fbpx

Οι Μικροί Πόνοι στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Η Ερώτηση στο Φαρμακείο:

«Στο τέλος της μέρας έχω έναν οξύ πόνο στην πλάτη σα μαχαιριά! Θα ήθελα να πάρω ένα παυσίπονο για να ανακουφιστώ, αλλά είμαι στον 8ο μήνα της κύησης.
Τι με συμβουλεύετε να κάνω;»

Η Απάντησή σας Μπορεί να Είναι:

«Θα μπορούσατε να πάρετε παρακεταμόλη, η οποία όταν καταναλωθεί με σύνεση δεν βλάπτει το έμβρυο, αλλά σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πάρετε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη.

Ο πόνος της πλάτης συνδέεται με το βάρος που έχετε πάρει και θα σας βοηθούσε αν προσέχατε τη στάση σας κατά τη διάρκεια της μέρας, να φροντίζετε να μην στέκεστε πολύ ώρα όρθια, και όταν κάθεστε πάντα να στηρίζετε την πλάτη σας.»

Ο πόνος της πλάτης συνδέεται με το βάρος που έχετε πάρει.

Η παρακεταμόλη στις συνήθεις δόσεις και για μικρής διάρκειας χορήγηση αποτελεί το αναλγητικό εκλογής σε όλα τα τρίμηνα της κύησης.

Η χορήγηση ασπιρίνης κατά την κύηση έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στην ιατρική κοινότητα.

Η βραχείας διάρκειας χορήγησή της και σε μικρές δόσεις στην αρχή της κύησης, δεν συνοδεύεται από εμβρυϊκές ανωμαλίες.

Η χρόνια όμως χρήση της, ακόμη και σε κανονικές δόσεις, απειλεί σοβαρά τη μητέρα και το έμβρυο, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Γενικά λοιπόν, καλό θα ήταν να αποφεύγεται στην κύηση.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά (π.χ. ιβουπροφαίνη, ινδομεθακίνη κ.λπ.) πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο, καθότι προκαλούν προβλήματα στο έμβρυο.

Επίσης, τα ναρκωτικά αναλγητικά (π.χ. κωδεΐνη) είναι επικίνδυνα τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της κυήσεως.

Τέλος, τα ηρεμιστικά (π.χ. διαζεπάμη), τα υπνωτικά και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) αντενδείκνυνται στην κύηση.

Κράμπες

Οι μυϊκές κράμπες αφορούν των 10% των εγκύων γυναικών και συνδέονται με την αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος των κάτω άκρων.

Τα συμπτώματα αυτά φαίνεται να οφείλονται σε διατροφική ανεπάρκεια βιταμίνης Β6, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη ενός διατροφικού συμπληρώματος, που έχει συνδυασμό βιταμίνης Β6 και μαγνησίου.

Συμβουλέψτε την Έγκυο που Αντιμετωπίζει Μυοσκελετικά Προβλήματα Λόγω της Κύησης

Δώστε προσοχή στον τρόπο που ξαπλώνετε και στον τρόπο που σηκώνεστε από το κρεβάτι.

Προτείνετε:

- Ανάπαυση και επαρκείς ώρες ύπνου.

- Δώστε προσοχή στον τρόπο που ξαπλώνετε και στον τρόπο που σηκώνεστε από το κρεβάτι, αλλά και στον τρόπο που αλλάζετε θέσεις ενώ είστε ξαπλωμένη.

- Εφαρμόστε μία θερμοφόρα στο σημείο που πονάτε, καθώς η ζέστη θα σας ανακουφίσει.

- Ακολουθήστε μίας ήπιας μορφής άσκηση, όπως είναι το περπάτημα, η κολύμβηση, το ποδήλατο (σταθερό) και κάποιο πρόγραμμα aerobic ειδικό για εγκύους.

Αποφύγετε:

• Απότομες κινήσεις, στροφές της σπονδυλικής στήλης, να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, να παραμένετε πολύ ώρα σε όρθια ή καθιστή θέση.

• Μην φοράτε ψηλά παπούτσια.

• Μην πάρετε παραπάνω βάρος από το επιτρεπόμενο.

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων