fbpx

Δώστε τη Συμβουλή σας στη Μητέρα που Θηλάζει

Ο θηλασμός του βρέφους είναι μια διαδικασία που βασίζεται στο ένστικτο.

Παρόλα αυτά, οι πρώτες ημέρες, ειδικά για τις μητέρες που δεν έχουν ξαναθηλάσει είναι λίγο δύσκολες, μέχρι να βρεθεί ένας ρυθμός ανάμεσα στη μαμά και το μωρό.

Η συμβουλή σας προς την αγχωμένη θηλάζουσα είναι για μια ακόμα φορά πολύτιμη.

Είναι Σημαντικό να Γνωρίζετε Ότι:

• Για την ιδανική ανάπτυξη του βρέφους, συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τουλάχιστον για ένα εξάμηνο η αποκλειστική διατροφή του μωρού με μητρικό γάλα.

Το μητρικό γάλα προστατεύει το νεογέννητο από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις μολύνσεις στο αναπνευστικό, μειώνει τον κίνδυνο για αλλεργίες, ενώ παίζει πιθανότατα και έναν ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

• Το πρωτόγαλα είναι το γάλα που βγαίνει από το στήθος τις πρώτες ημέρες του θηλασμού.

Είναι λιγότερο πλούσιο σε λιπίδια και λακτόζη, αλλά είναι πιο πλούσιο σε ανοσοικανά κύτταρα, σε ολιγοσακχαρίδια και σε πρωτεΐνες.

• Η υπεραιμία των μαστών μετά τον τοκετό είναι μια φυσιολογική κατάσταση που δημιουργείται από τη συσσώρευση γάλατος.

Η παθολογική όμως υπεραιμία είναι αποτέλεσμα ενός οιδήματος λόγω της απότομης διακοπής του θηλασμού.

Οι μαστοί είναι πιο σκληροί, πιο ζεστοί, πονάνε περισσότερο και το γάλα δεν ρέει.

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα.

Η μαστίτιδα είναι μόλυνση του στήθους που οφείλεται στη μείωση ή και διακοπή του θηλασμού και εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, ένα έντονο κάψιμο στο στήθος και πυρετό.

Δώστε τη Συμβουλή σας στη Μητέρα που Θηλάζει

Η Πολύτιμη Συμβουλή σας στις Πιο Συχνές Απορίες

Οι μητέρες έρχονται στο φαρμακείο και κάνουν πολυάριθμες ερωτήσεις.

Τις περισσότερες φορές αρκεί απλά να τις καθησυχάσετε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι σημαντικό να μπορείτε να παραπέμψετε την ασθενή σας σε συμβούλους θηλασμού στην περιοχή σας για να τους παρέχουν μεγαλύτερη βοήθεια.

Ας δούμε ποιες είναι οι συχνότερες απορίες τους:

«Ποιες είναι οι Αντενδείξεις του Θηλασμού;»

Υπάρχουν ελάχιστες αντενδείξεις για να μην θηλάσει μια μητέρα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να θηλάσει ακόμα και όταν ακολουθεί μια φαρμακευτική αγωγή.

«Κάθε Πότε Πρέπει να Θηλάζω και για Πόση Ώρα;»

O κανόνας είναι όποτε πεινάει το μωρό, δηλαδή περίπου ανά 3-4 ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του βρέφους.

Ο θηλασμός λειτουργεί με το νόμο της ζήτησης και της προσφοράς.

Αν η μητέρα δεν θηλάζει συχνά και παραλείπει γεύματα, θα οδηγηθεί σε πρόωρη μείωση του γάλακτος και θα έχει πιο συχνούς πόνους στο στήθος.

«Με Πονάνε οι Θηλές μου. Τι να Κάνω;»

Για να γίνεται σωστά ο θηλασμός και να παράγεται ικανοποιητική ποσότητα γάλατος θα πρέπει το μωρό να βάζει στο στόμα του και την θηλαία άλω και όχι μόνο τις θηλές γιατί έτσι τραυματίζεται το στήθος της μαμάς.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί δημιουργούνται όταν το μωρό δεν πιάνει σωστά το στήθος.

Τονίστε στη μητέρα ότι δεν ευθύνονται ούτε η συχνότητα ούτε η διάρκεια του θηλασμού.

Για την αντιμετώπιση του πόνου, ως φαρμακοποιός μπορείτε να προτείνετε μια κρέμα με λανολίνη για τις ερεθισμένες θηλές ή θηλές σιλικόνης για να τις χρησιμοποιεί μόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μέχρι να περάσει ο πόνος και να θρέψει η πληγή.

Συμβουλή στη Μητέρα που Θηλάζει

«Φοβάμαι ότι το Γάλα μου δεν Επαρκεί»

Καθησυχάστε τη μητέρα: Οι περισσότερες μητέρες έχουν αρκετό γάλα.

Εάν το μωρό δεν λαμβάνει αρκετό γάλα τότε μάλλον είναι μικρή η συχνότητα των θηλασμών ή η διάρκειά τους.

Συνεπώς, για να αυξηθεί η παραγωγή του γάλατος θα πρέπει να της προτείνετε να θηλάζει πιο συχνά, και αν το μωρό κοιμάται πολύ τη νύχτα να το ξυπνάει για να το θηλάσει.

Να έχετε υπόψη σας ότι για να είναι μια μαμά σίγουρη ότι το μωρό της τρέφεται σωστά θα πρέπει να του αλλάζει πάνα τουλάχιστον 5 με 6 φορές την ημέρα και να τσεκάρει ότι είναι καλά βρεγμένες.

Το μωρό θα πρέπει να ενεργείται τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα τις πρώτες 3-4 εβδομάδες της ζωής του.

Πρέπει επίσης να παίρνει γύρω στα 120 με 130 γραμμάρια την εβδομάδα.

«Θα Πρέπει να Πάρω Κάποιο Διατροφικό Συμπλήρωμα, Όσο Θηλάζω;»

Κατά τον θηλασμό συνιστάται να παίρνει βιταμίνη D και βιταμίνη Κ και σε περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή γάλατος μπορείτε να προτείνετε στη μητέρα να πάρει μαγιά μπύρας ή κάποιο συμπλήρωμα με τριγωνέλλα.

«Ποιο Είναι το Κατάλληλο Θήλαστρο για Μένα;»

Η επιλογή του θήλαστρου θα πρέπει να γίνει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Τα μωρά θηλάζουν σε δύο φάσεις, καλό θα είναι λοιπόν το θήλαστρο που θα επιλέξουν να μπορεί να μιμηθεί την ταχύτητα και τη δύναμη της αναπνοής τους είτε χειρωνακτικά, είτε επιλέγοντας το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Στην πελάτισσά σας μπορείτε να προτείνετε τα εξής είδη:

• Θήλαστρο μονής ή διπλής άντλησης για την εξοικονόμηση χρόνου.

• Ηλεκτρικό ή χειρωνακτικό

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων