fbpx

Η Αφυδάτωση στους Ηλικιωμένους

Το Πρόβλημα στο Φαρμακείο

«Ξέρω ότι είναι σημαντικό να πίνω υγρά όταν κάνει ζέστη, όπως αυτές τις μέρες.Αλλά ποτέ δε διψάω.Επιπλέον, δεν μου αρέσει το νερό.»

Η Απάντησή σας Μπορεί να Είναι

«Μην ξεχνάτε να πίνετε τακτικά νερό χωρίς να περιμένετε να διψάσετε.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η αίσθηση της δίψας ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου και το σώμα τείνει να αφυδατώνεται.

Ως εκ τούτου να πίνετε περισσότερα υγρά από ό, τι το σώμα σας φαίνεται να ζητά.

Οι συνέπειες της αφυδάτωσης μπορεί γρήγορα να γίνουν σοβαρές.

Θυμηθείτε τις ημέρες του  περυσινού καύσωνα!

Δεν χρειάζεται να πίνετε μόνο νερό.

Μπορείτε να πίνετε χυμούς φρούτων, τσάι, ελαφρύ καφέ, σούπες!

Όλα αυτά ενυδατώνουν, ενώ είναι πιο ωραία από το σκέτο νερό.»

Η Αφυδάτωση στους Ηλικιωμένους

Οι Ανάγκες σε Νερό

Οι ανάγκες των ηλικιωμένων σε νερό είναι υψηλότερες από εκείνες ενός ενήλικα διότι οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί με την αύξηση της ηλικίας.

Εκτιμώνται περίπου σε 35 έως 45 ml/kg/ημέρα ή 1ml πρόσληψης υγρών ανά kcal της ενέργειας που καταναλώνεται.

Συγκεκριμένα, χρειάζεται πρόσληψη περίπου 2,5 λίτρων νερού την ημέρα, και αν εξαιρεθεί η ποσότητα που προσλαμβάνεται μέσω των τροφών, τουλάχιστον 1,25 λίτρα πρέπει να είναι πόσιμα.

Παράγοντες Κινδύνου

  • Προβλήματα στην κατάποση.
  • Προσπάθεια για τον περιορισμό της ακράτειας ή της πολύ συχνής ούρησης.
    Λειτουργικά και ψυχολογικά εμπόδια: κινητικά προβλήματα (οστεοαρθρίτιδα, νόσος Πάρκινσον), συναισθηματικά προβλήματα (γνωστικές διαταραχές, κατάθλιψη, θλίψη/δυσθυμία), δυσφαγία, ανορεξία.
    Ιστορικό αφυδάτωσης.
  • Μπορεί να συμβεί μετά από λοίμωξη, πυρετό, έμετο ή διάρροια.
  • Η συχνή χρήση των καθαρτικών και κλυσμάτων.
  • Υπερβολική διούρηση (συχνουρία) μπορεί να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων (διουρητικά, λίθιο, φαινυτοΐνη), στην κατάχρηση αλκοόλ, σε διάφορες παθήσεις (διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός).

Διάγνωση της Αφυδάτωσης

Η αίσθηση της δίψας είναι συνώνυμη με την αφυδάτωση.

Η διάγνωση συχνά καθυστερεί, επειδή τα κλινικά συμπτώματα δεν είναι ειδικά και εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένη αφυδάτωση, ενώ η νόσηση από καρδιακή ανεπάρκεια ή νευρολογική ασθένεια κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διάγνωση.

Μόλις εμφανιστούν τα ανάλογα σημάδια, η αφυδάτωση είναι ήδη προχωρημένη.

Ενδείξεις ενδοκυττάριας αφυδάτωσης είναι το ξηρό στόμα και η γλώσσα, ο πυρετός, η ολιγουρία, η δυσκοιλιότητα, η αιφνίδια έναρξη υπνηλίας, η σύγχυση, οι πτώσεις, η ευερεθιστότητα, η διέγερση, η ύπαρξη ξηρών βλεννογόνων, η ορθοστατική υπόταση, η ταχυκαρδία, η χαμηλή αρτηριακή πίεση , μειωμένος όγκος ούρων, διαταραχή του επιπέδου συνείδησης.

Εξωκυττάρια αφυδάτωση υπάρχει όταν εμφανίζεται απότομη απώλεια βάρους (2-3 κιλά σε 2 ημέρες), έντονη ορθοστατική υπόταση, ατονία, βύθισμα των ματιών, εμφάνιση έντονων μαύρων κύκλων, επίμονα σκληρό δέρμα (λόγω της αφυδάτωσης το δέρμα ενός ηλικιωμένου ασθενούς χάνει την ελαστικότητά του).

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται, επειδή η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Η Αφυδάτωση στους Ηλικιωμένους 2

Θεραπεία

Η θεραπεία θα πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική -αλλά όχι υπερβολική-, και να διαρκέσει 48 έως 72 ώρες με χορήγηση μεγάλης ποσότητας υγρών, φτάνοντας έναν μέγιστο όγκο 2,5 έως 3 λίτρα την πρώτη ημέρα.

Για από του στόματος χορήγηση προτιμάται: υγρό χαμηλής ωσμωτικότητας σε περιπτώσεις υπερνατριαιμίας (νερό, αθλητικά ποτά) ή υψηλής ωσμωτικότητας σε υπονατριαιμία (ανθρακούχα ποτά, χυμοί φρούτων).

Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης, γίνεται ενδοφλέβια, υποδόρια ή εντερική χορήγηση διαλύματος 10% NaCl ή 5% γλυκόζης εμπλουτισμένο σε Na και K.

Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια της αφυδάτωσης και να γίνει πρόληψη των πιθανών επιπλοκών (λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, φλεβίτιδα).

Οι Συμβουλές «Κλειδιά» για την Αφυδάτωση

Βασικά, πρέπει να φροντίσουμε  για μια ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και  της απώλειας νερού.

Η πιο σημαντική κίνηση είναι το τακτικό ζύγισμα.

Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια της μειωμένης πρόσληψης υγρών (δυσκολία στην κατάποση, ανορεξία, φόβος για ακράτεια, υπερκινητικότητα) ή της αυξημένης απώλειάς τους (διάρροια, έμετος, πυρετός, δύσπνοια, φαρμακευτική αγωγή).

Παρέχετε πιο πολλές πληροφορίες στον πελάτη σας αλλά και στο περιβάλλον του για την αφυδάτωση.

Η καθημερινές ανάγκες του ηλικιωμένου είναι 1,5 λίτρο νερού, δηλαδή πιο πρακτικά, 2 κανάτες νερό.

Προτρέπετε τον ηλικιωμένο πελάτη να πίνει χωρίς να διψά μικρές ποσότητες νερού, πολλές φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν τις 6 το απόγευμα.

Προτείνετε προϊόντα για την ξηροστομία, τη στοματική υγεία, αλλά και προϊόντα για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης (ηλεκτρολύτες, κρέμες εντατικής ενυδάτωσης) εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Συνεννοηθείτε με το θεράποντα ιατρό για μια πιθανή αλλαγή στη φαρμακευτική θεραπεία (διουρητικά, υπνωτικά), ή τη διακοπή των διουρητικών στην περίπτωση υπερβολικής απώλειας υγρών και παρακολουθήστε τον ασθενή σε περίπτωση που παίρνει φάρμακα τα οποία επηρεάζουν τον μεταβολισμό του νερού.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.