3 Συχνές Ερωτήσεις στο Φαρμακείο για την Ουρολοίμωξη

Παρόλο που το ουροποιητικό σύστημα διαθέτει πολλά μέσα άμυνας και συχνά η παρουσία βακτηρίων δεν είναι υποχρεωτικά συνώνυμη με λοίμωξη, κάθε χρόνο 1 στις 10 γυναίκες προσβάλλεται από μια κυστίτιδα.

Το 20% των γυναικών που έχουν ήδη βιώσει μια ουρολοίμωξη, θα έχουν μια υποτροπή στο 30% εξ' αυτών.

Συνεπώς η υποτροπιάζουσα κυστίτιδα αποτελεί ένα πρόβλημα για πολλές γυναίκες.

Στις λοιμώξεις του ουροποιητικού το υπεύθυνο εντεροβακτήριο είναι το Ε. Coli στο 80% των περιπτώσεων.

Παράλληλα έχουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις από γονόκοκκους και χλαμύδια.

Η συχνότητα εκδήλωσης τους εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο.

Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άνδρες.

Στις λοιμώξεις του ουροποιητικού το υπεύθυνο εντεροβακτήριο είναι το Ε. Coli στο 80% των περιπτώσεων

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, ενόχληση ή υπερ-ηβικός πόνος, συχνουρία (ανάγκη για συχνή ούρηση), επιτακτική ακράτεια, με ή χωρίς αιματουρία.

Οι τύποι των ουρολοιμώξεων είναι: απλή ή οξεία κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα οξεία ή χρόνια(στους άνδρες) , οξεία πυελονεφρίτιδα.

Ερώτηση 1

Είναι αλήθεια ότι μια γυναίκα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από μια υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη μετά την εμμηνόπαυση;

Είναι γεγονός ότι η συχνότητα των ουρολοιμώξεων αυξάνει με την εμμηνόπαυση, λόγω μείωσης της προστατευτικής χλωρίδας του κόλπου , αύξησης του PH και ατροφίας του επιθηλίου του κόλπου- 3 φαινόμενα άμεσα συνδεδεμένα με την μείωση των οιστρογόνων.

Η χορήγηση οιστρογόνων μειώνει τον κίνδυνο κυστίτιδας.

Ερώτηση 2

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να προσβληθούμε από μια κυστίτιδα;

• Άφθονη κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 1.5 λίτρα ημερησίως),

• Να μην καθυστερούμε τη ούρηση,

• Να αλλάζουμε συχνά εσώρουχο κατά προτίμηση βαμβακερό και όχι συνθετικό,

• Να μην φοράμε στενά παντελόνια,

• Να σκουπιζόμαστε πάντα μετά την ούρηση με απορροφητικό χαρτί τουαλέτας, με φορά από μπρος προς τα πίσω και όχι αντίθετα ( για να αποφύγουμε την επιμόλυνση από τα εντεροβακτήρια),

• Να πλένουμε συχνά την γεννητική περιοχή και την περιοχή του πρωκτού, αποφεύγοντας την υπερβολή και τη χρήση αλκαλικών σαπουνιών που καταστρέφουν την μικροβιακή χλωρίδα,

Να ουρούμε μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και τέλος,

• Να αντιμετωπίζουμε μια χρόνια δυσκοιλιότητα.

 Συχνές Ερωτήσεις στο Φαρμακείο για την Ουρολοίμωξη

Ερώτηση 3

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

• Να μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικό σαπούνι για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής γιατί καταστρέφει τη φυσιολογική χλωρίδα, δηλαδή τα φιλικά μικρόβια της γεννητικής περιοχής και μας κάνει πιο ευάλωτους στα παθογόνα μικρόβια, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να πάθουμε ουρολοίμωξη.

Ωστόσο, η καθημερινή χρήση ενός ήπιου καθαριστικού, ειδικού για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής με pH κοντά στο φυσιολογικό, είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης.

• Αν και δεν υπάρχει αντίστοιχη πειραματική τεκμηρίωση, η κατανάλωση τροφών όπως το λευκό κρασί, τα σπαράγγια, η ντομάτα, το κάρδαμο, σχετίζεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων παρόμοιων με αυτά της κυστίτιδας.

Αν έχετε συχνά τέτοιες ενοχλήσεις να αποφεύγετε την κατανάλωση αυτών των τροφών!

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.