fbpx

Η Θεραπεία της Οστεοπόρωσης

Για την αποτελεσματική θεραπεία της οστεοπόρωσης έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο, κυρίως όταν δεν έχουν διαγνωστεί πολλά άτομα με επικείμενο υψηλό κίνδυνο κατάγματος, όταν ακόμη και μετά το 1ο κάταγμα, τα 8 στα 10 άτομα δεν κάνουν κάποια θεραπεία, και όταν ακόμη και αν αρχίσουν θεραπεία, μετά από τον 6ο μήνα σχεδόν οι μισοί ασθενείς σταματάνε την αγωγή τους!

Η Θεραπεία της Οστεοπόρωσης.

Στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, διακρίνουμε:

1. ΤΗ ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ.

Αυτή περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή φαρμάκων που αυξάνουν την οστική απώλεια.

Ειδική μνεία απαιτείται για τη διατροφή. Είναι σημαντική η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D με την τροφή.

Εάν αυτή δεν είναι εφικτή είτε λόγω γαστρεντερικών παθήσεων, είτε λόγω δυσανεξίας στην πρωτεΐνη του γάλακτος, η πρόσληψη θα πρέπει να γίνεται με τη μορφή συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D.

Ένα ενήλικο άτομο θα πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως 1000-1500mg ασβεστίου και 400-800IU βιταμίνης D.

2. ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΙΘΑΝΗΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΥ.

3. ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ για τη μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.

Αυτή περιλαμβάνει:

Τα διφωσφονικά

Ενσωματώνονται στους κρυστάλλους υδροξυαπατίτη των οστών και μειώνουν τον ρυθμό της οστικής απορρόφησης.

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα είναι η αλενδρονάτη (το λεγόμενο Fosamax σε δόση 10mg ημερησίως, η 70mg μία φορά την εβδομάδα) και η ριζενδρονάτη (το λεγόμενο Actonel 5mg ημερησίως ή 35mg μία φορά την εβδομάδα).

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν οισοφαγικά ή γαστρικά έλκη και οισοφαγίτιδα, η συχνότητα εμφάνισης όμως αυτών μειώνεται με την εβδομαδιαία χορήγηση, λήψη με κενό στομάχι και ένα ποτήρι νερό σε καθιστή ή όρθια θέση και παραμονή σε όρθια στάση για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη λήψη τροφής.

Σκοπός της χορήγησης των διφωσφονικών είναι η αύξηση της οστικής πυκνότητας και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάγματος.

Ο συνδυασμός θεραπείας με οιστρογόνα και διφωσφονικά είναι πιο αποτελεσματικός στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, από ότι η μονοθεραπεία σε γυναίκες που εξακολουθούν να χάνουν οστική μάζα και των οποίων η οστεοπόρωση είναι σημαντική.

Τα Οιστρογόνα

Είναι μία μορφή θεραπείας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής και για μακρό χρονικό διάστημα, δεδομένων των αποτελεσμάτων της μελέτης WHI (Women Health Initiative) που έδειξε πως η θεραπεία με οιστρογόνα και προγεστερόνη μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων σε βάρος της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καρδιακής νόσου και θρομβοεμβολής.

Η διάγνωση και η αξιολόγηση της θεραπείας γίνεται με μέτρηση της οστικής πυκνότητας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου.

Επίσης με τα οιστρογόνα αυξάνει ο κίνδυνος υπερπλασίας και καρκίνου του ενδομητρίου και σε αυτή την περίπτωση προστατευτικό ρόλο παίζει η σύγχρονη χορήγηση προγεστερόνης.

Συνεπώς διφωσφονικά ή ραλοξιφαίνη συνιστώνται ως πρώτης γραμμής θεραπεία για πρόληψη και διφωσφονικά για θεραπεία της ήδη εγκατεστημένης οστεοπόρωσης.

Τα οιστρογόνα στόχο έχουν κατά βάση την ανακούφιση των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, ξηρότητα κόλπου, συμπτωματολογία από το ουροποιητικό και συναισθηματική αστάθεια.

Τα ανάλογα οιστρογόνων (SERMS)

Είναι μη στεροειδικοί παράγοντες που συνδέονται με τον υποδοχέα των οιστρογόνων και δρουν ως αγωνιστές ή ανταγωνιστές ανάλογα με τον ιστό.

Έχουν τις ενδείξεις χορήγησης των οιστρογόνων χωρίς όμως τις παρενέργειες τους, εκτός της θρομβοφβλεβίτιδας.

Καλσιτονίνη

Είναι φαρμακευτική ουσία εκλογής σε οστεοπορωτικούς ασθενείς με άλγος λόγω οξέος οστεοπορωτικού κατάγματος, λιγότερο αποτελεσματική στη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης από τα διφωσφονικά.

Μετά την ύφεση του άλγους μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο αντιοστεοπορωτικό.

Δεν αποτελεί πρώτης γραμμής αγωγή διότι είναι ακριβή, χορηγείται παρεντερικώς ή ενδορρινικώς, εμφανίζει συχνές παρενέργειες και είναι δυνατή η ανάπτυξη αντίστασης στη δράση της λόγω εμφάνισης αντισωμάτων έναντι της καλσιτονίνης.

Τεριπαρατίδη(παραθορμόνη)

Χορηγείται υποδορίως και σε αυτό έγκειται και η μη συχνή χρήση της. Ένδειξη αποτελεί η βαριά οστεοπόρωση με συνύπαρξη ενός τουλάχιστον οστεοπορωτικού κατάγματος και εφόσον ο ασθενής δεν εμφανίζει υπερπαραθυρεοειδισμό.

Στρόντιο

Πρόκειται για φάρμακο αποτελεσματικό και καλά ανεκτό, που αναστέλλει την οστική απορρόφηση και αυξάνει τη σύνθεση των οστών.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σπονδυλικών και μη καταγμάτων. Κύριες παρενέργειες είναι η διάρροια

Η συμμόρφωση στη θεραπεία της οστεοπόρωσης δυστυχώς είναι πολύ μικρή.

Νέες θεραπείες

  • Denosumab: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του υποδοχέα RANK των οστεοκλαστών που αυξάνει την οστική πυκνότητα.
  • Ανταγωνιστές των CSR p.os.
  • Αναστολείς σκληροστίνης.
  • Αναστολείς της πρωτεάσης cathepsin-Κ.

Προσοχή στις αλληλοεπιδράσεις

  • Η παράλληλη λήψη διφωσφονικών και άλλων φαρμάκων που περιέχουν δραστικά κατιόντα (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, αλουμίνιο), μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του φαρμάκου. Για τον λόγο αυτό να λαμβάνονται σε μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους.
  • Προσοχή όταν χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο μαζί με θειαζιδικά διουρητικά, μπορεί να γίνει κατακράτηση του ασβεστίου που να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία.
  • Αντίθετα τα κορτικοειδή σε συστηματική χορήγηση, μειώνουν την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αυξηθεί η ημερήσια δοσολογία των αλάτων ασβεστίου.

Η διάγνωση και η αξιολόγηση της θεραπείας

Γίνεται με μέτρηση της οστικής πυκνότητας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου, ένα έτος μετά την έναρξη της αγωγής. Κάποιοι προτείνουν αξιολόγηση μετά δύο έτη.

Ένας άλλος τρόπος είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας και ενός βιοχημικού δείκτη οστικού μεταβολισμού πριν την έναρξη και επανέλεγχος του συγκεκριμένου δείκτη, 6 μήνες μετά την αγωγή.

Οι συμβουλές μας προς τους ασθενείς

Σε περίπτωση παράληψης της δόσης των διφωσφονικών

- Σε περίπτωση παράληψης της εβδομαδιαίας δόσης να ληφθεί ένα δισκίο το πρωί της επόμενης μέρας και να συνεχισθεί κανονικά το αρχικό πρόγραμμα εβδομαδιαίας χορήγησης.

- Σε περίπτωση παράληψης της μηνιαίας δόσης, εάν το διάστημα πριν την επόμενη δόση είναι μικρότερο από μια εβδομάδα, να περιμένουμε την αμέσως προβλεπόμενη μηνιαία δόση.

Αν όχι, να ληφθεί ένα δισκίο το πρωί της επόμενης μέρας και να συνεχισθεί κανονικά το αρχικό πρόγραμμα μηνιαίας χορήγησης

- Εάν το δεύτερο χάπι ληφθεί κατά λάθος πιο νωρίς από τον σωστό χρόνο επόμενης λήψης, να ληφθεί ένα μεγάλο ποτήρι γάλα (για να σχηματίσει χηλικές ενώσεις με τα διφωσφονικά), να μην ξαπλώσει ο ασθενής, ούτε να προσπαθήσει να κάνει εμετό και να καλέσει τον γιατρό

Να κινητοποιήσουμε τη συμμόρφωση στη θεραπεία

Η συμμόρφωση στη θεραπεία της οστεοπόρωσης δυστυχώς είναι πολύ μικρή.

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία τους μέσα στο 1ο εξάμηνο έως ένα χρόνο από την αρχή της θεραπείας.

Επισημάνετε στους ασθενείς ότι έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος κατά 25%, από αυτούς που ακολουθούν τακτικά τη θεραπεία τους

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.