμένου να μην υπάρχουν τριγύρω άλλοι πελάτες όταν θα ζητήσουν το τεστ.

Συχνά επίσης νιώθουν ντροπή ή αμηχανία να ρωτήσουν πώς λειτουργεί το τεστ και πότε θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν.

Είναι επομένως σημαντικό να κάνει ο φαρμακοποιός τη γυναίκα να αισθανθεί άνετα και να την ενημερώσει με απλά λόγια για τη χρήση του τεστ, σεβόμενος την αγωνία και την ανησυχία της. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που γειτονικά φαρμακεία παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στις πωλήσεις τους σε τεστ εγκυμοσύνης.

Ακόμη πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να ρωτήσει ο φαρμακοποιός την ενδιαφερόμενη πελάτισσά του σε ποια ημέρα καθυστέρησης βρίσκεται.

Η σημασία της ερώτησης «σε ποια ημέρα καθυστέρησης βρίσκεστε;»

Τα έγκυρα τεστ που:

  • Ενδιαφέρονται για την αξιοπιστία τους,
  • Σέβονται τις γυναίκες που βρίσκονται σε αγωνία και
  • Δεν επιθυμούν να εκθέσουν το φαρμακοποιό που τα προτείνει:

Γράφουν ξεκάθαρα στη συσκευασία τους «από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης», καθώς όπως αναρίθμητες μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει η ασφαλής διάγνωση μίας εγκυμοσύνης με τεστ ούρων γίνεται μόνο από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης και ύστερα.

Τεστ Εγκυμοσύνης

Η επιστημονική εξήγηση της χρονικής αυτής επισήμανσης βρίσκεται στα επίπεδα της ορμόνης hCG, τα οποία μετρούν όλα τα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται κατ’ οίκον.

Ορμόνη hCG

Η ορμόνη hCG (χοριακή γοναδοτροπίνη) είναι μία πρωτεϊνική ορμόνη που ανιχνεύεται στα ούρα μίας γυναίκας όταν είναι έγκυος.

Η παραγωγή της hCG ξεκινά στις αρχές μίας εγκυμοσύνης, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη, πριν ακόμη από την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα. Η είσοδος της hCG στη μητρική λειτουργία γίνεται με την εμφύτευση του ωαρίου, η οποία συμβαίνει περίπου στην 21η ημέρα του κύκλου.

Η μικρή αυτή ποσότητα που εισέρχεται στη μητρική λειτουργία την 21η ημέρα του κύκλου ((<5 mIU/ml στον ορό του αίματος ή το πλάσμα) είναι ανεπαρκής για να ανιχνευθεί από τα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται στο σπίτι.

Στη συνέχεια, η συγκέντρωση της hCG αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, διπλασιαζόμενη κάθε δύο ημέρες. Περί την 28η ημέρα, η στατιστικά μέση τιμή της hCG είναι περίπου 100 mIU/ml.

Αυξημένη hCG μπορεί να εμφανισθεί, όμως, και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Πρόωρη αποβολή (early pregnancy loss) – όταν η μήτρα αποβάλλει το έμβρυο.
  • Βιοχημική κύηση (biochemical pregnancy) – όταν δεν γίνεται επιτυχής εμφύτευση του εμβρύου (γονιμοποιημένου ωαρίου) στη μήτρα.
    Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά των ανωτέρω περιπτώσεων αθροιστικά είναι μεγαλύτερα του 50%. Οι παραπάνω περιπτώσεις χαρακτηρίζονται στη βιβλιογραφία και ως αιτίες «ψευδούς ελπίδας εγκυμοσύνης» (false-hopes of pregnancy), καθώς οι γυναίκες, κάνοντας ένα τεστ που αναφέρει ότι δίνει αποτέλεσμα πριν από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης, λαμβάνουν θετικό αποτέλεσμα που όμως είναι ψευδές.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα συχνές και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Όπως έχει αποδειχθεί μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες στις οποίες συνέβη κάτι τέτοιο δεν το γνώριζαν ούτε και το έμαθαν ποτέ.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό ο φαρμακοποιός - σύμβουλος να τα γνωρίζει όλα αυτά και να μη εκθέτει τη γυναίκα σε επιπλέον αγωνία ή και σε αμφισβήτηση της ικανότητάς της να κυοφορήσει, όπως ακριβώς και οι γυναικολόγοι που γνωρίζουν όλες αυτές τις λεπτομέρειες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα έγκυρα τεστ εγκυμοσύνης προτείνουν να γίνεται το τεστ από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης και μετά και όχι πριν από αυτήν, ούτως ώστε να γίνεται διάγνωση μιας πραγματικά βιώσιμης κλινικής εγκυμοσύνης και να μην έχουμε ψευδή αποτελέσματα.

Αν λοιπόν επιλογή σας είναι να «λέτε πάντα την αλήθεια» στις γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λόγω αναμονής εγκυμοσύνης, ρωτήστε πρώτα «σε ποια ημέρα καθυστέρησης» βρίσκονται, όπως κάνουν και οι γυναικολόγοι.

Στη συνέχεια, προτείνετε στην πελάτισσά σας ένα έγκυρο και δοκιμασμένο τεστ, χαμογελώντας της και βεβαιώνοντάς την ότι θα είστε στο πλευρό της για οποιαδήποτε απορία έχει.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.