fbpx

Ο Διάλογος με τον Ασθενή για τη Διάρροια

Μια από τις πιο συνηθισμένες παθολογικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει ένας φαρμακοποιός “πάγκου” είναι η διάρροια.

Καθώς, το επάγγελμα είναι η πρώτη γραμμή πυρός στις παροχές υπηρεσιών υγείας, ένας σύγχρονος επαγγελματίας θα πρέπει να είναι σε θέση μέσω της επικοινωνίας που θα αναπτύξει με τον ασθενή - πελάτη του, να εκμαιεύσει ουσιαστικές πληροφορίες που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην ορθότερη διάγνωση και αντιμετώπιση της διάρροιας.

Οι πιο συνηθισμένες διάρροιες προέρχονται από γαστρεντερίτιδα ιϊκής προέλευσης και συχνότερα μεταδίδονται από τη στοματική οδό με διάρκεια περίπου 1-3 ημέρες.

Οι πιο συνηθισμένες διάρροιες προέρχονται από γαστρεντερίτιδα ιϊκής προέλευσης και συχνότερα μεταδίδονται από τη στοματική οδό με διάρκεια περίπου 1-3 ημέρες.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις, συχνά βακτηριδιακές, η μετα-αντιβιοτική διάρροια και η διάρροια ιατρογενούς προέλευσης.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις του πάγκου.

Για ποιόν είναι;

Μια γυναίκα με ένα κοριτσάκι 6 ετών: «Καλημέρα. Θα ήθελα κάτι για τη διάρροια.»

Ο Φαρμακοποιός: «Είναι για το κοριτσάκι;»

«Όχι, είναι για τον αδερφό της. Σε ένα μήνα, θα γίνει ενός έτους.»

Πρέπει πάντα να ελέγχουμε ποιος είναι ο ασθενής.

Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι το άτομο που βρίσκεται μπροστά μας ή ακόμη και το άτομο που συνοδεύεται είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος.

Ειδικά στις διάρροιες, η ηλικία παίζει σημαντικότατο ρόλο, καθώς στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατη αφυδάτωση.

Ποιό είναι το πρόβλημα;

Άνδρας 40 ετών αφήνει ένα κουτί λοπερμίδη στον πάγκο: «Δώστε μου αυτό.»

Ο Φαρμακοποιός: «Είναι για εσάς;»

«Ναι, έχω γαστρεντερίτιδα. Η γυναίκα μου και ο γιος μου είχανε την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι η σειρά μου τώρα!»

Το πιο σημαντικό στάδιο είναι να εκμαιεύσουμε πληροφορίες για το πως προήλθε η διάρροια.

Σε έναν ασθενή με καλή υγεία, θα πρέπει μέσα από κλειστές ερωτήσεις να διαγνώσουμε τι είδους διάρροια είναι ώστε να προτείνουμε την καταλληλότερη αγωγή.

Εάν στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, γυναίκα, παιδιά κ.λπ., τότε αφορά πιθανόν ιογενή γαστρεντερίτιδα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Άνδρας 20 ετών με χλωμό πρόσωπο: «Πονάει το στομάχι μου και έχω διάρροια. Χθες φάγαμε σε ένα εστιατόριο και μάλλον κάτι με πείραξε.»

Ο Φαρμακοποιός: «Είναι και κάποιος άλλος άρρωστος από όλους όσους ήσασταν χθες στο εστιατόριο;»

«Ναι, δύο φίλοι μου είναι στην ίδια κατάσταση με εμένα. Θα τη θυμόμαστε αυτή τη βραδιά!»

Εάν ο ασθενής από μόνος του εκφράσει πληροφορία για πόνο στο στομάχι που σχετίζεται με κάποιο φαγητό που νιώθει να τον έχει ενοχλήσει και υπάρχουν άτομα της παρέας με τα ίδια συμπτώματα, αναφερόμαστε πιθανώς σε τροφική δηλητηρίαση.

Συνίσταται μια ιατρική γνώμη.

Κάθε τύπος διάρροιας που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή μετά από αυτό σε χώρα της τροπική ζώνης, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να φροντίζεται άμεσα.

Γυναίκα 25 ετών: «Θέλω κάτι για τη διάρροια. Εδώ και 4 ημέρες που έχω γυρίσει από το ταξίδι μου στη Βιρμανία, δεν μπορώ να ηρεμήσω. Ευτυχώς που δεν αρρώστησα εκεί.»

Κάθε τύπος διάρροιας που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή μετά από αυτό σε χώρα της τροπική ζώνης, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να φροντίζεται άμεσα.

Η ιατρική επίσκεψη είναι απαραίτητη.

Παίρνετε άλλα φάρμακα;

Γυναίκα 40 ετών: «Θα ήθελα κάτι για τη διάρροια. Υποφέρω από χθες.»

Ο Φαρμακοποιός: «Παίρνετε κάποιο άλλο φάρμακο;»

«Για τη διάρροια όχι. Τώρα τελειώνω τη θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά για την ιγμορίτιδα.»

Η λήψη φαρμακευτικού ιστορικού από τον ασθενή καθώς και η πολύ καλή γνώση ανεπιθύμητων ενεργειών από τα φάρμακα που λαμβάνει, μπορεί να αποβεί άκρως αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

Η μετα-αντιβιοτική διάρροια τις περισσότερες φορές είναι ευθύνη ιατρών και φαρμακοποιών που δεν προτείνουν τη λήψη κάποιου προβιοτικού καθ’ όλη τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.

Απαιτεί ειδική επαγρύπνηση, συμπτωματική αγωγή και όχι λήψη λοπεραμίδης καθώς προάγει τη στάση των βακτηριδίων και όχι την απομάκρυνση τους.

Εάν η διάρροια επιμείνει μετά από 48 ώρες, η επίσκεψη στον ιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Άντρας 60 ετών: «Εδώ και 3 ημέρες έχω διάρροια. Η γυναίκα μου, μου έδωσε ένα φάρμακο που είχε στο ντουλάπι της αλλά η κατάστασή μου δεν βελτιώθηκε καθόλου.»

Ο Φαρμακοποιός: «Ακολουθείτε κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή;»

«Ξεκίνησα μια θεραπεία την τελευταία εβδομάδα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αυτό είναι μόνο.»

Βέβαια στην περίπτωση ιατρογενούς προέλευσης της διάρροιας ο φαρμακοποιός μπορεί με βάση το ιστορικό του ασθενή να προτείνει διακοπή του συγκεκριμένου φαρμάκου μόνο για 2-3 ημέρες και μόνο στην περίπτωση που δεν θα επηρεαστεί η υγεία του ασθενή ή η διακοπή του φαρμάκου θα φέρει πιο επιβλαβή αποτελέσματα.

Είτε οι διάρροιες σταματήσουν είτε επιμείνουν, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό του για περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την φαρμακευτική του αγωγή.

Η Θεραπεία για τη διάρροια

Λοπεραμίδη

Πρόκειται για ένα ανάλογο της μεπεριδίνης και η δράση της μοιάζει με εκείνη των οπιοειδών.

Ενεργοποιεί προσυναπτικούς οπιοειδείς υποδοχείς του νευρικού συστήματος του εντέρου, αναστέλλει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης και ελαττώνει τον περισταλτισμό του εντέρου.

Έτσι, η λοπεραμίδη κάνει τη σύσταση των κοπράνων πιο συμπαγή και ελαττώνει τη συχνότητα των κενώσεων.

Για ποιόν;

Μπορεί να δοθεί σε παιδιά άνω των 15 χρονών, με δοσολογία 2 κάψουλες μαζί την πρώτη φορά και μια μετά από κάθε διάρροια, με μέγιστη δόση 6 κάψουλες την ημέρα.

Είναι δυνατή και η χορήγηση σε εγκύους.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Δυσκοιλιότητα, ναυτία, κράμπες στην κοιλιακή χώρα.

Πότε να την αποφεύγετε

Αντενδείκνυται σε περίπτωση οξείας εκδήλωσης αιμορραγικής ορθοκολίτιδας, αιμορραγικής διάρροιας ή διάρροιας με φαγούρα.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση διάρροιας που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια θεραπείας με αντιβιοτικά.

Ρασεκαδοτρίλη

Είναι μία αμιγώς εντερική αντιεκκριτική δραστική ουσία.

Μειώνει την εντερική υπερέκκριση νερού και ηλεκτρολυτών που προκαλείται από την τοξίνη της χολέρας ή από φλεγμονή, και δεν έχει επιδράσεις στην βασική εκκριτική δραστηριότητα.

Για ποιόν;

Μπορεί να δοθεί σε παιδιά άνω των 15 ετών.

Απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη περίοδο του θηλασμού. Μέγιστη δόση 3 κάψουλες την ημέρα πριν από κάθε γεύμα, με διάρκεια 3 ημέρες maximum.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ενδεχόμενη χρήση χωρίς επιφυλάξεις.

Διοσμεκτίτης

Είναι φυσικό πυριτικό αργίλιο και μαγνήσιο και χρησιμοποιείται ως προσροφητικό του εντέρου στη θεραπεία πολλών γαστρεντερικών παθήσεων.

Για ποιόν;

Από τη βρεφική ηλικία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο του θηλασμού.

Προβιοτικά

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ιδιαίτερα οφέλη σχετικά με τη χρήση των αντιβιοτικών στην πρόληψη ή στην θεραπεία της διάρροιας.

Νιφουροξαζίδη

Είναι μια ουσία με αντιδιαρροϊκή και αντισηπτική δράση. Η αποτελεσματικότητά της στις διάρροιες δεν έχει αποδειχθεί 100% ακόμη.

Χρυσάνθη Φετινίδου, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων